Mai multe boli neașteptate pot apărea din cauza aerului condiționat. Utilizat în mod corect, acesta poate avea un efect negativ asupra sănătății, chiar dacă scopul său este acela de a reduce disconfortul.
Atunci când un aparat de aer condiționat este folosit în mod incorect, există riscul contactării anumitor boli. În viața de zi cu, este util, mai ales când afară este caniculă, însă poate avea și un efect negativ asupra sănătății.
Astfel, poți contacta riscul de a contacta o infecție bacteriană, fungică sau virală. Riscurile sunt și mai mari atunci când aparatul nu este curățat sau dezinfectat și dacă filtrul acestuia nu este schimbat.
Una dintre bolile care pot apărea de la aerul condiționat este sinuzita. Această inflamație a membranei mucoase a sinusurilor paranazale și a cavității nazale este cauzată de viruși în 90%-98% din cazuri și de viruși.
Iar fără tratament, sinuzita se poate extinde la orbită, ureche și creier. Iar medicii spun că agenții patogeni ai meningitei bacteriene se pot transmite prin picături de aer, astfel că aerul condiționat poate avea o contribuție majoră.
Printre acele boli care pot fi cauzate de aerul condiționat este și legioneloza. Bacteria patogenă există în apa dulce și se găsește adesea în rezervoarele închise și în sistemele de aer condiționat.
„Trebuie să știm că aerul condiționat ne ajută să scădem temperatura ambientală în interior. Nu trebuie să simţim o diferență foarte mare. Să nu difere temperatura din interior față de cea de afară cu mai mult de 12°. Pot apărea perturbări la nivelul termoreglării corpului.
Totodată, aerul condiționat dezumidifică aerul și îl usucă, ceea ce pentru unii pacienți, mai ales pentru cei care au probleme cu sinusurile paranazale, cu fosele nazale cu cavitatea bucală, poate fi o declanşare a proceselor inflamatorii de tipul răcelilor.
Sunt foarte mulți pacienți care în perioada aceasta reclamă faptul că de la aer condiționat au sinuzite, rinite. Prin urmare, este foarte important de știut cât și cum să folosim aerul condiționat. De exemplu, dacă în exterior avem o temperatură de 40°, în interior trebuie să avem o temperatură de 28, chiar 29°”, a explicat medicul ORL Bogdan Popescu, conform antena3.ro.