News

Bolile cumplite pe care le pot dezvolta fumătorii. Care este misterioasa legătură dintre fumat şi durere

27.11.2020 | 16:44
Bolile cumplite pe care le pot dezvolta fumatorii Care este misterioasa legatura dintre fumat si durere
ADVERTISEMENT

Fumătorii au un risc ridicat de a dezvolta cancer al vezicii urinare, avertizează experții, potrivit cărora fumatul provoacă mai mult de jumătate din toate cazurile de cancer al vezicii urinare.

Expunerea la fumatul pasiv și la solvenții și coloranții toxici sunt alți factori de risc semnificativi pentru cancerul vezicii urinare.

ADVERTISEMENT

O altă cercetare a stabilit că fumatul este legat de durere, în special de durerile cronice de cap și durerile coloanei vertebrale, mai ales ale celei lombare.

Fumătorii, de trei ori mai multe șanse de a suferi de cancer al vezicii urinare

„Toată lumea știe că fumatul provoacă cancer pulmonar, dar nu știu întotdeauna despre cancerul vezicii urinare”, spune dr. Srinivas Vourganti, urolog la Centrul Medical Rush University din Chicago, specializat în tratarea vezicii urinare și a altor tipuri de cancer ale tractului urinar, citat de Medical Xpress.

ADVERTISEMENT

Fumatul provoacă mai mult de jumătate dintre toate cazurile de cancer al vezicii urinare, iar fumătorii au de trei ori mai multe șanse de a suferi cancer al vezicii urinare decât nefumătorii.

„Aceleași substanțe chimice nocive pe care le inhalați atunci când fumați se acumulează în urină și, deoarece vezica urinară reține urina, este expusă la aceste toxine cu o rată mai mare decât alte părți ale corpului”, mai precizează Vourganti.

ADVERTISEMENT

Expunerea la fumatul pasiv și la solvenții și coloranții toxici sunt alți factori de risc semnificativi pentru cancerul vezicii urinare, la fel și infecțiile recurente ale tractului urinar și alte surse de iritație cronică a vezicii urinare, a menționat el.

Cancerul vezicii urinare este a șasea cea mai frecventă formă de cancer din Statele Unite. Este de peste trei ori mai frecvent la bărbați decât la femei, iar riscul crește odată cu vârsta. Nouă din 10 pacienți au vârsta peste 55 de ani.

ADVERTISEMENT

La fel ca alte tipuri de cancer, cancerul vezicii urinare este cel mai tratabil atunci când se găsește în stadiile incipiente.

“Deoarece nu există un screening de rutină pentru cancerul de vezică urinară, ca și pentru cancerul de sân sau de colon, instrumentul numărul unu pe care îl avem pentru diagnosticarea precoce a cancerului de vezică urinară este atunci când un medic de îngrijire primară comandă un test de urină care găsește sânge în urină”, explică Dr. Edward Cherullo, urolog la Rush.

Este indicat să va adresați medicului dacă aveți sânge în urină sau aveți urinări frecvente și/sau dureroase. În timp ce aceste simptome sunt adesea cauzate de afecțiuni care nu pun viața în pericol – cum ar fi infecția tractului urinar, vezica hiperactivă sau o prostată mărită – este important să excludeți cancerul vezicii urinare.

Ce legătură există între fumat și durere

Două lucrări recente analizează legăturile subtile și surprinzătoare dintre fumat și durere în diferite zone ale corpului.

Prima este o revizuire a stadiului cercetărilor pe acest subiect potrivit literaturii de specialitate. Printre concluziile importante ale lucrării se numără faptul că cei care suferă de dureri cronice sunt mai predispuși la fumat decât cei care nu suferă de dureri cronice. Deși rata fumatului continuă să scadă în cel din urmă grup, acest lucru nu pare să se întâmple la suferinzii de dureri cronice.

Fumatul a fost citat ca un factor de risc pentru o mare varietate de afecțiuni dureroase, inclusiv dureri de spate, cefalee și neuropatie periferică diabetică. Fumatul pare a fi asociat atât cu dezvoltarea, cât și cu severitatea durerii.

A doua lucrare a studiat în mod specific cele mai probabile localizări ale durerii în rândul persoanelor care fumează. Studiul a analizat datele dintr-un sondaj la nivel național în SUA referitor la starea de sănătate și la nutriție, în perioada 2003-2004.

Fumătorii s-au dovedit a fi mai susceptibili de a suferi dureri cronice. Studiul a constatat că durerile coloanei vertebrale și, în special, durerile lombare, au cea mai puternică asociere cu fumatul. A doua cea mai puternică asociere a fost între durerile de cap și fumat. Fumatul a fost, de asemenea, asociat atât cu durerea de trunchi, care a inclus pieptul și abdomenul, cât și durerea membrelor.

Potrivit oamenilor de știință, datorită asocierii dintre fumat și problemele cardiovasculare și cerebrovasculare, este ușor de înțeles de ce durerile de cap ar fi destul de frecvente în rândul persoanelor care fumează. Cu toate acestea, ar fi de așteptat în mod rezonabil ca durerea la nivelul trunchiului și al membrelor să fie mai frecventă decât durerea la nivelul coloanei vertebrale. Autorii sugerează că factorii vasculari pot juca un rol mai mare în durerile de spate decât se crede adesea.

Nu se știe încă dacă țigările electronice, care devin din ce în ce mai populare, sunt mai puțin asociate cu durerea decât țigările tradiționale.

Există dovezi care indică faptul că nicotina poate avea unele efecte analgezice, dar abținerea de la fumat poate determina indivizii să sufere hiperalgezie, scăderea pragului durerii. Astfel, cei care fumează pot primi o ușurare temporară de la consumul de tutun, iar durerea lor poate se agravează când încearcă să se oprească, se mai arată în studiul citat.

În plus, depresia și anxietatea sunt comorbidități frecvente în rândul celor cu durere cronică, iar prezența lor poate constitui o provocare în încercarea a determina pacienții cu dureri cronice să renunțe la fumat.

Potrivit specialiștilor, pentru a putea ajuta această categorie de pacienți, este nevoie de constituirea de echipe interdisciplinare, care să gestioneze atât dependența de nicotină, cât și tratamentul durerii.

ADVERTISEMENT
Tags: