News

Bolile lui Vladimir Putin, inventate din fața televizorului. Misterul tratamentelor ciudate: de la clisme zilnice până la băi în sânge de cerb

Starea gravă de sănătate a lui Vladimir Putin este o temă care apare constant în relatările mass-media, însă „diagnosticele” au fost puse mai degrabă de persoane cu legături inexistente în mediul medical.
02.06.2022 | 17:20
Bolile lui Vladimir Putin inventate din fata televizorului Misterul tratamentelor ciudate de la clisme zilnice pana la bai in sange de cerb
Întâlnirea dintre Putin și Șoigu care a generat speculații privind sănătatea președintelui rus. Colaj Fanatik/Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul războiului din Ucraina, tot felul de „experți” au profețit sfârșitul iminent al președintelui Rusiei din cauza unei boli grave, care a variat de la Parkinson la diverse forme de cancer. S-au făcut speculații legate și de faptul că Vladimir Putin nu ar fi în toate mințile.

„Nebunia” lui Putin

Mass-media a preluat deseori pe nemestecate aceste informații neverificate, inclusiv neghiobii evidente, precum cea despre băile în sânge din coarne de cerb roșu de Altai pe care le-ar fi făcut Putin. Virtuțile terapeutice ale acestor băi ar fi fost recomandate președintelui de nimeni altul decât Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, nu de vreun medic.

ADVERTISEMENT

De altfe, medicii au lipsit din toate dezbaterile legate de sănătatea lui Putin și diagnosticele puse din fața televizorului de diverși „experți”, care au identificat semne de boală în faptul că Putin ar părea mai umflat la față, că se ține cu mâna de masă sau de faptul că ar fi șchiopătat la parada de Ziua Victoriei.

Însă primele diagnostice de după invazie au fost puse în legătură cu starea de sănătate mentală a lui Vladimir Putin plecând de la premisa, falsă, că dacă începi un război ești neapărat nebun. Dimpotrivă, unii experți cred că războiul declanșat de către Rusia este un nou pas al unei politici externe constante duse de Putin. În locul unei unei psihoze generate de narcisism patologic, atacul asupra Ucrainei este conform strategiei mai vechi a lui Putin de a reconsolida influența rusă în spațiul ex-sovietic, după cum a făcut în Cecenia și Georgia.

ADVERTISEMENT

Glenn Carle, un fost agent CIA, crede că Putin are „o strategie clară”. „Poate că a făcut o eroare de apreciere și că multe din convingerile sale sunt greșite, dar este rațional, constant și fără scrupule”, a declarat Carle pentru Business Insider. „Multe din presupozițiile pe care își bazează gândirea sunt demonstrabil eronate, dar asta nu contează când vorbim despre credință și convingeri. El se comportă rațional în limitele unui set fundamental irațional de credințe”, a mai spus Carle.

Ticurile, transformate în simptome de Parkinson

Imaginile de la o întâlnire din aprilie a lui Putin cu mareșalul Serghei Șoigu au făcut ca tabloidele britanice să scrie despre faptul că președintele rus ar suferi de o formă incipientă a bolii Parkinson, pe baza faptului că Putin ar fi ținut o mână strâns de marginea mesei pentru a masca tremuratul, la care se adaugă faptul că bate ușor din picior de câteva ori.

ADVERTISEMENT

În articolele respective apăreau opiniile exprimate de către un specialist în comunicare strategică, analiști politici precum și un „expert” în limbajul corporal, însă niciun medic. „Este puțin probabil ca neurologii adevărați să comenteze pentru că au fost instruiți să nu o facă niciodată cu privirea la oameni care nu le sunt pacienți”, a declarat, pentru Deutsche Welle, John Hardy, neurogenetician la Institutul Britanic pentru Cercetarea Demenței. „Niciun semn de parkinsonism în opinia mea. Nu arăta bine, dar nu-i boala Parkinson”, a continuart Hardy.

O opinie similară are și Ray Chadhuri, neurolog la University of London. „Privind acest scurt clip, nu găsesc niciun indiciu privind parkinsonismul la Putin”, a spus Chadhuri. Caroline Rassell, un medic specializat în Parkinson, precizează, la rândul ei, că este o boală cu peste 40 de simptome, atât fizice, cât și mentale, care este imposibil de diagnostica pe baza unui clip de câteva minute. Mai mult, modul în care Parkinson afectează oamenii variază de la o persoană la alta ceea ce înseamnă că un asemenea diagnostic poate fi pus doar pe baza unei examinări detaliate de către un medic specialist.

ADVERTISEMENT

Diagnosticul de cancer, din surse discutabile

S-a vorbit și de cancer, de multe ori aceleași instituții de presă anunțând, succesiv, că Putin suferă de leucemie și apoi de cancer tiroidian. Informația venea din surse a căror credibilitate era discutabilă. De exemplu, generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, a spus la mijlocul lunii trecute că președintele Rusiei ar suferi de cancer și că o lovitură de stat menită să-l răstoarne ar fi în curs de desfășurare.

Christopher Steele, un fost spion britanic, a spus și el că Putin este din ce în ce mai bolnav și începe să piardă controlul asupra celor din jurul său. Problema este că Steele ar fi trebuit să o aibă o credibilitate minimă după ce s-a compromis cu speculații privind legăturile fostului președinte american Donald Trump cu Rusia, speculații ce au fost probate ulterior ca false.

Leacurile băbești ale bolilor lui Putin

Politico.eu a făcut un inventar al speculațiilor legate de sănătatea președintelui rus, inventar din care rezultă că subiectul sănătății lui Putin a fost subiect de bârfă cu mult înaintea începerii războiului ruso-ucrainean, vorbindu-se de durerile cronice de spate de care suferi de mai multă vreme. Este menționată și o investigație a Proekt Media, o publicație rusească, unde este menționat că Putin ar fi făcut baie în sângele extras din coarnele unei specii de cerb din munții Altai, procedură care ar îmbunătăți funcționare sistemului cardiovascular și ar întineri pielea. Ziariștii ruși scriu că Șoigu i-ar fi spus de asemenea tratament minune, la care ar fi recurs și alți membri ai elitei politice ruse, precum primarul Moscovei Serghei Sobianin și șeful Gazprom Aleksei Miller.

Nu se spune nimic de numărul de cerbi care ar trebui umple cu sângele din coarne scăldătoarea lui Putin și altor potentați ruși. În schimb, sunt pomenite vizitele în stațiunea Kivaci din Karelia, regiune aflată la granița cu Finlanda, unde procedurile împotriva îmbătrânirii ar include clisme zilnice. Publicația nu citează nicio sursă pentru această informație. Măcar ar fi fost o dovadă că Putin nu e cu toți boii acasă…

ADVERTISEMENT