News

Bolnavii de cancer, abandonaţi în timpul pandemiei. OMS, semnal de alarmă: “Este catastrofal!”

04.02.2021 | 16:01
Bolnavii de cancer abandonati in timpul pandemiei OMS semnal de alarma Este catastrofal
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 a afectat grav bolnavii de cancer. Organizația Mondială a Sănătății a lansat un semnal de alarmă cu privire la abandonul tratamentelor oncologice în această perioadă, spunând că situația este catastrofală.

Filiala europeană a OMS a atras atenția asupra întreruperii acestor tipuri de tratamente. Anunțul a fost făcut de directorul organizației pentru Europa, Hans Kluge, cu ocazia zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, 4 februarie, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Bolnavii de cancer, abandonaţi în timpul pandemiei. OMS, semnal de alarmă: “Este catastrofal!”

„Impactul pandemiei asupra cancerului în regiune nu este nimic mai prejos decât catastrofal”, a spus reprezentatul OMS în Europa. Astfel, 53 de state din regiune, încluzând aici și câteva din Asia, au suspendat total sau parțial tratamentele împotriva cancerului din cauza axării pe lupta împotriva pandemiei și a restricțiilor de călătorie.

„Unele ţări au fost afectate de o penurie de medicamente anticanceroase şi multe au înregistrat o scădere semnificativă a diagnosticelor noi de cancer, chiar şi în ţările cele mai mai bogate”, a adăugat Hans Kluge. El a mai atras atenția și asupra inegalităților, agravate de problemele economice.

ADVERTISEMENT

Numărul cazurilor de cancer diagnosticate în timpul primei părți a carantinei de anul trecut au scăzut de 30% la 40% în țări ca Belgia și Olanda. Statele precum Kârgâzstan au înregistrat scăderi de până la 90%.

Previziunile Organizației Mondiale a Sănătății nu sunt deloc optimiste. În Marea Britanie, se estimează că, în următorii cinci ani, întârzierile în depistarea bolii și începerea tratamentului ar putea duce la o creștere a deceselor cauzate de cancer colorectal  cu 15%, dar și celor provocate de cancerul la sân, cu aproximativ 9 procente.

ADVERTISEMENT

Cancerul, diabetul și bolile respiratorii cronice sunt cauza a peste 80% dintre decesele din Europa. OMS dorește mobilizarea autorităților și propun o inițiativă axată pe prevenția apariției acestor afecțiuni, depistarea precoce a lor, dar și un acces universal la diagnosticarea și tratarea respectivelor afecțiuni.

Nici în România lucrurile nu stau mai bine. La începutul acestui an, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat un avertisment prin care sublinia că bolnavii de cancer au nevoie de tratamente specifice.

ADVERTISEMENT

Aceștia acuzau autoritățile de concentrarea pe lupta impotriva Covid-19 și implementarea campaniei de vaccinare, dar neglijarea unor afecțiuni foarte grave. Bolnavii de cancer nu își mai pot achiziționa medicamentele care îi susțin în viață pentru că acestea nu se mai găsesc în farmaciile din țara noastră.

ADVERTISEMENT