News

Bolsonaro, primul președinte în funcție care nu a fost reales în 34 de ani de democrație. Rămas fără imunitate, riscă să ajungă pe mâna justiției

Brazilienii l-au eliminat pe liderul de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro, după un singur mandat și l-au înlocuit cu fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva
31.10.2022 | 20:03
Bolsonaro primul presedinte in functie care nu a fost reales in 34 de ani de democratie Ramas fara imunitate risca sa ajunga pe mana justitiei
Jair Bolsonaro a pierdut alegerile prezidențiale din Brazilia Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegătorii din Brazilia l-au înlăturat duminică de la putere pe președintele Jair Bolsonaro după un singur mandat și l-au ales pe fostul președinte de stânga Luiz Inácio Lula da Silva pentru a-l înlocui, au anunțat oficialii electorali brazilieni.

Bolsonaro, primul președinte în funcție care nu a fost reales în 34 de ani de democrație

Victoria la prezidențialele de duminică încheie o uimitoare renaștere politică pentru da Silva – de la președinție la închisoare și înapoi – care părea de neconceput. De asemenea, pune capăt perioadei turbulente în care Bolsonaro a fost cel mai puternic lider al regiunii.

ADVERTISEMENT

A fost pentru prima dată când un președinte în exercițiu nu a reușit să fie reales în cei 34 de ani de democrație modernă a Braziliei.

Timp de ani de zile, el a atras atenția la nivel mondial pentru politicile care au accelerat distrugerea pădurii amazoniene și au exacerbat pandemia, care s-a soldat cu aproape 700.000 de morți în Brazilia, devenind în același timp o figură internațională majoră a extremei drepte pentru atacurile sale la adresa stângii, a mass-media și a instituțiilor democratice din Brazilia.

ADVERTISEMENT

Mai recent, eforturile sale de subminare a sistemului electoral brazilian au atras o preocupare deosebită în țară și în străinătate, precum și o atenție mondială asupra votului de duminică ca fiind un test important pentru una dintre cele mai mari democrații din lume.

Fără dovezi, Jair Bolsonaro a criticat mașinile electronice de vot ale națiunii ca fiind instrumente de fraude și a sugerat că ar putea să nu accepte o înfrângere, la fel ca fostul președinte Donald J. Trump. Mulți dintre susținătorii săi au promis că vor ieși în stradă la comanda sa.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în orele de după anunțarea rezultatelor competiției electorale, legislatori de extremă dreapta, experți conservatori și mulți dintre susținătorii lui Bolsonaro au recunoscut victoria lui da Silva.

Nu a fost totuși complet liniște. Camionagii din inima regiunii agricole centrale a Braziliei au provocat incendii și au încercat să blocheze o autostradă principală importantă pentru industria agricolă, potrivit videoclipurilor postate pe rețelele de socializare și relatărilor posturilor de știri locale.

ADVERTISEMENT

Da Silva a câștigat la cea mai mică diferență din ultimii 34 de ani

Da Silva a câștigat cu cea mai mică marjă de victorie din aceeași perioadă, semnalând diviziunea profundă cu care se va confrunta ca președinte. El a obținut 50,90 la sută din voturi, față de 49,10 la sută pentru Bolsonaro, după numărarea a 99,97% dintre voturi duminică seara.

“Voi guverna pentru 215 milioane de brazilieni, și nu doar pentru cei care m-au votat”, a declarat da Silva în discursul său de duminică seara, relatează The New York Times. “Nu există două Brazilii. Suntem o singură țară, un singur popor, o mare națiune.”

Da Silva, în vârstă de 77 de ani, fost muncitor metalurgist și lider sindical cu o educație care s-a oprit după clasa a cincea, a condus Brazilia în timpul boom-ului său din primul deceniu al secolului, părăsind funcția cu o rată de aprobare de 80%.

Dar, la ani după ce a părăsit funcția, autoritățile au dezvăluit o vastă schemă guvernamentală de comisioane care a înflorit în timpul administrației sale. A fost condamnat pentru corupție și a petrecut 580 de zile în închisoare.

Anul trecut, Curtea Supremă a anulat aceste condamnări, hotărând că judecătorul care a judecat cazurile sale a fost părtinitor, deși nu a fost niciodată exonerat de orice infracțiune. Cu toate acestea, i s-a permis să candideze la președinție, iar alegătorii s-au raliat în spatele omului cunoscut sub numele simplu de “Lula”.

Scandalul a făcut din el un candidat cu defecte, iar o parte considerabilă a Braziliei încă îl consideră pe da Silva corupt. Dar opoziția puternică față de Bolsonaro și mișcarea sa de extremă-dreapta a fost suficientă pentru a-l duce pe da Silva înapoi la președinție.

Victoria lui da Silva împinge Brazilia înapoi spre stânga, extinzând un șir de victorii ale stângii în America Latină, care au fost alimentate de un val de reacții de respingere a celor în funcție. Șase dintre cele mai mari șapte țări din regiune au ales acum lideri de stânga începând din 2018.

Provocările care îl așteaptă pe da Silva

Înflăcărat politician de stânga care, timp de decenii, și-a făcut un nume ca un campion al celor săraci, da Silva se confruntă acum cu provocări semnificative. Brazilia se confruntă cu amenințări la adresa mediului, foamete în creștere, o economie care se clatină și o populație profund divizată.

Ideea sa centrală pentru alegători a fost că va ridica clasa muncitoare, despre care a spus că a fost uitată în cei patru ani de mandat al lui Bolsonaro. În discursul său de duminică, el a promis să lupte împotriva discriminării și pentru egalitate.

“Doar așa vom putea construi o țară pentru toți, o Brazilie egalitară a cărei prioritate sunt oamenii care au cea mai mare nevoie”, a spus el. “O Brazilie cu pace, democrație și oportunități.”

Cu toate acestea, planurile specifice ale lui da Silva au fost vagi.

Discursul său de campanie a gravitat în jurul extinderii serviciilor pentru săraci, inclusiv mai multe plăți de asistență socială, un salariu minim mai mare și programe pentru a hrăni și a găzdui mai mulți oameni. Pentru a plăti pentru acestea, a spus el, va crește impozitele pentru cei bogați, dar, de asemenea, va crește pur și simplu cheltuielile guvernamentale.

Cât de mult va reuși să facă este neclar.

Partidul de dreapta al lui Bolsonaro deține cele mai multe locuri în Congres, iar un puternic bloc centrist controlează atât Camera Deputaților, cât și Senatul; țara se confruntă cu condiții economice mai proaste decât în timpul primei administrații a lui da Silva, iar politicile intervenționiste ale succesorului ales de da Silva ca președinte au condus Brazilia într-o recesiune în 2014, din care încă nu și-a revenit pe deplin.

Cu toate acestea, alegerea sa va fi, cel mai probabil, o veste bună pentru sănătatea pădurii amazoniene, care este vitală pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Bolsonaro a susținut industriile care extrag resursele pădurii, reducând în același timp fondurile și personalul agențiilor însărcinate cu protejarea acesteia. Ca urmare, defrișările au crescut în timpul administrației sale.

Da Silva are un bilanț mult mai bun în ceea ce privește protejarea pădurii, reducând defrișările în timp ce era președinte. El și-a făcut campania electorală pe baza promisiunii de a eradica mineritul și exploatarea forestieră ilegală și a declarat că va încuraja fermierii să folosească zonele de pădure care au fost deja defrișate.

Rămas fără imunitate, Bolsonaro ar putea să fie pus sub acuzare

Președintele Braziliei s-a confruntat cu investigații care au fost evitate sau blocate până acum, având în vedere imunitatea sa prezidențială. Dar acest lucru s-ar putea schimba acum din cauza înfrângerii sale în alegerile de duminică.

Jair Bolsonaro a câștigat ultimele alegeri prezidențiale din Brazilia promițând să curețe politica, iar de la preluarea mandatului în 2019, el a declarat de cel puțin 237 de ori că guvernul său are “zero corupție”.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Bolsonaro s-a îngrijorat de perspectiva de a ajunge el însuși la închisoare, potrivit a doi oficiali de rang înalt care au auzit aceste îngrijorări din partea președintelui și care au vorbit sub anonimat pentru a descrie conversații private, relatează The New York Times.

În pofida afirmațiilor sale, Bolsonaro și cercul său apropiat s-au confruntat cu investigații privind acuzații care includ deturnarea de fonduri publice, furtul salariilor personalului și gestionarea defectuoasă a pandemiei Covid-19. Investigațiile au fost evitate sau blocate până acum, având în vedere influența sa politică și imunitatea prezidențială.

Dar acest lucru s-ar putea schimba acum că Bolsonaro a pierdut alegerile prezidențiale de duminică. În Brazilia, doar procurorul general poate investiga un președinte interimar și doar Curtea Supremă poate urmări în justiție unul.

În 2019, Bolsonaro l-a numit pe Augusto Aras în funcția de procuror general, ignorând o tradiție de două decenii în care procurorii federali își aleg șeful.

Peste 100 de cereri de anchetă, clasate de biroul procurorului general

De atunci, biroul procurorului general a clasat mai mult de 100 de cereri de anchetă, majoritatea legate de răspunsul haotic și posibil corupt al lui Bolsonaro la pandemie și de atacurile sale la adresa Curții Supreme.

În plus, Bolsonaro și doi dintre fiii săi au fost implicați în acuzații potrivit cărora ar fi luat părți din salariile membrilor personalului în timpul mandatelor lor de congresmeni. Anul trecut, biroul procurorului general a deschis anchete în cazurile președintelui, dar nu a existat nicio mișcare în acest sens.

În urmă cu câteva luni, finanțele familiei au fost aruncate în lumina reflectoarelor, un reportaj al site-ului de știri UOL indicând că jumătate din cele 107 achiziții imobiliare ale familiei au fost cumpărate cu bani lichizi. Procurorii din Rio de Janeiro examinează dacă 25 dintre acestea au fost cumpărate cu bani sustrași din salariile personalului.

Președintele a reușit, de asemenea, să mențină un control strâns asupra Congresului, care a amânat mai mult de 130 de cereri de destituire.

Publicațiile braziliene de știri Estadão și Piauí au relatat că, în schimb, administrația sa a permis unei mâini de membri ai Congresului să acorde peste 8 miliarde de dolari pentru bazele lor electorale regionale. În urmă cu câteva săptămâni, poliția federală a arestat două persoane legate de această presupusă schemă de deturnare de fonduri, supranumită “bugetul secret”.

Pentru a se proteja pe sine și cercul său de control, Bolsonaro a extins, de asemenea, protecțiile împotriva a zeci de cereri de informații, impunând secretizarea pentru 100 de ani pentru date precum numele persoanelor care au vizitat palatul prezidențial și comunicările de la Ministerul Afacerilor Externe.

Da Silva, care a făcut închisoare pentru corupție, a folosit această problemă în campania sa, promițând: “În prima mea zi de guvernare, voi anula această secretizare”.

Liderii lumii au celebrat alegerea lui da Silva

Lideri din SUA, Europa și națiuni din America Latină s-au grăbit să îl felicite pe președintele ales al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, după victoria sa în fața președintelui în exercițiu, Jair Bolsonaro.

Într-o declarație, președintele SUA, Joe Biden, a susținut cu tărie legitimitatea rezultatului, felicitându-l pe Lula “în urma unor alegeri libere, corecte și credibile”.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a continua cooperarea dintre cele două țări noastre în lunile și anii care vor urma”, a spus el.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat pe Twitter: “Poporul brazilian a vorbit”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Lula “pentru a consolida parteneriatul dintre țările noastre, pentru a obține rezultate pentru canadieni și brazilieni și pentru a promova prioritățile comune – cum ar fi protejarea mediului”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a transmis, de asemenea, felicitări, afirmând că scrutinul a deschis “o nouă pagină” în istoria Braziliei.

“Împreună, ne vom uni forțele pentru a face față numeroaselor provocări comune și pentru a reînnoi legăturile de prietenie dintre cele două țări ale noastre”, a scris el pe Twitter, la câteva minute după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor.

 

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a declarat că Brazilia “a decis să parieze pe progres și speranță”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat într-un mesaj pe Twitter că așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu Lula, în special în domeniul comerțului și al protecției climei.

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese a scris la rândul său pe Twitter: “Felicitări uriașe pentru @LulaOficial pentru o victorie extraordinară în alegerile din Brazilia. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dvs. la protejarea mediului nostru global”.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, l-a felicitat, de asemenea, pe Lula și a declarat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el pe probleme care contează pentru Marea Britanie și Brazilia.

Lula, felicitat și de Vladimir Putin

Vladimir Putin l-a felicitat pe Lula și și-a exprimat speranța pentru dezvoltarea în continuare a cooperării ruso-braziliene. Săptămâna trecută, președintele Rusiei a declarat că Brazilia este “cel mai important partener al țării sale în America Latină” și că are relații bune atât cu Lula, cât și cu adversarul său, Bolsonaro.

Președintele Argentinei, Alberto Fernandez, a declarat că victoria lui Lula “deschide o nouă eră pentru istoria Americii Latine. O perioadă de speranță și de viitor care începe astăzi. După atâtea nedreptăți pe care le-ați trăit, poporul brazilian v-a ales și democrația a triumfat”, a adăugat el.

Revenirea lui Lula la putere în Brazilia urmează unei serii de victorii ale stângii în America Latină. Gustavo Petro, care a devenit primul președinte de stânga din Columbia după alegerea sa în această vară, a scris pe Twitter un simplu mesaj: “Trăiască Lula”. Ulterior, el a distribuit o hartă care arată că majoritatea țărilor din America Latină sunt conduse acum de guverne de stânga.

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, de asemenea de stânga, a scris pe Twitter: “Lula a câștigat, binecuvântat popor al Braziliei. Va exista egalitate și umanism”.

Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, i-a oferit o “mare îmbrățișare” lui Lula, spunând într-un tweet: “Trăiască popoarele hotărâte să fie libere, suverane și independente! Astăzi, în Brazilia, democrația a triumfat”.

ADVERTISEMENT