News

Bomba cu “efect de cutremur”, folosită în premieră de Rusia în Ucraina. “Totul a început să trepideze, o stradă a fost distrusă într-o clipă”

Forțele Aerospațiale Ruse au folosit o bombă super-puternică, cu efect de cutremur împotriva Forțelor Armate ucrainene, în zona Harkov.
06.05.2024 | 16:44
Bomba cu efect de cutremur folosita in premiera de Rusia in Ucraina Totul a inceput sa trepideze o strada a fost distrusa intro clipa
FAB-1500 are o încărcătură de explozibili cu 50% mai mare decât a unei rachete Iskander Foto: Defense Express
ADVERTISEMENT

Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au atacat o instalație militară a Forțelor Armate Ucrainene (AFU) din regiunea Harkov cu o bombă puternic explozivă. Informaţia a fost furnizată Poliția ucraineană din Harkov, alarmată de puterea neobişnuită a exploziei şi de circumstanţele în care aceasta s-a produs.

FAB-1500 are 670 kg de explozibil

Ulterior s-a dezvăluit că bomba a lovit un depozit de muniții al Forțelor Armate ucrainene din satul Monachinovka, din districtul Kupiansk. În greutate de o tonă și jumătate, aceasta a fost aruncată dintr-un avion.

ADVERTISEMENT

Publicația ucraineană Strana.ua a relatat la rândul său că o bombă FAB-1500 de mare explozie, cu un modul universal de planificare și corecție (UMPC), care transformă o muniție care cade liberă într-una care planează, a fost aruncată asupra țintei. Bomba cu “efect de cutremur” transportă 670 de kilograme de explozibil.

Șeful departamentului de investigații al Poliţiei din Harkov, Serghei Bolvinov, a descris momentul atacului. Potrivit acestuia, impactul asupra depozitului militar chiar ar putea fi comparat cu un cutremur. El a mai spus că a fost prima dată când Rusia a folosit astfel de arme pe teritoriul ucrainean.

ADVERTISEMENT

“Totul în jur a început să trepideze, de parcă ar fi început un cutremur. O stradă întreagă a fost distrusă dintr-o singură lovitură. A fost prima dată când arme de o asemenea putere au fost folosite împotriva noastră”, a declarat Bolvinov.

Ce sunt bombele puternic explozive

Bomba, care oficial este numită FAB-1500 M54 este cea mai puternică armă cu modul universal de planificare și corecție (UMPC) a ruşilor. Cântăreşte 1.550 de kilograme şi conține peste 670 de kilograme de exploziv. Pentru comparație, racheta Iskander poartă un focos care cântărește 480 de kilograme. FAB-1500 are o rază de avarie de aproape 500 de metri. În plus, este capabilă să distrugă buncăre la o adâncime de până la 20 de metri și să spargă betonul armat până la trei metri.

ADVERTISEMENT

Principalii transportatori de bombe cu UMPC sunt bombardierele Su-24M și Su-34. Inițial, Su-34 putea transporta două FAB-500M62 (bombe de 500 kg, cu 300 kg de explozibil), dar ulterior avioanele modificate au început să fie înarmate cu patru bombe de același calibru. Astfel se presupune că nu ar avea nicio problemă să transporte puternicele FAB-1500 M54.

Bombele cu UMPC sunt mai ieftine decât rachetele ghidate şi au o precizie comparabilă. De asemenea, o bombă, spre deosebire de o rachetă, este lipsită de motor și combustibil, ceea ce îi permite să conțină mai mult material exploziv.

ADVERTISEMENT

În luna martie a fost făcută publică informaţia că o întreprindere rusă care produce arme de aviație a dublat producția de bombe FAB-1500 și a început producția în masă a FAB-3000. La sfârșitul anului 2023, directorul general al corporației de stat Rostec, Serghei Chemezov , a anunțat că Rusia lucrează la o versiune îmbunătățită a UMPC, care ar crește raza de utilizare a bombelor inteligente.

În ceea ce priveşte puterea bombei FAB-3000, ea este comparabilă cu cea a armelor nucleare tactice. “Noua bombă de aviație dispune de o tonă și jumătate de explozibil. Dacă lovește pe cineva, se descompune în molecule.

Orice persoană aflată în jur, pe o rază de cel puțin doi sau trei kilometri, se va alege cu timpanele sparte. Ca să nu mai vorbim de frica și panica ce vor fi induse de utilizarea bombelor de acest tip. Acesta din urmă este cel mai periculos lucru”, avertiza în urmă cu câteva săptămâni expertul militar ucrainean Oleg Starikov, care a activat în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii