Florinel Coman a recunoscut în fața instanței că a cumpărat cu 1.500 de euro un permis de conducere fals, din Ucraina. Pentru că și-a recunoscut fapta, el s-a ales doar cu pedeapsă cu suspendare de 11 luni, plus un bonus de 30 de zile de muncă în folosul comunității.
FANATIK a consultat acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Florinel Coman în aprilie 2024 și a aflat cum a ajuns fotbalistul clubului Al-Gharafa să facă rost de un astfel de document, cine i l-a vândut și pentru ce sumă. De reținut faptul că dosarul lui Florinel Coman s-a judecat ”la secret”, numele său a fost anonimizat, iar ședința de la Judecătoria Lehliu Gară nu apare pe portalul instanțelor, așa cum se întâmplă cu restul proceselor.
”În ceea ce priveşte declaraţiile inculpatului, se menţionează că acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa. Astfel, inculpatul a precizat că a obţinut permisul de conducere în perioada în care s-a aflat la recuperare într-o clinică din oraşul Kiev, Ucraina, fără a urma cursurile vreunei şcoli de şoferi aici şi fără a susţine vreo probă teoretică sau practică, achitându-i unei persoane cunoscute sub numele de „…” suma de 1500 euro.
Detaliind, a arătat că în perioada februarie-aprilie 2019 a efectuat un tratament de recuperare în urma unei accidentări suferite în timpul unui meci de fotbal, tratament pe care l-a urmat într-o clinică din oraşul Kiev, Ucraina, iar în timpul procedurilor, în urma discuţiilor purtate cu alţi sportivi aflaţi aici a aflat că, pentru sportivii străini, care nu au rezidenţă în Ucraina, o persoană care frecventa clinica putea obţine permis de conducere ucrainean valabil şi în România”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Florinel Coman.
Fotbalistul naționalei a mai povestit că absolvise cursurile unei școli de șoferi la București, în anul 2017, însă nu a reușit să promoveze examenul teoretic. Așa că s-a hotărât să contacteze persoana respectivă, care urma să-i facă rost de documente în perioada de recuperare. Cei doi s-au întâlnit prin intermediul unei cunoștințe comune, ocazie cu care Florinel Coman i-a înmânat o sumă de bani.
”La scurt timp a fost contactat de numitul „…”, ce i-a precizat că are o şcoală de şoferi în Kiev şi că poate să-i obţină permis de conducere valabil în Ucraina şi România contra sumei de 1000 euro, reprezentând orele de condus şi obţinerea permisului fără a se prezenta la examen, susţinerea unui examen nefiind posibil întrucât nu avea rezidenţă, condiţii cu care a fost de acord.
În perioada următoare a efectuat câteva şedinţe de condus, cca. 7-8 ore cu un autoturism marca Volkswagen cu dublă comandă, după ce în prealabil i-a dat numitului „…” cartea de identitate pentru întocmirea dosarului necesar, iar la sfârşitul perioadei de condus i-au fost înmânate două formulare (unul în limba engleză şi celălalt în limba ucraineană) pe care le-a completat în prezenţa persoanei sus menţionate şi i l-a înmânat acestuia, alături cu suma totală de 1500 euro, pe lângă suma iniţial stabilită (1000 euro), convenind să plătească suplimentar 500 euro, pentru obţinerea permisului de conducere cu mai multe categorii (pe lângă categoria B)”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.
O săptămână mai târziu, Florinel Coman a primit de la persoana de contact două documente: permisul și licența internațională de conducere.
El le-a mai povestit judecătorilor că nu a întâmpinat niciodată probleme și că a călătorit atât în București, cât și în țară, fără să dea de bănuit.
Până la urmă, Florinel Coman a fost oprit, în 2021, de un echipaj al poliției, pe autostrada A2, unde gonea cu o viteză de 165 km/h. În urma cercetărilor s-a descoperit că fotbalistul nu era înregistrat în Ucraina ca deținător de permis de conducere. Dosarul a fost întârziat din cauza războiului din Ucraina. Până la urmă, fotbalistul și-a recunoscut fapta și a scăpat de o condamnare cu executare.