News

Bombă în justiție: DNA are nevoie de acordul lui Radu Mazăre pentru a-l cerceta în alte dosare. Răspunsul statului Madagascar: ”Viciu de procedură”

Procurorii de la DNA Constanța sunt așteptați pe 20 septembrie în instanță pentru a preciza dacă își mențin dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre pentru abuz în serviciu.
06.09.2022 | 15:36
Bomba in justitie DNA are nevoie de acordul lui Radu Mazare pentru al cerceta in alte dosare Raspunsul statului Madagascar Viciu de procedura
Radu Mazăre a fost condamnat deja în două dosare instrumentate de DNA/ Foto: Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

Radu Mazăre este la doar un pas să scape de unul dintre dosarele de corupție în care este cercetat, după ce Curtea de Apel Constanța a decis, în camera preliminară, să anuleze toate mijloacele de probă administrate de DNA începând cu iulie 2019, dată la care fostul edil a fost extrădat din Madagascar. În aceste condiții, procurorii DNA trebuie să comunice dacă își mențin decizia de trimitere în judecată a lui Mazăre.

Radu Mazăre nu poate fi cercetat în alte dosare decât cel pentru care a fost extrădat

Fostul primar al Constanței este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (nouă acte materiale), fiind acuzat că a aprobat vânzarea prin negociere directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al municipalității, deși legea îl obliga să organizeze licitații publice.

ADVERTISEMENT

Magistrații au apreciat că DNA Constanța a încălat principiul specialității reglementat de dreptul intern (Legea 302/2004), care precizează că nicio persoană predată nu poate fi urmărită sau judecată pentru orice alt fapt anterior predării, altul decât cel pentru care a motivat extrădarea.

Mazăre ar trebui să semneze că e de acord cu noile acuzații. Documentul ar urma să fie trimis în Madagascar

Excepțiile de la această regulă apar atunci când: statul care a predat persoana o consimte, în urma unei cereri ale statului român, însoțită de un proces verbal care consemnează declarațiile persoanei extrădate sau atunci când, după eliberare, persoana extrădată nu a părăsit în termen de 45 de zile teritoriul României (sau a revenit în țară).

ADVERTISEMENT

FANATIK a obținut o copie a răspunsului Ministerului Justiției din Republica Madagascar, emisă în urma adresei autorităților române din 15 iulie 2020, pe baza căreia judecătorii constănțeni au dispus, recent, anularea parțială a rechizitoriului lui Radu Mazăre.

Ministerului Justiției din Madagascar: Noua extrădarea trebuie stabilită într-o ședință la care să ia parte și inculpatul

”Am luat act de cererea Dvs, ca Ministerul Justiției malgaș să prezinte poziția sa cu privire la renunțarea la regula specialității referitor la dosarul menționat anterior.

ADVERTISEMENT

Mai întâi este important de subliniat că referitor la articolele 109, 110 și 111 din legea privind cooperarea internațională în materie penală, extrădarea susnumitului ar fi trebuit să fie judecată într-o ședință dedicată extrădării. Prin urmare a avut loc un viciu de procedură, procedura de extrădare rămânând nulă, cu toate consecințele de drept.

De altfel, principiul specialității este unul din principiile de drept al extrădării: interzice ca extrădatul să fie urmărit sau pedepsit pentru o infracțiune anterioară predării, alta decât cea care a motivat extrădarea.

ADVERTISEMENT

Acest principiu constituie în același timp o protecție a persoanei extrădate, în special atunci când consimte la predarea sa autorităților statului solicitant, și o garanție, pentru statul solicitat, a efectivității motivelor prin care își poate rezerva dreptul de a refuza predarea, în special, pentru Madagascar, refuzul de a preda o persoană urmărită pentru infracțiuni cu caracter politic.

Ministerul Justiției malgaș nu poate admite cererea dumneavoastră de extindere a consimțământului la judecarea domnului Mazăre Radu Ștefan pentru un dosar aflat pe rol sau unul viitor. De asemenea, din descrierea procedurii reiese că domnul Mazăre Radu Ștefan nu și-a dat acordul.

În plus, acesta s-a prevalat de statutul său de solicitant de azil sub protecția Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați iar infracțiunile pentru care statul Dvs solicită ca justiția malgașă să facă derogare de la principiul specialității nu sunt clare și nu ne garantează faptul că nu este vorba de infracțiuni cu caracter politic”, se arată în răspunsul autorităților din Republica Madagascar.

DNA Constanța ar fi interpretat eronat răspunsul autorităților din Madagascar

Instanța a mai stabilit că Direcția Națională Anticorupție a dat un sens eronat precizărilor autorităților malgașe, susținând că ”procedura de extindere a consimțământului la extrădare la care ar trebui să dea curs nu este reglementată în legislația statului malgaș”.

În fapt, arată, judecătorii, nu există nicio referire în răspunsul Ministerului Justiției din Republica Madagascar la reglementări legate de extindere a consimțământului de extrădare pentru alte fapte, ci la procedura existentă și reglementată a acestei proceduri.

Mai mult, arată judecătorii, tocmai procurorul de caz a fost cel care a invocat principiul specializării atunci când avocații lui Mazăre au încercat să aducă o serie de probe la dosar de urmărire penală. ”Astfel, inculpatul a fost asistat de avocați aleși, iar aceștia nu au putut să-și exercite dreptul la apărare, în cauză”, au mai arătat judecătorii, în motivarea deciziei.

Radu Mazăre ar putea scăpa oficial de acuzații pe 20 septembrie

Hotărârea Curții de Apel Constanța, prin care a fost constatată nulitatea relativă a actelor procedurale și a mijloacelor de probă administrate începând cu 3 iulie 2019, în cazul Radu Mazăre, a fost luată la sfârșitul lunii iunie, urmând ca pe 20 septembrie judecătorii să decidă, pe baza solicitării DNA, dacă procesul împotriva fostului primar va mai continua sau nu.

Contestația Marcelei Enache (fost secretar general la CJ Constanța), cealaltă inculpată în acest caz, a fost respinsă de judecători.

Radu Mazăre se află, în prezent, în penitenciar, fiind condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din stațiunea Mamaia. În februarie 2022, fostul edil a mai primit 5 ani de detenție pentru luare de mită și conflict de interese, în dosarul Polaris.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Drama neştiută a lui Florin Niţă! Povestea din spatele eroului naţionalei: Plâng, dacă...
Drama neştiută a lui Florin Niţă! Povestea din spatele eroului naţionalei: Plâng, dacă încep să povestesc!
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Lovitură de situație greu de imaginat. Ce au decis Alina Sorescu și Alexandru...
Lovitură de situație greu de imaginat. Ce au decis Alina Sorescu și Alexandru Ciucu
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază...
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa. Reportaj BBC la Mihail Kogălniceanu
Primul domnitor român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării. Deși a luptat...
Primul domnitor român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării. Deși a luptat până la moarte împotriva ungurilor, este un personaj uitat de mulți