News

Cât de distructivă a fost “Bomba ţarului”, cea mai puternică armă nucleară creată de ruşi. Imagini şocante cu explozia ei

Cea mai puternică bombă nucleară construită și detonată vreodată a fost cea supranumită ”Bomba țarului”. Fabricată de URSS, bomba de 27 de tone, cu hidrogen, a fost detonată pe 30 octombrie 1961.
13.03.2022 | 10:03
Cat de distructiva a fost Bomba tarului cea mai puternica arma nucleara creata de rusi Imagini socante cu explozia ei
Cea mai puternică bombă nucleară detonată vreodată a fost ”Bomba țarului”, creată de Uniunea Sovietică
ADVERTISEMENT

Cea mai puternică bombă nucleară construită și detonată vreodată a fost cea supranumită ”Bomba țarului”. Bomba cu hidrogen în trei stadii (fisiune-fuziune-fisiune), fabricată în URSS sub numele oficial de RDS-220 a avut inițial o putere echivalentă de 100 megatone TNT, redusă apoi la 50 de megatone TNT, pentru limitarea contaminării radioactive.

Cea mai puternică armă nucleară creată de ruşi a fost detonată pe 30 octombrie 1961

Bomba a fost detonată la 30 octombrie 1961, în arhipelagul Novaia Zemlia. Scopul detonării ei a fost de a demonstra lumii capacitatea tehnologică avansată la care ajunsese URSS, în plin Război Rece. A fost singurul exemplar realizat, macheta ”Bombei țarului” fiind prezentată astăzi în muzeul armelor rusești din Sarov.

ADVERTISEMENT

Bomba a avut masa de 27 tone și era de forma unui cilindru lung de 8 metri, având diametrul de 2,1 metri. Este considerată și astăzi una din cele mai ”curate” bombe atomice create vreodată, 97% din energia ei fiind dată de reacția de fuziune nucleară (care nu produce reziduuri radioactive).

Acum câțiva ani, Rusia a dat publicităţii imagini care erau anterior clasificate de la cea mai mare explozie nucleară din lume, provocată de detonarea “Bombei țar” pe 30 octombrie 1961. Având forţa a 50 de milioane de tone de explozibil convenţional, bomba a fost detonată în cadrul unui test efectuat la 4.000 de metri deasupra arhipelagului izolat Novaia Zemlia, de la Cercul Arctic.

ADVERTISEMENT

Cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată a avut o masă de 27 de tone

Detonarea a produs o imensă minge de foc şi un uriaş nor ciupercă, de 60 km înălţime. Imaginile date publicității de Rusia au fost filmate din mai multe unghiuri, de camere instalate la sol şi la bordul a două aeronave sovietice.

“Testarea unei încărcături excepţional de puternice de hidrogen a confirmat că Uniunea Sovietică se află în posesia unei arme termo-nucleare cu capacitatea de 50 de megatone, 100 de megatone şi mai mult”, se arată în comentariul care însoțește filmarea publicată de ruși. Documentarul a apărut în spațiul public cu ocazia aniversării a 75 de ani de industrie nucleară în Rusia.

ADVERTISEMENT

Dezvoltată între 1956 şi 1961 în contextul în care Uniunea Sovietică se angajase în cursa armelor nucleare cu SUA, “Bomba-țar” a fost cea mai mare bombă cu hidrogen construită vreodată şi se credea că este de 3.300 de ori mai distrugătoare decât bomba care a distrus Hiroshima.

”Filmul de 30 de minute, care începe cu menţiunea “Top secret”, prezintă toate stadiile testului, de la transportul armei de 27 de tone într-o carcasă de bombă aeriană pe calea ferată, până la măsurătorile de după explozie privind nivelul de radiaţii”, nota presa despre filmarea cu detonarea teribilei bombe.

ADVERTISEMENT