News

Bombardamentele de la Zaporojie îl pun în alertă pe Alexandru Rafila. Românii, îndemnați să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede

Ministerul Sănătății a transmis tuturor românilor cu vârsta sub 40 de ani să ridice de urgență pastilele de iodură de potasiu alocate în farmacii. Totul, în contextul bombardamentelor de la Zaporojie.
08.08.2022 | 13:23
Bombardamentele de la Zaporojie il pun in alerta pe Alexandru Rafila Romanii indemnati sa ridice pastilele de iodura de potasiu cat mai repede
Alexandru Rafila, avertisment pentru români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Exploziile din ultimele zile de la Zaporojie îi neliniștesc pe cei de la conducerea ministerului, care vor să fie siguri că toți românii vor primi aceste pastile în caz de un accident sau atac nuclear.

Românii sub 40 de ani, sfătuiți să ridice pastilele de iod

Ministrul sănătății vrea ca cei sub 40 de ani să își ridice aceste pastile puse la dispoziție gratuit de statul român. Declarația a fost făcută în contextul în care centrala nucleară de la Zaporojie a fost atacată în aceste zile și nimeni nu știe care vor fi consecințele.

ADVERTISEMENT

”Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat Rafila.

La nivelul țării sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile. ”Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct. Cererea e mai mare, mai mică.

ADVERTISEMENT

Nu știu să vă spun, dar acum probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”, a completat Rafila.

Potrivit ghidului oficial, pastilele pot fi periculoase dacă se iau ”după ureche” și au efect discutabil doar în cazul expunerii la radiații.

ADVERTISEMENT

“Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză”, e precizat în ghid.

Reacțiile adverse nu recomandă ca aceste pastile să fie luate fără un motiv clar. “Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie”, a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Important de reținut, iodura de potasiu apără doar tiroida nu și alte părți ale corpului expuse radiațiilor. În fapt, șansele de supraviețuire țin mai mult de proximitatea exploziei nucleare, decât de orice alt aspect.

ADVERTISEMENT