Fotbal international

Bombardierul Luca Toni s-a retras cu o “scăriţă”! Are super recorduri

Bombardierul Luca Toni, aproape 300 de goluri, s-a retras cu o “scăriţă”, marcată în faţa campioanei Juventus, într-o victorie neaşteptată....
11.05.2016 | 12:27
Bombardierul Luca Toni sa retras cu o scarita Are super recorduri
ADVERTISEMENT

Bombardierul Luca Toni, aproape 300 de goluri, s-a retras cu o “scăriţă”, marcată în faţa campioanei Juventus, într-o victorie neaşteptată.

Începînd de luni 9 mai fotbalul italian a mai lăsat la vatră un protagonist extrem de iubit, bombardierul Luca Toni. Fostul coleg al lui Adrian Mutu la Fiorentina a decis să spună stop cu puţin înaintea celei de-a 39-a aniversări, renunţînd la proiectul iniţial, de a mai juca pînă la 40 de ani. A făcut-o aşa cum s-a exprimat de-a lungul prodigioasei sale cariere, cu un gol de generic în victoria neaşteptată a retrogradatei Hellas Verona în faţa campioanei ultimelor cinci ediţii, Juventus. Penalty tras a la Mutu, cu o scăriţă de mare efect, puţin contrar modului în care a mai executat şi transformat lovituri de la 11 metri cu alte prilejuri. A vrut să fie un autograf de despărţire pentru suporteri şi pentru tot ceea ce a însemnat Luca Toni pentru sportul rege din “Cizmă”.

ADVERTISEMENT

Fiul unui zugrav şi al unei îngrijitoare

Luca Toni a venit pe lume într-o comună din apropiere de Modena, o localitate de 13.000 de suflete, fiul lui Gianfranco şi al Valeriei. De mic nu a avut în cap decît ideea de a juca fotbal. “Eram un copil şi deja începusem sacrificiile pentru a-mi atinge visul. Dimineaţa fugeam la şcoală, ajungeam acasă, luam geanta cu echipamentul şi un sandviş sau o bucată de pîine şi iarăşi fuga la autobuz, pentru Modena, acolo unde am început fotbalul.” Cariera lui Luca a fost una tipică pentru un puşti care visează să dea marea lovitură, cu paşi mici făcuţi la cluburi la fel de mici, precum Fiorenzuola sau Lodigiani, după care au urmat etapele spre glorie. A vrut să se lase deja de fotbal cînd era militar, pentru că ajunsese la Empoli, pe mîna lui Luciano Spalletti, care nu a crezut nici o clipă în el şi l-a introdus doar de trei ori într-o stagiune. “Simţeam că mă sufoc între plîns şi disperare, dar cel mai mult dezamăgirea era cea care mă rodea. Mă gîndeam serios să las baltă fotbalul, pentru că nu voi ajunge unde doream”.

Bine a făcut că a fost doar o stare de moment, pentru că Luca nu a trădat marea sa dragoste şi curînd avea să primească uriaşe recompense din toate punctele de vedere. Asta s-a întîmplat în ultimul an al secolului trecut, la vîrsta de 22 de ani, cînd a ajuns la Treviso. Aici a explodat talentul său de a face KO apărările adverse. 15 goluri şi titular incontestabil au însemnat paşaportul pentru mai sus, adică Vicenza şi apoi Brescia, la ambele funcţionînd ca o maşină de înscris goluri.

ADVERTISEMENT

A fost considerat trădător la Palermo

Practic perioada de anticameră cu fotbalul mare a durat destul de mult pentru Toni, care abia la 26 de ani a început să reprezinte o prioritate pentru echipele din Serie A. A reuşit să îl cumpere Palermo şi Luca a răsplătit din plin încrederea în el. Recunoaşte că în Sicilia a întîlnit cei mai calzi suporteri. “Oamenii de aici sunt absolut extraordinari. Pur şi simplu veneau spre mine cînd mă vedeau în oraş doar ca să mă îmbrăţişeze şi să-mi mulţumească pentru goluri. Din păcate sunt şi cei mai pătimaşi şi neiertători. În 2007, cînd am decis că trebuie să fac o nouă încercare spre mai mult şi am semnat cu Fiorentina am devenit în doar 24 de ore trădătorul oraşului. Ostilitatea lor chiar m-a speriat şi abia aşteptam să plec, de teamă că ar putea face cineva vreun gest necugetat”. Nici astăzi Toni nu a fost iertat şi ori de cîte ori a revenit ca adversar în Sicilia a fost fluierat non stop.

Tandemul Toni-Mutu, cheia Fiorentinei

La Florenţa a fost magie. În doar 48 de ore toate tricourile cu numele lui Toni fuseseră deja epuizate şi aceeaşi soartă au avut la fel de repede şi celelalte două serii scoase după aceea. Toni era fără exagerare Dumenzeul toscanilor, dar trebuie spus că foarte mult în privinţa realizărilor sale a însemnat chimia perfectă cu Adi Mutu, cei doi completîndu-se de minune şi făcînd cu rîndul pe marcatorii. Toni a marcat 31 de goluri în al doilea an pe “Artemio Franchi”, după ce în primul el şi Adrian fuseseră gemenii golului, cu cîte 16 reuşite fiecare. Din păcate, din 2007 Luca a decis să meargă la Bayern Munchen, în timp ce “Briliantul” a rămas pe loc încă trei ani. Toni îl apreciază enorm pe Mutu, considerînd că a fost unul dintre cele mai puternice şi bine sudate cupluri din Serie A. “Eu şi Adrian ne simţeam din priviri. Ştiam fiecare unde va veni mingea şi eram acolo, la întîlnirea cu golul”.

ADVERTISEMENT

Munchen, oraşul perfect

Fără discuţie transferul la vîrsta de 30 de ani la un gigant precum Bayern Munchen a fost o mare surpriză pentru multă lume, mai ales pentru fanii bavarezi, care la început nu credeau în uriaşul italian, deşi îl ştiau bine de la Mondialul ţinut la ei acasă cu un an înainte şi în care Italia a scos un aur absolut nesperat. Însă Toni venise să topească neîncrederea germanilor şi a făcut-o atît de spectaculos încît pînă la Lewandovski, care a dat recent 29 de goluri într-o ediţie, a devenit idol cu 25 de reuşite într-o ediţie. Momentul de vis a fost spulberat însă de acest personaj care ştie atît de bine să strice ceea ce merge bine la o echipă, olandezul Louis van Gaal. Între van Gaal şi Toni s-a declanşat un război care a fost foarte aproape de a ajunge la o confruntare fizică. Ieşirea în decor i-a fost însă fatală lui Luca, deşi era iubit de suporteri. Politica clubului nu concepe ca jucătorii să intre în conflict cu antrenorul şi Toni a plătit, deşi era atît de popular încît i s-a făcut un cîntec, “Numărul unu”, care devenise chiar hit. Cu toate acestea Toni e îndrăgostit iremediabil de Munchen: “Un oraş mai italian decît cele italiene, cu oameni nemaipomeniţi, unde vin mereu cu toată plăcerea”.

Verona, ultimul cartuş

Toni s-a întors acasă la 33 de ani. A peregrinat an de an la Genoa, Juventus şi Fiorentina, dar mereu dădea impresia că va anunţa din moment în moment retragerea. La 36 de ani a fost chemat la Verona. O echipă mică, obiectiv supravieţuirea, greu pentru un fotbalist la această etate. Însă Luca nu a păcălit niciodată ceea ce a iubit. A simţit că aici va fi cîntecul de lebădă al unei cariere fantastice şi a scos din jambiere ca un magician gol după gol. 48 de reuşite în trei ani şi ceea ce ar părea ceva imposibil, titlul de golgeter al Serie A la o vîrstă la care alţii deja stau doar la televizor şi ghetele au intrat în lada cu amintiri. Poate că dacă Hellas ar fi reuşit pentru al treilea an acel “scudetto” al ei, adică rămînerea în Serie A ar fi bifat şi anul care să îl ducă la borna finală 40. Însă echipa a retrogradat, iar relaţia cu antrenorul Luigi Del Neri a semănat mai degrabă cu o copie a episodului van Gaal. Totuşi, Toni se consideră dator urbei lui Romeo şi Julieta: “Sigur nu voi fi antrenor. Însă conducător da şi deja am demarat discuţiile cu şefii clubului, pentru a vedea ce proiect există. Am încă multe de oferit celor care au crezut în mine cînd alţii aşteptau să audă doar anunţul de adio”.

ADVERTISEMENT

Marta, omul cheie din viaţa lui Luca

Cînd era străbătut de cele mai negre gînduri pentru că era aproape eterna rezervă la Empoli, destinul i-a întins cea mai importantă mînă de ajutor jucătorului. Într-un local din Florenţa a cunoscut-o pe Marta Cecchetto, fiica unui fost jucător la Treviso, fotomodel încă de la vîrsta de 16 ani. “Am simţit imediat că ea este femeia pe care trebuie să o am alături de mine pe viaţă. Şi nu m-am înşelat. Marta înseamnă enorm pentru mine şi mereu a fost un factor de echilibru. În 2012, cînd am primit teribila veste de la doctori că primul nostru copil, un băieţel, este mort de la naştere am crezut că totul s-a sfîrşit. Nu mai voiam să aud de nimic, nici măcar de fotbal. Marta m-a readus la realitate şi am fost împreună la Medjugorie, pentru a ne ruga Fecioarei să primim o nouă şansă. După numai un an a venit în viaţa noastră Bianca, iar apoi am fost binecuvîntaţi cu Leonardo”

A plătit 1,7 milioane euro amendă

Un episod incredibil din viaţa privată a lui Toni s-a petrecut în perioada Bayern Munchen. Jucătorul a primit o somaţie pentru faptul că nu a achitat o taxă impusă de statul german pentru catolici. Fiecare catolic plăteşte anual un impozit pentru biserică şi de această obligaţie nu sunt exceptaţi decît cetăţenii care declară că sunt atei. Valoarea prejudiciului impus lui Toni era de 1,7 milioane euro, jucătorul acuzînd că aceasta trebuia să intre în grija clubului. Pînă la urmă Toni a plătit 700.000 de euro, restul fiind suportat de către Bayern şi sponsori.

* Idolii lui Toni au fost Marco van Basten şi Michel Platini, la un moment dat Luca avînd intenţia de a juca mijlocaş, dar, din fericire, a rămas la vechea intenţie, de atacant şi bine a făcut.

* Cei mai buni prieteni sunt Dario Dainelli, Giampaolo Pazzini şi Frank Ribery. Primul era stîlpul apărării Fiorentinei şi un fotbalist extrem de sobru în afara terenului, al doilea l-a cunoscut bine în ultima parte a carierei, la Verona, după ce la Florenţa a fost adus tocmai pentru a-l înlocui pe Pazzini, iar despre francezul lui Bayern spune că înfricoşa cu cicatricea sa de pe obraz, dar în spatele ei se ascunde un suflet nobil şi un om foarte sensibil.

* Părinţii, Giancarlo şi Valeria, fratele Andrea, Marta şi copiii Bianca şi Leonardo sunt cele mai importante fiinţe din viaţa lui Toni. “Dacă am reuşit să fac tot ce am făcut acest lucru a fost posibil numai datorită lor. Fără ei aş fi fost nimeni şi nimic, alături de ei m-am simţit mereu puternic, de neînvins”.

 

“Am devenit ceea ce sînt datorită părinţilor, care m-au învăţat ce înseamnă sacrificiul”

“În spatele unui campion trebuie să fii totdeauna un om”

“Fotbalul a fost visul meu. Şi visele se realizează numai cu sacrificii”.

“Toni a fost unul dintre cei mai buni atacanţi pe care i-am avut sub comandă în cariera mea. Golul era atît de simplu de înscris pentru el” (CESARE PRANDELLI – antrenor Fiorentina 2006)

“Să ai coechipier la echipa naţională un fotbalist ca Toni e ca şi cum deja ai plecat într-o cursă cu avantaj considerabil. Un om minunat şi un atacant fenomenal” (MARCO MATERAZZI)

“Îi mulţumesc lui Luca pentru faptul că a acceptat oferta noastră de a veni atunci la Bayern. Ne-a dat gata pe toţi cu naturaleţea sa, cu optimismul şi bunadispoziţie, iar pe suporteri i-a cucerit imediat cu golurile sale” (FRANK RIBERY – Bayern)

Carte de vizită

Numele: TONI

Prenumele: LUCA

Data şi locul naşterii: 27 mai 1977 Pavullo nel Frignano

Înălţime: 1,93

Greutate: 88 kg

Echipe la care a evoluat

1994-96 MODENA       32 prezenţe 7 goluri

1996-97      EMPOLI     3        1

1997-98      FIORENZUOLA  26      2

LODIGIANI         1998-99      31      15

TREVISO   1999-2000  35      15

VICENZA  2000-2001  31      9       

BRESCIA   2001-2003  44      15

PALERMO 2003-2005  80      50

FIORENTINA      2005-2007  67      47

BAYERN MUNCHEN  2007-2010  62      38

AS ROMA  2010  15      5

GENOA      2010-2011  16      3

JUVENTUS         2011-2012  14      2

AL NASR   2012  8        3

FIORENTINA      2012-2013  27      8

VERONA   2013-2016  95      48

Total

Echipe 15   Prezenţe      606    Goluri         268

Naţională    47      16

Trofee

campionatul, Cupa şi Cupa Ligii în Germania cu Bayern

campion mondial în 2006 cu Italia

Gheata de Aur în 2006

RECORDURI marca LUCA TONI

Unicul jucător italian care a cîştigat titlul în Bundesliga şi al cincilea marcator italian în campionate externe

Primul italian golgeter în Serie A cu două echipe diverse (Fiorentina şi Verona) şi al doilea all time după Zlatan Ibrahimovic

Cel mai “bătrîn” golgeter al Serie A

Primul italian cîştigător al Ghetei de Aur

Cel mai bine plătit jucător din istoria Bresciei (30 miliarde lire)

Cel mai bun marcator pentru Verona în Serie A şi singurul care a fost golgeterul unei ediţii

Jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise pentru Palermo într-o ediţie, 30 şi la fel la Fiorentina, cu 31

ADVERTISEMENT