Trufele și pralinele la mare căutare zilele acestea sunt bogate în E-uri. Semnalul de alarmă tras înainte de 8 martie, după ce în cadrul unui studiu au fost analizate mai multe produse care se găsesc în comerț la ora actuală.
Bomboanele de ciocolată sunt pline de E-uri, advertismentul fiind făcut de specialiștii de la Asociația InfoCons. Potrivit, oamenilor de știință aceste dulciuri pot reprezenta un mare pericol pentru sănătate dacă sunt consumate în exces.
Deserturile adorate de toată lumea, mai ales în perioada zilei de 8 martie, când sărbătorim Ziua Femeii, au în compoziția lor până la 10 E-uri. În plus, au în interior lecitină sau E322, E476 și cunoscut ca poliricinoleatul de poliglicerină.
Totodată, conform site-ului oficial al instituției, bomboanele de ciocolată sunt pline inclusiv de acid citric, cunoscut ca E330, în timp ce cantitatea de zaharuri variază între 32 grame și 67,7 grame la 100 grame de produs.
Studiul a fost realizat pe 126 de produse (trufe, praline și bomboane de ciocolată) de la mai multe firme, care se găsesc în magazinele și supermarketurile din România. Dintre produsele analizate doar 8% au ca prim ingredient ciocolata.
În aceeași notă, rezultatul cercetării mai arată că numai 5% au în compoziția lor sirop de glucoză și numai 2,3% au ca ingredient de bază crema de praline. Toate produsele care au fost analizate au în componență lecitină.
Lecitina sau E322 reprezintă un aditiv alimentar care poate avea rol de emulgator, stabilizator sau antioxidant. Mai exact, este vorba de un produs complex, bogat în grăsimi, care se găseşte în mod natural în diverse produse de origine vegetală sau animală.
Substanța este compusă din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi graşi şi colină. Este extrasă din diferite plante prin metode mecanice, enzimatice și chimice. În plus, cercetătorii spun că este un supliment nutritiv.
Mai mult, lecitina poate fi găsită în compoziția unor produse precum: lapte deshidratat, înghețată, dressing-uri pentru salate, paste făinoase proaspete sau pâine preparată numai din făină de grâu, apă, drojdie sau agent de fermentare și sare.