Fotbal intern

ATENŢIE STOICAN: “Mi-ar plăcea SĂ FIU la Dinamo!”

Dario Bonetti rămîne, probabil, cel mai iubit străin din istoria lui Dinamo. Tehnicianul italian a antrenat în "Ştefan cel Mare" în două rînduri, în 2009 şi 2012 şi a rămas în memoria...
23.02.2014 | 00:09
ATENTIE STOICAN Miar placea SA FIU la Dinamo

Dario Bonetti rămîne, probabil, cel mai iubit străin din istoria lui Dinamo. Tehnicianul italian a antrenat în “Ştefan cel Mare” în două rînduri, în 2009 şi 2012 şi a rămas în memoria tuturor suporterilor pentru faptul că a cucerit două trofee în ultimul mandat, dar şi pentru meciurile memorabile avute împotriva Stelei. Bonetti a acceptat să vorbească, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, despre Derby de România, amintindu-şi toate cele trei episoade pe care le-a trăit contra Stelei.

Aveţi amintiri neplăcute de la ultimul meci Steaua – Dinamo, pe care l-aţi pierdut cu 3-1…

– Aşa este şi nu vreau să-mi mai aduc aminte despre acel episod. Prefer să ţin minte lucrurile frumoase, care au adus fericire fanilor. Toată lumea a văzut ce s-a întîmplat atunci, ce să mai comentez eu?! Nu mai vreau polemică, gata!

Totuşi, s-a vorbit despre un arbitraj ostil împotriva lui Dinamo atunci. Cum vedeţi lucrurile la un an şi trei luni de la acel meci?

– Nu le văd în nici un fel diferit de ce s-a întîmplat. Nu spun decît că am pierdut cu 3-1, dar în minutul 80, la 1-1, Chipciu i-a faultat în careu pe Matei şi Ţucudean, din postura de ultim apărător şi nu s-a întîmplat nimic. Ţi-am mai spus, a văzut toată lumea. Şi atunci, şi la meciul din primăvara lui 2012 cînd am pierdut cu 3-2…

“Am fost îngrijorat cînd am aflat cine arbitrează Steaua – Dinamo”

Credeţi că greşelile de arbitraj au fost premeditate?

– Nu, nici nu vreau să mă gîndesc la aşa ceva! Dar înaintea meciului, cînd am auzit cine va conduce la centru, că este un arbitru din Belgia, am fost îngrijorat… Preferam să avem o brigadă din România. Arbitrii români sînt foarte buni şi nici nu cred că ar fi fost posibile greşeli aşa mari. Ei trăiesc totuşi aici, simt altfel lucrurile şi ce înseamnă un Steaua – Dinamo… Evident, oricine poate greşi, şi antrenorii, şi jucătorii şi arbitrii. Însă eu am fost îngrijorat cînd am auzit că vine arbitru străin…

Aţi spus că este uşor ca cineva să antreneze Steaua în acest moment. Pe ce vă bazaţi?

– E foarte simplu. Ei au, de departe, cea mai mare forţă economică din România. În condiţiile astea, îşi permit să aducă cei mai buni fotbalişti şi, în mod logic, e mai facil să antrenezi acolo. Greşesc cu ceva?

 “Am bătut şi Steaua, şi Liberec, şi CFR”

Laurenţiu Reghecampf s-a întrebat de ce l-a ales Gigi Becali pe el şi nu pe Dario Bonetti, dacă susţineţi că e atît de simplu să pregătească cineva Steaua…

– Doar atît a spus despre mine? Reghecampf este un antrenor tînăr, care trebuie să mai acumuleze experienţă. Eu nu am făcut altceva decît să expun o realitate prin ceea ce am spus despre Steaua.

Primul derby pe care l-aţi jucat împotriva Stelei a fost o victorie, 1-0, pe Ghencea. Cum vă amintiţi acel moment?

– Clipe fantastice au fost! Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am de la Dinamo. Am făcut atîţia oameni fericiţi şi toată lumea ştie că ăsta a fost principalul meu obiectiv atunci cînd am antrenat Dinamo! Plus că atunci traversam o perioadă excelentă, în care o bătusem şi pe Liberec, şi pe CFR, şi pe Urziceni.

“La Dinamo nu mai există presiune. Mi-ar fi plăcut să fiu acum acolo”

I-aţi motivat într-un mod anume pe jucători înainte de acel meci?

– Nu, nimic special. Ei ştiu ce înseamnă un derby, aşa că ce să le mai spun eu? Presiunea era deja una mare. Ştiam că vor juca în primul rînd cu inima meciul ăla, dar le-am spus că trebuie să-şi păstreze calmul, cumpătul. Le-am explicat din experienţa mea. Eu ca jucător am evoluat în toate derby-urile din Italia şi nu am pierdut nici unul!

Ce părere aveţi despre actualul Dinamo?

– Este un proiect bazat pe jucători tineri, nu mai există presiune, îmi place ce se întîmplă acolo, fiindcă sînt pe drumul cel bun! Mi-aş fi dorit fiu la Dinamo şi să încep un astfel de proiect, dar de acum asta e. Dinamo are un antrenor tînăr, foarte bun, care face o treabă grozavă în acest moment.

“Eu cred că putem bate Steaua”

Credeţi că Dinamo poate să o bată pe Steaua pe 1 martie?

– În fotbal totul se poate! Oricine poate să bată pe oricine, cu toate că Steaua vine după multe victorii consecutive împotriva lui Dinamo. Eu cred în băieţi!

Aţi mai ţinut legătura cu cineva din “Ştefan cel Mare”?

– Da, mai vorbesc cu oamenii de acolo. Cu mai mulţi jucători, dar nu mă pune să dau nume, fiindcă nu asta e important! Am rămas în relaţii bune cu cei de la Dinamo.

Trei derby-uri, toate în deplasare!

Chiar dacă nu a stat pe banca lui Dinamo nici măcar 12 luni cumulate, Dario Bonetti şi-a trecut în palmares trei derby-uri cu Steaua, toate prinzîndu-l în postura de oaspete. Primul s-a jucat în vara lui 2009 pe Ghencea, iar “cîinii” s-au impus cu 1-0 printr-un gol marcat de Gabi Tamaş. Ulterior, palmaresul i-a fost stricat de două înfrîngeri pe Naţional Arena, ambele după ce Dinamo a condus cu 1-0! Pînă la urmă, Steaua s-a impus cu 3-2 prima dată şi cu 3-1 apoi, ambele meciuri generînd multe comentarii, în special ultimul dintre ele în care “cîinii” au reclamat neprimirea a două lovituri de la 11 metri şi acordarea uneia foarte uşor pentru roş-albaştri.