News

Cum pot fi obținute bonurile pentru activități casnice. Ce persoane beneficiază de tichete și cum le pot schimba în bani

Persoanele care desfășoară munci casnice vor fi plătite în tichete de masă, care pot fi ulterior transformate în bani. Măsura a fost luată pentru a descuraja munca „la negru”.
23.06.2022 | 16:39
Cum pot fi obtinute bonurile pentru activitati casnice Ce persoane beneficiaza de tichete si cum le pot schimba in bani
Activitățile casnice vor fi plătite în tichete speciale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic. Acestea stabilesc modul în care tichetele de activități casnice vor fi acordate.

Activitatea casnică va fi răsplătită cu tichete speciale

De asemenea a fost stabilit modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, dar și cum pot fi schimbate tichetele în bani. Tichetele vor putea fi achiziționate în format pe suport electronic, dar și pe suport de hârtie, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Tichetul va conține rubrici care arată identitatea beneficiarului și a prestatorului casnic, precum și data de valabilitate și elemente de siguranță. Tichetele pot fi schimbate în bani la sediul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, la sediul unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar al prestatorului casnic.

Din valoarea nominală a bonurilor se vor reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat, menționează sursa citată. La 85 de tichete schimbate, valoarea minimă a contribuției lunare nu poate să fie mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat că sistemul va fi operațional din decembrie 2023. Valoarea nominală a tichetelor casnice va fi de 15 lei, astfel că prestatorii de servicii casnice nu vor mai primi bani la negru, ci bonuri.

Contravaloarea muncii prestate e negociabilă și variază în funcție de intensitatea și durata activității prestate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au menționat că aceste tichete vor putea fi acordate angajaților sub formă de bonus sau primă. Reforma menționată va fi implementată gradual până în 2026, a anunțat Guvernul României.

Legea activităților casnice a fost votată în 29 martie, cu 257 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 25 de abțineri. Scopul legii e de a plăti legal persoanele care desfășoară activități de tip casnic, precum curățenie sau gătit. Menajerele sunt doar un exemplu de persoane care vor beneficia de aceste tichete.

ADVERTISEMENT