News

Borbely Laszlo, pensionarul de lux pus ca șef peste 6 oameni, la Guvern. „Ziua Sustenabilității” și workshop-ul pentru mecanici auto, printre realizările sale

După ce a fost parlamentar timp de 22 de ani, pentru Borbely Laszlo s-a înființat o instituție specială, cu doar șase angajați, dar care consumă milioane de lei anual.
31.05.2023 | 11:03
Borbely Laszlo pensionarul de lux pus ca sef peste 6 oameni la Guvern Ziua Sustenabilitatii si workshopul pentru mecanici auto printre realizarile sale
Borbely Laszlo și Răzvan Burleanu la semnarea acordului cu FRF/ Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un proiect de lege pentru instituirea „Zilei Sustenabilității”, care va fi de acum prăznuită pe data de 27 octombrie. Inițiativa aparține unui grup de parlamentari UDMR, însă și reprezentanți ai altor partide s-au grăbit să semneze proiectul. Legea promovată de UDMR este un favor făcut unuia dintre seniorii Uniunii, Borbely Laszlo, actualmente șef al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și care a făcut din sustenabilitate calea prin care-și justifică salariul net de 9.734 lei pe lună.

Sustenabilitatea la români, de la Brâncuși la Borbely

Pentru cei care se întreabă ce e aia sustenabilitate, există lămurirea în expunerea de motive a proiectului de lege al UDMR: „Sustenabilitatea înglobează, în egală măsură, responsabilitatea, transparența, onestitatea și acțiunea în interesul comun (…) Aceasta este calea rațională și etică prin care fiecare participant la viața societății poate și trebuie să contribuie pentru un prezent și un viitor sustenabil.

ADVERTISEMENT

Ziua de 27 octombrie a fost aleasă întrucât în această zi a fost inaugurată „Coloana infinitului” a lui Constantin Brâncuși. „Ziua de 27 octombrie (…) este un simbol puternic pentru gândirea românească sustenabilă care ar putea astfel să ajute la redescoperirea valorilor dezvoltării durabile existente latente la nivelul cetățenilor români”, se arată în expunerea care conține și o prezentare a Departamentului pentru Dezvoltarea Durabilă a lui Borbely și a realizărilor acestuia.

De redescoperirea valorilor dezvoltării durabile, care se pare că sunt latente în rândul românilor, se ocupă, din anul 2017, Borbely Laszlo, în calitate de consilier de stat, funcție echivalentă ca nivel al salarizării cu cea de secretar de stat. Borbely a fost parlamentar în perioada 1990-1996 și 2000-2016, secretar de stat în 1996-2000 și ministru în 2004-2008. După 26 de ani în care a ocupat demnități publice, UDMR a decis că este în continuare nevoie de expertiza lui și l-a nominalizat pentru postul de șef al DDD în mai 2017, când Departamentul a fost înființat printr-o hotărâre a guvernului Grindeanu.

ADVERTISEMENT

De atunci, Borbely Laszlo a rămas în funcția de consilier de stat în toate guvernele care s-au succedat, indiferent că au fost cu premieri PSD sau PNL. Singura constantă a fost că fiecare din aceste guverne a avut nevoie, sub o formă sau alta, de susținerea UDMR. Surprinde capacitatea de rezistență a demnitarului care a trebuit să poarte aproape singur povara dezvoltării durabile a patriei timp de șase ani, întrucât DDD are doar șase angajați, la care se adaugă personalul de la cabinetul lui Borbely.

Milioane de lei pentru simpozioane și workshop-uri

Din punct de vedere legal, Departamentul are „atribuții de coordonare a activităților de implementare rezultate din setul de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ODD ale Agendei 2030” a ONU. Obiectivele Agendei 2030 sunt pe cât de diverse pe atât de vagi: eradicarea sărăciei, creștere economică, reducerea inegalităților și alte asemenea. În general, chestiuni a căror rezolvare sunt lăsate, în țările serioase, pe seama unor ministere.

ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă funcționează în subordinea Secretariatului General al Guvernului, de unde primește și finanțarea generoasă. Astfel, prin HG 124 din 2023, Borbely și cei șase angajați ai săi au primit nu mai puțin de 8.000.000 de lei, bani folosiți pentru simpozioane, workshop-uri, dezbateri și campanii de informare care au ca obiect – cum altfel – dezvoltarea durabilă și sustenabilitatea, iar asta numai pentru anul în curs. La instigarea DDD, România a devenit prima țară din Europa care a creat o nouă meserie, expert în dezvoltare durabilă în agricultură.

Iar DDD excelează la acest capitol. De exemplu, în anul 2020, ultimul pentru ca instituția a publicat pe site-ul propriu raportul de activitate, figurează câteva zeci de astfel de evenimente. Spicuim doar câteva dintre ele:  10 octombrie – dezbaterea „Educația pentru dezvoltare durabilă la nivel universitar”, 12 noiembrie – workshop-ul „Educația pentru Dezvoltare Durabilă în Învățământul Profesional și Tehnic – Domeniul Agricol”, pentru ca anul să fie încheiat în forță, pe 16 decembrie, cu workshop-ul virtual „Mecanica Viitorului – Educația durabilă viitoare generație de mecanici auto”.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, în luna iulie, DDD a publicat Strategia națională pentru economia circulară, pentru ca în decembrie aceasta să fie completată cu Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale pentru economia circulară. Mai recent, pe 18 mai, un mare salt înainte s-a făcut cu încheierea unui acord al Departamentului cu Federația Română de Fotbal. „Sportul este despre competiție corectă, în primul rând cu tine însuți, despre antrenament constant, despre spirit de echipă, despre ambiție și perseverență. Aceasta este mentalitatea de care avem nevoie pentru o societate durabilă și de aceea vom avea mai multe colaborări pe această zonă”, a declarat Borbely cu ocazia semnării acordului.

La fel de încântat a fost și președintele FRF, Răzvan Burleanu: „Federația Română de Fotbal își propune, prin Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2021 – 2026, să devină principalul actor instituțional și social din sport, în domeniul responsabilității sociale, iar cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă adoptate de Organizația Națiunilor Unite în anul 2015 asigură fundamentul acțiunilor noastre, în ce privește protecția drepturilor omului și politicile de mediu.

Borbely are două pensii și două lefuri

Poate că vorbăria birocratică despre sustenabilitate și dezvoltare durabilă ar fi amuzantă dacă la mijloc nu ar fi vorba de bani publici aruncați pe fereastră pentru evenimente precum formarea viitorilor mecanici auto în spiritul dezvoltării durabile sau pentru asigurarea unui exil de lux pentru politicienii scoși pe tușă de colegii lor mai tineri.

Borbely Laszlo a ajuns la vârsta de 69 de ani, iar acest lucru îi permite să cumuleze salariul cu pensia, iar fostul parlamentar are două pensii. Potrivit declarației de avere publicate pe site-ul SGG în iunie 2022, șeful DDD a obținut salarii care au însumat, în 2021, aproape 117.000 de lei. Pensia din sistemul public i-a adus alți 79.000 de lei, la care se adaugă pensia specială de la Parlament care a însumat aproape 22.000 de lei.

Trebuie precizat că valoarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă primită ca fost parlamentar a scăzut considerabil în 2021 întrucât aceasta a fost eliminată prin lege, până când CCR a obligat Parlamentul să reia plata pensiei pentru foștii deputați și senatori. Pentru anul 2020, valoarea însumată a pensiei speciale primite de Borbely a fost de peste 131.000. Odată cu reluarea plăților este de așteptat ca pensia specială a fostului parlamentar UDMR să ajungă din nou la această valoare anuală.

Însă pensionarul cumulard Borbely Laszlo mai beneficiază de o sinecură acordată de către statul român, aceea de membru al Consiliului de Administrație de la Societatea Națională de Radiocomunicații, o companie de stat. Indemnizațiile de membru CA au totalizat, în 2021, peste 53.000 de lei.

ADVERTISEMENT