Stiri sportive

Un an de DOMNIE pentru Negoiţă. Cum o duc “FOŞTII”

De fix un an, Dinamo se află într-o situaţie inedită. Ionuţ Negoiţă a preluat clubul pe 14 martie 2013 şi este unicul acţionar al echipei din "Ştefan cel Mare". Contrast total cu perioada...
14.03.2014 | 00:14
Un an de DOMNIE pentru Negoita Cum o duc FOSTII

De fix un an, Dinamo se află într-o situaţie inedită. Ionuţ Negoiţă a preluat clubul pe 14 martie 2013 şi este unicul acţionar al echipei din “Ştefan cel Mare”. Contrast total cu perioada în care în “Groapă” acţiunile erau împărţite la nouă oameni. Ulterior au rămas numai cinci care, treptat, au ieşit definitiv din peisaj. Cristi Borcea, Nicolae Badea, Gigi Neţoiu, Vasile Turcu şi Dragoş Săvulescu erau asociaţi cu numele Dinamo în urmă cu cîţiva ani, însă de cînd s-au detaşat de fotbal şi, implicit, de expunerea mediatică, au urmat drumuri diferite în viaţă. FANATIK.RO vă prezintă situaţia actuală a fiecăruia dintre cei cinci oameni care au investit bani la Dinamo timp de mai bine de un deceniu.

Cristi Borcea 

Fostul acţionar majoritar al “cîinilor” a venit la club la mijlocul anilor ’90, adus de Cornel Dinu. Pe atunci, Borcea era doar sponsor, dar între timp a ajuns la postura din care a putut ajuta financiar mult mai mult echipa. Plecat din “Ştefan cel Mare” în urmă cu un an şi jumătate, fostului acţionar majoritar îi mergea excelent în afaceri, avînd în vedere că primeşte 2.000.000 de euro pe an numai din tranzacţiile cu gaze, după ce a luat înapoi Crimbo Gaz de la Dinu Patriciu. În plus, alături de prietenul său Bobby, proprietarul restaurantului Aquarium din Bucureşti pusese la punct deschiderea unui lanţ de acest tip pe coasta de Est a Statelor Unite, afacere ce se anunţă de asemenea extrem de profitabilă. În ceea ce priveşte viaţa amoroasă, Borcea a intrat în vizorul presei mondene după ce au ieşit la iveală relaţiile extraconjugale cu Valentina Pelinel şi Adelina Pestriţu. Toate acestea au trecut însă în plan secund avînd în vedere că Borcea a primit recent o grea lovitură din partea Justiţiei, fiind condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor, aceasta fiind cea mai grea pedeapsă dintre toţi inculpaţii.

Nicolae Badea

Fostul preşedinte al lui Dinamo, care a fost şi unul dintre principalii acţionari din “Ştefan cel Mare” a rupt legătura cu echipa în urmă cu un an, cînd i-a predat ştafeta lui Ionuţ Negoiţă. Cei doi au rămas în relaţii bune, însă din momentul în care a plecat de la club, omul de afaceri nu se mai uită nici măcar la meciurile pe care le joacă Dinamo! Liniştea adusă de retragerea din fenomen l-a determinat pe Badea să li se confeseze apropiaţilor că a greşit că nu a renunţat mai demult la lumea fotbalului. Schimbarea din viaţa sa după plecarea de la Dinamo este una de bun augur, avînd în vedere că afacerile din domeniul telecomunicaţiilor merg din ce în ce mai bine şi are mai mult timp pentru familie. Cu toate că s-a detaşat foarte mult de fotbal, Nicolae Badea a rămas acţionar la două şcoli de fotbal, cu care Dinamo a colaborat în trecut: cea de la Oneşti şi cea de la Cîmpulung Muscel.

Vasile Turcu

A plecat de la Dinamo în 2011, dar omul de afaceri a făcut mereu public faptul că ar accepta să i se alăture financiar lui Ionuţ Negoiţă în proiectul pe care acesta îl întreprinde actualmente în “Ştefan cel Mare”. Iar Turcu ar putea reprezenta o importantă sursă de finanţare, avînd în vedere că acesta a dat recent o importantă lovitură prin faptul că firma sa de construcţie a obţinut, în urma unei licitaţii, proiectul de recondiţionare a Arcului de Triumf pentru 5 milioane de euro. Totuşi, în afaceri, Vasile Turcu a avut şi probleme, avînd în vedere că restaurantul pe care îl deţinea a fost închiriat foştilor proprietari de la Aquarium, numai că aceştia l-au dat mai departe altor oameni de afaceri, care însă întîrzie cu plata chiriilor, motiv pentru care afaceristul s-a trezit cu o gaură neaşteptată în buget. Pe lîngă faptul că a declarat public că ar vrea să-l ajute pe Negoiţă, se pare că insistă şi pe lîngă Ioan Niculae, patronul Astrei, pentru o alianţă care să presupună ca fostul dinamovist să facă o “infuzie” de aproximativ două, trei milioane de euro pentru a ajuta la cîştigarea titlului de către giurgiuveni.

Gigi Neţoiu

Unul dintre cei mai contestaţi acţionari ai lui Dinamo din deceniul trecut a avut o viaţă tot mai prosperă după ce a încetat să mai investească în “Groapă”. Afacerile din agricultură mergeau din ce în mai bine, la fel şi implicarea sa în viaţa politică mulţumită şi relaţiei bune pe care o are cu vicepremierul Gabriel Oprea. Totul însă s-a năruit subit, la fel ca şi în cazul lui Cristi Borcea, în momentul în care magistraţii au hotărît ca omul de afaceri să execute trei ani şi patru luni de închisoare în Dosarul Transferurilor. Dacă nu s-ar fi ajuns la acest deznodămînt, erau şanse mari ca Neţoiu să revină în forţă în fotbal la Craiova. Omul de afaceri aştepta ca echipa lui Adrian Mititelu să dispară, moment în care el urma să o revitalizeze, dar cu “binecuvîntarea” primarului Olguţa Vasilescu, el avînd o relaţie foarte bună cu edilul, alături de care a petrecut inclusiv sărbătorile de iarnă.

Dragoş Săvulescu

Omul care rămăsese alături de Nicolae Badea la Dinamo pînă cînd gestiunea a fost preluată de Ionuţ Negoiţă se felicită că a ieşit din fenomen şi, conform apropiaţilor, nici nu vrea să mai audă de fotbal. Săvulescu se laudă în schimb în cercurile de prieteni că a devenit managerul unui fond de investiţii din China care se ocupă cu producţia de filme, în special în Europa. Conform surselor, acesta are cea mai importantă decizie în ceea ce priveşte locaţia în care trebuie să se filmeze o producţie.