Fotbal intern

Borcea, ultimul condamnat eliberat din „Dosarul Transferurilor”. Cât au stat, ce fac acum

02.07.2018 | 23:54
Cristi Borcea a fost ultimul condamnat din „Dosarul Transferurilor” care a fost eliberat condiționat

Cristi Borcea este ultimul dintre condamnații în „Dosarul Transferurilor” care scapă din închisoare. Magistrații Tribunalului Ilfov i-au acceptat cererea de eliberare condiționată și, în câteva ore, va fi acasă. Fostul acționar al lui Dinamo a stat în pușcărie cel mai mult dintre cei 8 „coechipieri” de proces, adică 4 ani și 4 luni fără două zile.

Cristi Borcea, ultimul eliberat din „Dosarul Transferurilor”, s-a bucurat astăzi de primele clipe de libertate alături de iubita sa, Valentina Pelinel, care l-a așteptat la ieșirea din închisoare
Cristi Borcea s-a bucurat astăzi de primele clipe de libertate alături de iubita sa, Valentina Pelinel, care l-a așteptat la ieșirea din închisoare

Era într-o marți, zi cu ghinion pentru ei, 4 martie 2014, zi neagră pentru toți românii, când se împlineau 37 de ani de la marele cutremur din 1977, și un nou cutremur zgâlțâia România. Opt oameni de fotbal, opt „grei” din fenomen, erau condamnați definitiv la închisoare cu executare în celebrul „Dosar al transferurilor”. Aceștia erau, în ordinea perioadei de detenție:

  1. Gică Popescu (47 de ani) – 3 ani, o lună şi 10 zile
  2. Jean Pădureanu (78 de ani) – 3 ani şi 4 luni
  3. Gigi Neţoiu (55 de ani) – 3 ani şi 4 luni
  4. Mihai Stoica (49 de ani) – 3 ani şi 6 luni
  5. George Copos (61 de ani) – 3 ani şi 8 luni
  6. Victor Becali (53 de ani) – 4 ani şi 8 luni
  7. Ioan Becali (61 de ani) – 6 ani şi 4 luni
  8. Cristi Borcea (44 de ani) – 6 ani şi 4 luni

Borcea, ultimul condamnat eliberat din „Dosarul Transferurilor”. Cât au stat, ce fac acum

Anii au trecut, greu pentru ei și din ce în ce mai greu pentru fotbalul românesc, aflat în cădere liberă de „ani buni”, ingrată expresie, și iată că a venit momentul în care toți au ieșit din închisoare, eliberați condiționat după diferite perioade. Primul a ieșit George Copos, eliberat pe 7 aprilie 2015, după ce a executat o treime din pedeapsă, adică un an, o lună și 3 zile. Nu s-a mai implicat în fotbal, s-a ocupat de hotelurile din București și din Poiana Brașov, a închis majporitatea magazinelor de electronice și cofetăriile cu care a început afacerile. Investește masiv în imobiliare, ultimul proiect fiind o clădire de birouri cu 24 de etaje pe bulevardul Poligrafiei din Capitală, care îl costă peste 50 de milioane de euro.

George Copos și Cristi Borcea se pot bucura acum, din nou, de clipe plăcute pe stadion. Măcar ca suporteri...
George Copos și Cristi Borcea se pot bucura acum, din nou, de clipe plăcute pe stadion

Gică Popescu a ajuns consilierul primului-ministru

Gică Popescu a fost al doilea eliberat, pe 4 noiembrie 2015, după fix un an și 8 luni. A cochetat cu fotbalul, a primit oferte de la cumnatul Gică Hagi de a-i veni alături, la Viitorul, dar a făcut pasul spre fostul său domeniul de activitate abia în ianuarie 2018, când a fost numit consilier al premierului Mihai Tudose pe probleme de sport. După numai o lună a fost eliberat din post, la cererea sa, în urma demisiei pe care și-a dat-o prim-ministrul amintit, la doar câteva zile după ce-l numise în funcție pe fostul internațional! Noul prim-ministru, Viorica Dăncilă, i-a acordat lui Gică Popescu calitatea de „consilier onorific al premierului în domeniile promovării programelor de sport şi susţinerii proiectelor de dezvoltare a structurilor sportive, precum şi în legătură cu organizarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020”, activitate neremunerată.

Gică Popescu poate bea liniătit acum un pahar de vin cu cumnatul Gică Hagi
Cumnații Gică Hagi și Gică Popescu se pot bucura de un pahar de vin în timp ce își fac planuri de viitor

Jean Pădureanu, cel mai longeviv președinte de club, a murit în 2016

Jean Pădureanu, al treilea eliberat, a părăsit locul de încarcerare pe 18 iunie 2015, eliberat condiţionat după ce a executat un an, 3 luni și două săptămâni din pedeapsă. Deși starea de sănătate îi fusese grav alterată de sistemul de detenție, „Lordul” declara că „M-am descurcat foarte bine în penitenciar, prietenii au avut grijă şi m-au alimentat bine. Mă duc acasă şi mă apuc de treabă. Bistrița a câştigat o gură de oxigen prin eliberarea mea. Toată lumea știe că fac treabă unde mă pun să fac treabă. Ştiu că lucrurile se vor îndrepta la Gloria Bistrița”. N-a mai apucat să-și ducă planurile la bun sfârșit. Pe 29 decembrie 2016 cel mai longeviv președinte din fotbalul românesc – 47 de ani, din 1966 până în 2013! – se stingea la 80 de ani, doborât de un complex de boli, de la cancer la diabet, probleme cardiace și Alzheimer…

„Lordul” Jean Pădureanu a fost înmormântat pe 1 ianuarie 2017 înconjurat de suporterii și steagurile Gloriei Bistrița, gloria vieții sale...
„Lordul” Jean Pădureanu a fost înmormântat pe 1 ianuarie 2017 înconjurat de suporterii și steagurile Gloriei Bistrița, gloria vieții sale…

Gigi Nețoiu, de la mire la naș, via încă un dosar penal

Gigi Nețoiu a scăpat de gratii în 23 decembrie 2015, un an, 10 luni, 2 săptămâni și 5 zile din pedeapsă, când Tribunalul Mehedinți a respins recursul procurorilor la decizia de eliberare condiționată luată pe 14 decembrie de Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Se află internat în Spitalul Municipal Timişoara, la secţia cardiologie, după ce suferise un atac de cord cu puțin timp înainte să primească decizia favorabilă de eliberare din 14 decembrie. Nu l-a mai interesat fotbalul, ieșise din fenomen înainte de încarcerarea din 2014, s-a căsătorit în 2016 cu Ecaterina, iubita sa mai tânără cu 32 de ani (el are 60 de ani, ea 28) cu care are un băiat, Petru David, naș i-a fost Adrian Năstase, fostul prim-ministru. Tot în 2916 procurorii din Iași i-au deschis un alt dosar penal, în care este acuzat că în 2007, ajutat de un deputat, ar fi cumpărat ilegal de la stat aproape 700 de hectare de teren, ceea ce ar însemna un „tun” de aproape 10 milioane de lei. Altfel viața sa este frumoasă, anul trecut a nășit el, pe fostul său jucător Cosmin Bărcăuan, stabilit în Grecia. Afacerile îi merg bine, familia la fel, singura problemă este procesul dar a mai trecut el prin așa ceva…

Gigi Nețoiu se bucură de libertate, așa condiționată cum e: s-a căsătorit cu iubita sa mai tânără cu 32 de ani
Gigi Nețoiu se bucură de libertate, așa condiționată cum e: s-a căsătorit cu iubita sa mai tânără cu 32 de ani

Mihai Stoica, singurul revenit în forță în fotbal

Mihai Stoica a ieșit din închisoare pe 15 februarie 2016, după doi ani fără două săptămâni după gratii. A revenit la echipa lui Gigi Becali, care l-a sprijinit pe toată perioada detenției și i-a păstrat postul de director sportiv. Am trăit astăzi emoții ca la dubla cu Rapid din 2006. Deznodământul a fost fericit, cum a fost și atunci. Am văzut mult fotbal după gratii, am avut timp. Vreau să merg să îmi văd părinții acum, iar când intru în mașină vreau să îl sun pe Gigi. Vreau să îi mulțumesc pentru că a pus mai presus de toate prietenia față de mine și cuvântul dat. Voi fi cu el mereu”, spunea MM Stoica în ziua când părăsea pușcăria. Este singurul care a reintrat în forță în fenomen și nu are de gând să facă altceva.

MM Stoica face ce știe și știe ce face: visează să ducă FCSB în Liga Campionilor
MM Stoica face ce-i place și-i place ce face: visează să ducă FCSB în Liga Campionilor

Ioan Becali s-a retras complet din viața publică

Ioan Becali a fost eliberat condiționat pe 14 septembrie 2016, după doi ani, 6 luni și 10 zile de închisoare și a anunțat imediat că se retrage din viața publică: „Am terminat pentru toată viața mea aparițiile în presă! Să nu mai aud absolut deloc pentru că aparițiile astea în viața publică mi-au făcut atâta rău încât m-am lecuit și nu mai vreau să mai aud de nimeni. Mă interesează familia mea și atât. Gata pentru că a fost prea mult! Am dispărut din viața publică, nu vreau să se mai știe nimic despre Giovani Becali!”. S-a ținut de cuvânt, dar numai liniștit nu a fost pentru că în februarie 2018 a fost condamnat – și încarcerat! – într-un alt dosar, legat de primul, și anume un dosar de mituire a judecătoarei Geanina Terceanu, cea care îi scosese basma curată în prima fază a procesului transferurilor. A stat în pușcărie până pe 2 mai, când Tribunalul Ialomiţa a decis să respingă ca nefondată contestaţia formulată de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Slobozia, din data de 5 martie 2018, prin care Ioan Becali putea fi liberat condiţionat. Tribunalul a decis, astfel, să menţină decizia dată atunci de Judecătoria Slobozia, sentinţa fiind definitivă.

Ioan Becali a albit de tot în pușcărie și nu mai vrea să audă de presă în viața sa
Ioan Becali a albit de tot în pușcărie și nu mai vrea să audă de presă în viața sa

Victor Becali este „excepția”: singurul aflat iarăși în închisoare

Victor Becali a părăsit pușcăria pe 25 ianuarie 2018, după 3 ani, 10 luni și trei săptămâni. Declara atunci că „A fost o perioadă grea. (…) Eu am făcut peste 95 la sută din pedeapsă, dar probabil că trebuie să facă cineva puşcărie, dacă toţi bărbaţii ţării acesteia fug de justiţie. Fac eu, face Borcea, nu e o problemă. Am ajuns aici, ne judecem crucea, ne facem pedeapsa. Fotbalul nu mă mai interesează”. A fost apoi condamnat în 20 februarie în dosarul „Mită pentru judecătoare”, amintit mai sus, la alți 5 ani și 8 luni cu executare și n-a fost la fel de norocos ca și fratele său, Judecătoria Sectorului 5 nu i-a admis cererea de eliberare condiționată, apoi Tribunalul București i-a respins contestația pe 9 mai, așa că își execută sentința la închisoarea Jilava.

Victor Becali este singurul eliberat din „Dosarul Transferurilor” care a fost nevoit să se întoarcă în pușcărie, condamnat în cazul „Mită pentru judecătoare”
Victor Becali este singurul eliberat din „Dosarul Transferurilor” care a fost nevoit să se întoarcă în pușcărie, condamnat în cazul „Mită pentru judecătoare”

„Au fost ani foarte grei. După această perioadă trebuie să merg cel puțin o lună la psihiatrie. Trebuie să mai iau ceva medicamente pentru problemele pe care le am, deși am ajuns deja să iau patru medicamente pe seară. Începi să apreciezi tot mai mult oamenii de lângă tine, oamenii care ți-au fost aproape în această perioadă. Nu pot să discut acum despre fotbal. Voi merge la doctor, voi face teste. Să nu credeți că a fost ușor și că nu lasă urme acești patru ani. Chiar dacă din exterior par neschimbat, în interiorul meu au fost multe frământări” – Cristi Borcea

10 permisii de ieșire din închisoare a avut Cristi Borcea de-a lungul celor 4 ani și 4 luni de detenție

120 de milioane de euro era averea lui George Copos la intrarea în închisoare, în martie 2014, urmat de Cristi Borcea – 35 de milioane, Gigi Nețoiu – 15 milioane, frații Ioan și Victor Becali – 14 milioane, Gică Popescu – 10 milioane, Mihai Stoica și Jean Pădureanu „necalificându-se” între milionarii în euro…

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria FOTBAL INTERN
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri