News

Bordurile de la București versus cele din Cluj-Napoca: Cum arată o lucrare la heirup în comparație cu una demnă de smart-city. Galerie Foto + Video

24.02.2020 | 19:10
Bordurile de la Bucuresti versus cele din ClujNapoca Cum arata o lucrare la heirup in comparatie cu una demna de smartcity Galerie Foto  Video
ADVERTISEMENT

Bordurile. Una dintre marile „investiții” ale primarilor din București și nu numai. Piramide întregi de borduri animă viața de zi cu zi a locuitorilor din Capitală, îi scot din sărite, dar le și provoacă imaginația pentru glume cât mai diverse. Cu toate acestea, mai multe poze cu bordurile din sectorul 4 al Capitalei, care treceau prin jurul trunchiului arborilor, au creat nervi și frustrare printre bucureșteni.

Cum arată bordurile de pe Șoseaua Giurgiului din București

Ultimul caz care a generat numeroase supărări în rândul cetățenilor din București este dat de felul în care arată bordurile de pe Șoseaua Giurgiului, în sectorul 4 al Capitalei.

ADVERTISEMENT

Astfel, după turnarea a noi parcări și a unui nou trotuar pe fiecare margine a șoselei, autoritățile au luat decizia de a împrejmui copacii rămâși cu borduri noi, înalte până la genunchi!

Poze cu noile borduri au fost distribuite pe facebook, acolo unde bucureștenii s-au arătat extrem de revoltați de felul în care autoritățile își bat joc de spațiile verzi din Capitală:

ADVERTISEMENT

„Lucrări foarte scumpe și de proastă calitate. Și evident, omoară arborii, plăcerea primarilor din București”, „La fel este în toate sectoarele! Își bat joc de spațiile verzi, mutilează copacii, le taie rădăcinile, îi betonează și îi distrug! Te doare sufletul când vezi ceea ce fac și nimeni nu ia nicio măsură….” sau „Nimeni nu s-a ostenit să întrebe un expert cum se poate face trotuar fără a afecta pomii. Banii trebuiau tocați și dată impresia de amenajare…” sunt printre comentariile date de locuitorii Capitalei.

Deoarece am tot scris despre situația spațiilor verzi din Sectorul 4 și a deciziilor pe care Primaria Sectorului 4 le ia…

Posted by Bucureştiul între Da şi Nu on Saturday, February 22, 2020

Bordurile din Cluj versus bordurile din București

În comparație cu creșterea haotică și neorganizată a Bucureștiului, în al doilea cel mai mare oraș din țară, Cluj-Napoca, bordurile sunt construite diferit.

ADVERTISEMENT

Mai exact, într-un proiect pentru „creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal” din zona străzilor Tipografiei și a Regelui Ferdinand, autoritățile din Cluj au accesat peste 18,5 milioane de lei din necesarul de 23 de milioane pentru a crea o zonă pietonală în centrul orașului.

Reporterii Fanatik au fost zilele acestea în Cluj-Napoca, unde au văzut cum s-a făcut această investiție, iar diferențele sunt ca de la cer la pâmănt. VEZI GALERIE FOTO

ADVERTISEMENT

Astfel, noul trotuar este costruit pentru a rezista mai bine de 50 de ani. Au fost folosite piatră naturală pentru trotuar, dar și borduri care colectează apele pluviale. Asfaltul urmează să acopere doar partea de jos a bordurilor, pentru a nu mai folosi guri de canal.

Cum arată trotuarele din Cluj-Napoca în comparație cu cele din București
Reamenajarea străzii Regele Ferdinand din Cluj-Napoca este făcută pentru a fi durabilă

 

În ceea ce privește arborii, aceștia au fost integrați în arhitectura trotuarelor fără să fie „înțepeniți” în asfalt. Aceștia au parte de un grilaj pe sub care se află mai mult pământ, spre deosebire de „frații” lor bucureșteni, înconjurați de borduri și asfalt.

Cum arată trotuarele din Cluj-Napoca în comparație cu cele din București
Copacii din Cluj-Napoca au o soartă mult mai bună decât „frații” lor din Capitală

 

Un alt detaliu interesant este că acești arbori au parte de aspersoare de apă care vor funcționa doar în caz de lipsă de umiditate. Spre deosebire iarăși de imaginile din București, acolo unde aspersoarele funcționează vara indiferent dacă plouă sau nu și de multe ori dă apa înspre trotuare:

Norocul nostru cu ploile, că la cum merg aspersoarele din parc, care zici că-s arteziene și udă doar trotuarul, gazonul ăsta ar fi fost pîrjolit de soare. Și da, instalația de udat gazonul merge și la 10 minute după furtună. ? #smartcity #Românica #duamna #baluta #bucharest

Posted by Eduard Nicolae Popa on Monday, June 10, 2019

Așadar, chiar dacă peisagiștii vin cu recomandări cu privire la trotuare și borduri, în unele zone autoritățile mai apleacă urechea și la spusele lor, în timp ce în alte părți important e să se facă, nu contează ce, cum și în ce fel arată.

ADVERTISEMENT
Tags: