News

Boris Johnson rămâne premier al Marii Britanii. Moțiunea de cenzură demarată după scandalul Partygate a căzut. Rezultatul votului. Update

Boris Johnson va rămâne premier al Regatului Unit al Marii Britanii. Acesta s-a confruntat cu o moțiune de cenzură după scandalul Partygate în care a fost implicat, însă a fost salvat de votul conservatorilor.
06.06.2022 | 23:10
Boris Johnson ramane premier al Marii Britanii Motiunea de cenzura demarata dupa scandalul Partygate a cazut Rezultatul votului Update
Moțiune de cenzură împotriva lui Boris Johnson după scandalul Partygate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-06-2022
20:59

Boris Johnson, prima reacție după votul de încredere: ”Le sunt recunoscător colegilor”

Boris Johnson a avut prima reacție după votul pozitiv de la moțiunea de cenzură. Acesta a ținut să le mulțumească colegilor și a făcut un apel la unitatea partidului.

”Aceste vot înseamnă că guvernul poate merge mai departe. Ne putem concentra asupra lucrurilor care cred că sunt importante și contează cu adevărat pentru oameni.

Le sunt recunoscător colegilor, pentru sprijinul pe care mi l-au oferit. Ceea ce trebuie să facem acum este să fim mai uniți ca guvern și partid”, a spus premierul Marii Britanii, conform BBC.

06-06-2022
20:14

Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator: ”Partidul are încredere în premier”

La scurt timp după prezentarea rezultatului votului de la moțiunea de cenzură, Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, din care face parte și premierul Boris Johnson, a anunțat că formațiunea are încredere în premier.

Boris Johnson a obținut 58,8% din sprijinul Partidului Conservator, cu 41,2% votând împotriva sa. Fiecare parlamentar conservator a votat.

Interesant este faptul că acest scor al lui Johnson este mai mic decât cel de 63% primit de Theresa May în timpul unei moțiuni de cenzură din 2018.

06-06-2022
20:06

Moțiunea de cenzură împotriva lui Boris Johnson a căzut

Boris Johnson a primit votul de încredere al parlamentarilor conservatori. ”Pentru” premierul în funcție au votat 211 de deputați, iar ”contra” sa doar 148.

Asta înseamnă că Johnson va rămâne în funcție și va beneficia de o imunitate de 12 luni.

Premierul britanic Boris Johnson se confruntă, luni seară, cu o moţiune de cenzură, ca urmare a mai multor scandaluri, printre care dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în pandemie.

Moțiune de cenzură împotriva lui Boris Johnson după scandalul Partygate. Conservatorii îi decid soarta premierului britanic

În cursul acestei seri, deputaţii conservatori din Regatul Unit au început să voteze pentru a decide dacă vor sau nu destituirea premierului Boris Johnson din funcţie, a cărui poziţie a fost şubrezită de scandalul ”Partygate”.

ADVERTISEMENT

Votul asupra moțiunii a început la ora locală 18.00. Scrutinul are loc cu uşile închise şi este unul prin vot secret.

Acțiunea se va desfășura până la ora locală 20:00, iar rezultatul este aşteptat spre ora locală 21:00, ora 23:00, ora României.

ADVERTISEMENT

Conform legislației britanice, pentru a rămâne în funcţie, Boris Johnson trebuie să obţină încrederea majorităţii celor 359 de deputaţi conservatori.

Anterior, cel puţin 145 de deputaţi conservatori britanici îşi exprimaseră public susţinerea pentru premierul Boris Johnson înainte de începerea votării moţiunii de cenzură, conform unei numărări efectuate de Reuters.

ADVERTISEMENT

Liderul guvernul londonez, al cărui nume a apărut în prim-planul scandalului public declanşat de ”Partygate”, trebuie să primească cel puţin 180 de voturi din partea celor 359 de deputaţi conservatori pentru a se menţine în funcţie.

Dat fiind faptul că scrutinul are loc prin vot secret, nimic nu garantează că deputaţii care au luat poziţie înaintea procedurii vor vota în acord cu declaraţiile lor publice.

ADVERTISEMENT

Raportul privind scandalul Partygate, publicat integral la finalul lunii mai

La finalul lunii mai, înaltul funcționar public britanic Sue Gray a publicat un raport cu privire la petrecerile din 10 Downing Street, în timp ce Marea Britanie era sub lockdown din cauza Covid-19.

Acest raport era foarte așteptat de opinia publică britanică, mai ales după scandalul Partygate, în care Boris Johnson este acuzat că a mințit Parlamentul cu privire la aceste petreceri și participarea sa.

Raportul include fotografii cu premierul Johnson închinând un pahar la o petrecere organizată cu ocazia zilei sale de naștere, un eveniment care a încălcat regulile și pentru care a plătit o amendă la poliție. Mai multe detalii, AICI.

ADVERTISEMENT