Liderul partidului irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a spus că interacțiunile lui Boris Johnson cu Irlanda au fost ”complet negative” și că ”nu ne va fi dor de el”.
”Sub conducerea sa am asistat la un atac asupra Acordului din Vinerea Mare, amenințare după amenințare de încălcare a dreptului internațional”, a explicat McDonald la Dublin.
”Guvernul lui Boris Johnson a adus austeritate oamenilor din Irlanda de Nord și, bineînțeles, el a susținut și a adus Brexitul, dezastrul care este Brexit, nouă tuturor.
Trebuie să se precizeze clar că oricine îi va urma lui Boris Johnson ca prim-ministru trebuie să-și schimbe direcția și să-și schimbe tactul”, a mai adăugat McDonalds.
”Interacțiunile lui Boris Johnson cu Irlanda au fost complet negative și nu ne va fi dor de el”, a concluzionat liderul politic al irlandezilor.
Așa cum era de așteptat, Rusia nu deplânge soarta lui Boris Johnson, care a demisionat. Reacția vine în contextul în care Johson era principalul opozant al Moscovei în această perioadă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat sec că Rusia ”nu îl place pe Boris Johnson, așa cum Boris Johnson nu place Rusia”.
Peskov a anunțat, de asemenea, că speră că succesorul lui Johnson va fi mult mai deschis la dialog. ”Ne-am dori să sperăm că într-o zi în Marea Britanie vor veni la putere mai mulţi profesionişti care pot lua decizii prin dialog. Dar în acest moment există puţine speranţe în acest sens”, a declarat Peskov.
Într-o declarație făcută joi, de la sediul Guvernului din Downing Street, Boris Johnson și-a anunțat demisia din funcția de premier al Marii Britanii.
Acesta a mai subliniat faptul că, până la găsirea unui succesor, va rămâne în funcție.
Johnson a mulțumit milioanelor de oameni care l-au votat și a spus că motivul pentru care a luptat atât de mult pentru a rămâne în funcție a fost pentru că ”am crezut că este sarcina mea, datoria mea și obligația mea față de popor”.
”E clară acum dorința majorității parlamentare că e nevoie de un nou premier și un nou lider al Partidului Conservator.
Nimeni nu este de neînlocuit în politică. Am agreat cu liderii partidului că procesul de alegere a unui nou lider trebuie să înceapă acum. Voi sta în funcție până când noul lider va fi ales.
Vă mulțumesc tuturor pentru voturile date Partidului Conservator. Am luptat din greu în ultimele zile pentru a continua să vă servesc așa cum am promis”, a spus Boris Johnson.
Jurnaliștii de la BBC au remarcat că mandatul lui Boris Johnson în funcția de premier este printre cele mai scurte din istoria țării.
Dacă ar mai sta 28 de zile la putere, Boris ar reuși să fie mai longeviv decât fostul premier Theresa May. Cu toate acestea, Boris Johnson l-a depășit pe Neville Chamberlain, premier în 1937-1940.
Prim-ministrul cu cel mai lung mandat a fost Sir Robert Walpole, care a rezistat 20 de ani și 315 zile de la 3 aprilie 1721 până la 11 februarie 1742. În istoria modernă, Margaret Thatcher a condus Marea Britanie timp de 11 ani și 208 de zile, începând cu 1979.
Tony Blair a rezistat 10 ani și 56 de zile, începând cu 1997, în timp ce faimosul Winston Churchill a condus țara timp de 8 ani și 239 de zile, începând cu 1940.
Conform BBC, Johnson își va anunța public demisia în cursul zilei de joi. ”Prim-ministrul va face astăzi o declarație în fața țării”, a anunțat purtătorul său de cuvânt.
Deputatul conservator Tobias Ellwood a reacționat la știrile de ultimă oră despre demisia planificată a lui Boris Johnson. Politicianul spune că este ”bucuros că premierul a recunoscut prejudiciul care a fost făcut”. Ellwood adaugă că partidul are acum o ”cantitate masivă de regrupări de făcut”.
Johnson a vorbit cu Sir Graham Brady, președintele Comitetului din 1922 al deputaților conservatori din backbench, și a fost de acord să demisioneze, a declarat o sursă importantă a BBC.
Decizia de a demisiona vine după ce peste 50 de parlamentari conservatori au părăsit Guvernul într-o perioadă de mai puțin de 48 de ore. Boris Johnson a promis inițial că va continua să lupte, în ciuda cererilor crescânde de a demisiona și a unui val continuu de demisii.
Decizia va lăsa un vid de putere în fruntea Partidului Conservator, candidații la conducere fiind așteptați să înceapă să își declare candidatura în zilele următoare.
Alegeri pentru conducerea conservatoare vor avea loc în această vară și un nou prim-ministru va fi numit la timp înainte de congresul partidului partidului conservator din octombrie.
Premierul Boris Johnson va face un nou anunț public în cursul zilei. Johnson anunțase miercuri că nu are nicio intenție să demisioneze, pentru că țara se confruntă cu o criză fără precedent, iar în acest moment e nevoie de un lider care să o scape din această situație.
Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider conservator, însă va continua ca prim-ministru până în toamnă. În 6 iunie, Boris a rămas premier după ce moțiunea de cenzură declanșată în urma scandalului Partygate a căzut.
”Aceste vot înseamnă că guvernul poate merge mai departe. Ne putem concentra asupra lucrurilor care cred că sunt importante și contează cu adevărat pentru oameni.
Le sunt recunoscător colegilor, pentru sprijinul pe care mi l-au oferit. Ceea ce trebuie să facem acum este să fim mai uniți ca guvern și partid”, declara premierul Marii Britanii în acel moment, conform BBC.