News

Boris Johnson acuză Rusia că se pregătește de un război cu efecte catastrofale pentru toată lumea

Într-un interviu acordat BBC, premierul britanic Boris Johnson consideră că Rusia se pregătește de cel mai mare război din Europa după terminarea celui de-al doilea război mondial, în 1945.
20.02.2022 | 10:03
Boris Johnson acuza Rusia ca se pregateste de un razboi cu efecte catastrofale pentru toata lumea
ADVERTISEMENT

Potrivit declarațiilor acordate de Boris Johnson jurnaliștilor de la BBC, serviciile de informații au ajuns la concluzia că Moscova intenționează – în intervalul imediat următor – să invadeze Ucraina și să încercuiască capitala Kiev.

”Toate indiciile arată că planul a început deja, într-un anume sens. Mi-e teamă că planul pe care îl vedem este pentru ceva ce ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 încoace, fie și numai în ceea ce privește amploarea sa”, a afirmat oficialul britanic.

ADVERTISEMENT

Johnson l-a asigurat pe președintele Ucrainei de solidaritatea NATO

”Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș în vieți omenești pe care l-ar putea presupune. (…) Oamenii trebuie să ia în considerare nu doar potențialele pierderi de vieți ale ucrainenilor, ci și ale tinerilor ruși”, a completat îngrijorat Johnson.

Aflat la Munchen, acolo unde s-a desfășurat o conferință anuală pe teme de securitate, Boris Johnson s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de tot sprijinul alianței nord-atlantice în cazul unei invazii a Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Suntem solidari cu poporul ucrainean și în unitate cu partenerii noștri internaționali și aliații NATO. Orice atac va duce la sancțiuni imediate, severe și ample. Războiul va fi urmat de o perioadă lungă și urâtă, care va consta în represalii, răzbunare și insurgență”, a comentat Johnson situația tensionată de la granița Ucrainei.

Ce le-a transmis Joe Biden liderilor occidentali

În ciuda faptului că Johnson încă mai speră la o soluție pașnică în ceea ce privește situația existentă la granița Ucrainei cu Rusia, liderul britanic este pregătit pentru ce este mai rău, avertizând Rusia cu sancțiuni.

ADVERTISEMENT

”Dacă dialogul eșuează și Rusia alege să folosească violența împotriva unei populații nevinovate și pașnice din Ucraina și să ignore normele de comportament civilizat între state și să nu respecte Carta ONU, atunci Occidentul ar trebui să acționeze”, a mai declarat Boris Johnson.

Boris Johnson a mărturisit că președintele american Joe Biden le-a transmis clar că serviciile de informații cred că armata rusă va intra în Ucraina nu doar dinspre est, ci și venind din Belarus către zona capitalei Kiev.

ADVERTISEMENT

”Rusia nu ar avea nimic de câștigat din această aventură catastrofală, ci totul de pierdut!”

”Părinții ruși ar plânge pierderea tinerilor soldați ruși, care în felul lor sunt la fel de nevinovați precum ucrainenii care se pregătesc acum pentru atac. După o generație de libertate în Ucraina, ne uităm acum la o generație care se pregătește pentru vărsare de sânge.

Cred că Rusia nu ar avea nimic de câștigat din această aventură catastrofală, ci totul de pierdut”, a spus șeful guvernului de la Londra.

Ultimele estimări ale guvernului american susțin că numărul trupelor rusești staționate în prezent de-a lungul frontierei Ucrainei, atât în Rusia, cât și în Belarusul vecin, este cuprins între 169.000 și 190.000 de soldați.

 

ADVERTISEMENT