Sport

Cadou VIP de Crăciun! Cât te costă să vezi, de pe stadion, meciurile de Boxing Day din Premier League

Crăciunul se apropie, iar microboştii britanici se pregătesc să-l petreacă în cel mai frumos mod cu putință: Boxing Day. FANATIK îţi prezintă cât de costă să vezi un meci din Premier League, de pe stadion.
14.12.2021 | 11:13
Cadou VIP de Craciun Cat te costa sa vezi de pe stadion meciurile de Boxing Day din Premier League
ADVERTISEMENT

Perioada Crăciunului înseamnă cadouri, petrecerea timpului alături de cei dragi şi… puţin fotbal. Cam aşa sună tradiţia în Marea Britanie, unde sportul rege a primit o zi de gală. Boxing Day este acea dată specială, din calendarul oricărui microbist, când meciurile sunt programate, de obicei, în a doua zi de Crăciun. FANATIK îţi prezintă cum îţi poţi face un cadou special la finalul anului 2021, cu o vizită pe stadioanele din Anglia.

Ce înseamnă Boxing Day, momentul special din programul fanilor fotbalului britanic

Până să alegem un intinerariu pentru Boxing Day, hai să aflăm puţină istorie despre această sărbătoare. Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, în Marea Britanie şi în majoritatea statelor membre ale Commonwealth se sărbătoreşte Boxing Day. În prima parte a secolului al XIX-lea, în Dicţionarul Oxford a apărut în premieră menţiunea acestei sărbători, una în care comercianţii sau servitorii, care lucraseră de Crăciun, primeau o zi liberă. Nobilii le dăruiau o cutie cu daruri şi bani, în semn de recunoştinţă pentru efoturile depuse peste an.

ADVERTISEMENT

Pe 26 decembrie 1860, când România era condusă de Alexandru Ioan Cuza, în Anglia se disputa primul meci de fotbal între două cluburi. Sheffield FC a învins-o pe Hallam, scor 2-0, iar tradiţia meciurilor de Boxing Day a început. În primii ani, în această dată erau programate derby-uri locale, însă lucrurile s-au schimbat între timp, după dezvoltarea campionatului englez.

Multe variante de zboruri spre Anglia

Anglia este una dintre destinaţiile preferate ale românilor, iar numărul de zboruri spre Insulă sunt numeroase. De pe Otopeni, după un zbor de puţin peste trei ore, poţi ajunge la Londra, Birmingham, Liverpool, Bristol, Manchester sau Doncaster. Preţurile diferă, în funcţie de compania aleasă, şi încep de la 329 de lei. Bineînţeles că, după ce ai ajuns în Anglia, ai posibilitatea să ajungi în orice oraş vrei cu ajutorul trenului sau la bordul unui autobuz.

ADVERTISEMENT

Doar cu paşaportul, nu şi cu buletinul

După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, condiţiile de călătorie s-au schimbat. Dacă în trecut, pentru a intra în Regatul Unit, aveai nevoie doar de buletin, de la 1 octombrie 2021 se poate intra doar cu paşaportul.

De la 1 noiembrie 2021, condiţiile de călătorie în Marea Britanie se diferenţiază în funcţie de stadiul vaccinării persoanelor. Astfel, pentru persoanele vaccinate cu două doze, condiţiile sunt mult mai simplificate. Restricţiile şi regulile speciale apar pentru persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză, fără schema completă. Pentru informaţii la zi despre condiţiile de călătorie în Marea Britanie, fiecare persoană trebuie să verifice site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

Programul de Boxing Day în Premier League

De Boxing Day, în Premier League, se vor juca meciurile din etapa a 19-a, iar capetele de afiş sunt Liverpool – Leeds, un derby al Nordului, şi Tottenham – Crystal Palace, un duel 100% londonez.

  • Liverpool – Leeds United (26 decembrie, ora 14:30)
  • Wolverhampton – Watford (26 decembrie, ora 14:30)
  • Burnley – Everton (26 decembrie, ora 17:00)
  • Manchester City – Leicester (26 decembrie, ora 17:00)
  • Norwich – Arsenal (26 decembrie, ora 17:00)
  • Tottenham – Crystal Palace (26 decembrie, ora 17:00)
  • West Ham United – Southampton (26 decembrie, ora 17:00)
  • Aston Villa – Chelsea (26 decembrie, ora 19:30)
  • Brighton – Brentford (26 decembrie, ora 22:00)
  • Newcastle – Manchester United (27 decembrie, ora 22:00)
ADVERTISEMENT

Înainte de meci, o scurtă vizită la shopping

În funcţie de meciul la care vrei să mergi, înainte de a pleca la stadion ai timp şi de câteva cumpărături, iar Boxing Day este o zi specială pentru comercianţi. Marile lanţuri de magazine oferă reduceri substanţiale pe 26 decembrie, însă tradiţia a suferit modificări în ultimii ani. Astfel, reducerile sunt extinse până în Ajunul Anului Nou, ceea ce a dus la denumirea de Boxing Week pentru această perioadă.

Reducerile de Boxing Day vor apărea şi la magazinele oficiale ale cluburilor, aşa că este momentul perfect să-ţi cumperi tricoul echipei preferate la un preţ redus, aşa cum rar găseşti în timpul unui sezon.

Bătaie mare pe bilete

Cum etapa de Boxing Day este programată într-o zi liberă pentru majoritatea oamenilor, biletele pentru multe dintre meciuri s-au vândut deja. Cu toate acestea, în fiecare an apar oportunităţi, în special pe forumurile suporterilor din Anglia. O altă variantă este cea în care ai deja un card de membru, astfel că îţi poţi rezerva din timp un bilet la meci. La partidele din Anglie, orice suporter trebuie să prezinte certificatul verde, prin care atestă că s-a vaccinat cu schema completă.

De exemplu, la Liverpool – Leeds United încă se mai găsesc bilete pe internet, însă cel mai ieftin costă 195 de lire sterline (aproximativ 1.100 de lei). Ca să-l vezi live pe Cristiano Ronaldo, în Newcastle – Manchester United, costul unui bilet, dacă ai membership la clubul gazdă, este 39,95 de lire sterline (aproximativ 234 de lei).

Cât costă…

  • 1 masă la restaurant (2 persoane) – 293 lei
  • 1 halbă de bere – 23 lei
  • 1 capuccino – 16 lei
  • 1 kilometru cu taxiul – 7 lei
  • 1 pachet de ţigări – 67 lei

Nu doar în Premier League se joacă de Boxing Day

De Boxing Day se joacă peste tot în Marea Britanie. Vorbim aici de toate ligile din Anglia, dar şi de campionatele din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, astfel că dacă îţi doreşti să vezi un meci între două echipe de tradiţie, dar care se luptă în liga a doua sau a treia engleză, acesta e momentul oportun. În Championship, pe 26 decembrie se vor juca Hull – Blackburn, Fulham – Birmingham sau Middlesbrough – Nottingham, meciuri care odinoară erau în Premier League. În Scoţia, de Boxing Day, Ianis Hagi va fi la lucru, în Rangers – St. Mirren.

Evenimente care nu trebuie ratate în următoarea perioadă

  • 15 decembrie: FCSB – Rapid (Liga 1 – 20:30, Digi Sport)
  • 19 decembrie: AC Milan – Napoli (Serie A – 21:45, Digi Sport)
  • 19 decembrie: finala Campionatului European la handbal feminin
  • 21 decembrie: Sevilla – Barcelona (La Liga – 22:30, Digi Sport)
  • 1 ianuarie: Arsenal – Manchester City (Premier League – 14:30, Eurosport)
  • 2 ianuarie: Chelsea – Liverpool (Premier League – 18:30, Eurosport)
  • 6 ianuarie: AC Milan – AS Roma (Serie A – 21:45, Digi Sport)
  • 13-30 ianuarie: Campionatul European la handbal masculin

  • (P) Cota Get’s Bet pentru Manchester City – Leeds United: 1,41 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT