Stiri sportive

Boxing Day! Ziua în care românii joacă de Crăciun!

Boxing Day este sărbătorit în mod tradiţional în Marea Britanie şi în ţările din Commonwealth în a doua zi de Crăciun. În această zi muncitorii şi comercianţii primesc cadouri de la...
26.12.2014 | 00:04
Boxing Day Ziua in care romanii joaca de Craciun

Boxing Day este sărbătorit în mod tradiţional în Marea Britanie şi în ţările din Commonwealth în a doua zi de Crăciun. În această zi muncitorii şi comercianţii primesc cadouri de la patronii lor. Dar această zi e sărbătorită şi prin sport, fiind programate meciuri din Premier League, Liga Scoţiei de fotbal, dar şi în diviziile de rugby. 

santa-claus

Un amănunt interesant. Organizatorii competiţiilor sportive au avut grijă şi de suporteri şi în această zi, iar  în mod tradiţional, meciurile sînt organizate între echipe locale. Mai mult, în competiţiile de rugby au loc mai multe derby-uri de Boxing Day cum ar fi Leicester – Barbarians. Pe lîngă fotbal şi rugby, sînt foarte populare şi cursele de cai.

Kempton-crowd-008

Istoric

Primul meci jucat vreodată de Boxing Day a avut loc pe 26 decembrie 1860 între rivalele FC Sheffield – FC Hallem. A cîştigat Sheffield cu 2-0. De-a lungul timpului s-a mai schimbat etapa de Boxing Day, în condiţiile în care au avut loc meciuri şi pe data de 25 decembrie.

1860

Ultima partidă disputată de ziua de Crăciun a fost în anul 1959, între Coventry – Wrexham, încheiat 5-3, ambele echipe fiind atunci în liga a 3-a din Anglia. Din anul 1959 se joacă o etapă întreagă de Boxing Day, zi tradiţională de meciuri în prima ligă din Anglia.

Etapa crucială

În funcţie de acest meci sînt legate multe dintre calculele pentru titlu în Premier League. În ceea ce priveşte aceste calcule s-a împămîntenit şi zicala conform căreia liderul din Premier League de Boxing Day va fi campioana Angliei. Sigur, au existat şi excepţii, Liverpool fiind ghinionista, fiind lider de Boxing Day în 1996, în 2008 şi în 2014 dar de toate cele 3 dăţi au pierdut titlul.

670975_w2

Echipele din coada clasamentului au de ce să îşi facă griji. În cele 22 de ediţii din Premier League disputate pînă acum, doar 2 echipe care au fost de Boxing Day pe ultimul loc au reuşit să se salveze, West Brom în anul 1995 şi Sunderland, anul trecut. Deci, veştile nu sînt deloc bune pentru Leicester City, care e “lanterna” din Anglia în acest moment. Managerul Nigel Pearson va avea mult de furcă pentru a scoate echipa din colaps.

NIGEL

 

Program şi televizări

Etapa a 18-a din Premier League, programată de Boxing Day propune dueluri interesante. Etapa debutează cu derby-ul dintre Chelsea şi West Ham. Liderul dă piept cu surpriza plăcută a campionatului, West Ham, care e pe locul 4 de la ora 14:45. Meciurile etapei:

dssaa

 

Eurosport şi DolceSport 1 vor transmite 4 meciuri din etapa de Boxing Day. Televizări:

14:45 Chelsea – West Ham – Eurosport

17:00 West Brom – Manchester City – Eurosport

17:00 Manchester United – Newcastle – DolceSport

19:30 Arsenal – QPR – DolceSport

Echipa lui Vlad Chiricheş, Tottenham va juca împotriva lui Leicester City de la ora 17:00, românul fiind, cel mai probabil rezervă. Sunderland, la care Pantilimon va fi titular, joacă împotriva lui Hull City.

Manchester United, performeră

În cele 22 sezoane de Premier League, cele mai bune performanţe de Boxing Day au fost obţinute de Manchester United, care a pierdut o singură dată (1-3 cu Middlesbrough în 2002). Nici lui Arsenal nu îi merge rău, care a obţinut 15 victorii, 6 egaluri şi o singură înfrîngere.

terte

La polul opus se află Burnley, Hull şi Swansea care nu au cîştigat niciodată un meci pe 26 decembrie. Dintre echipele cu tradiţie, Aston Villa are doar 3 victorii în 22 de meciuri în etapa din Boxing Day, iar Everton are 6 succese în 22 de meciuri.

Jucătorul cu cele mai multe goluri în Boxing Day e fostul atacant al lui Liverpool Robbie Fowler, care a adunat 8 goluri în 10 meciuri. Thierry Henry şi Robbie Keane îi urmează cu cîte 7 reuşite.

Robbie-Fowler

500 Ron BONUS, 5 runde gratuite + 15 dupa prima depunere doar la cazinoul Unibet!

 

Tags: