Sporturi

Boxul ar putea fi scos de la Olimpiadă. Motivul pe care îl invocă CIO

Comitetul Internaţional Olimpic este "extrem de îngrijorat" în legătură cu problemele din interiorul Federaţiei internaţionale de box amator (AIBA).
04.02.2018 | 17:46
Boxul ar putea fi scos de la Olimpiada Motivul pe care il invoca CIO

”Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu guvernanţa AIBA. Ne rezervăm dreptul de a reexamina prezenţa boxului la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Buenos Aires din octombrie 2018 şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020″, a declarat duminică preşedintele CIO, Thomas Bach, în cursul unei conferinţe de presă la PyeongChang.

Thomas Bach a adăugat că executivul CIO “nu este mulţumit de raportul pregătit de AIBA în legătură cu problemele de guvernanţă, finanţe, arbitraj şi luptă antidoping”. Pe 6 decembrie, Comitetul a decis să deschidă o anchetă pentru a face lumină în legătură cu criza la vârful AIBA.

Noul preşedinte al boxului mondial, legături cu mafia americană

CIO îşi exprimase deja preocuparea faţă de situaţia din cadrul AIBA după numirea controversatului om de afaceri uzbec Gafur Rahimov în funcţia de preşedinte interimar al Federaţiei internaţionale de box. Rahimov, cel mai vechi vicepreşedinte al AIBA, este acuzat de autorităţile din SUA că ar avea legături cu crima organizată din Statele Unite. Luna trecută, Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că uzbecul ar fi implicat în reţelele uzbece de trafic de heroină.

Instanţa olimpică a anunţat duminica trecută că suspendă toate ajutoarele financiare către AIBA, care gestionează unul dintre cele mai vechi sporturi din programul olimpic, prezent începând cu Olimpiada de la Saint Louis din 1904. Pe 20 noiembrie, fostul preşedinte al AIBA, taiwanezul Ching-Kuo Wu, suspendat de propria federaţie, şi-a prezentat demisia după 11 ani de mandat.