Life

Când se despodobește, conform tradiției, bradul de Crăciun. Este o zi importantă în calendar

Conform tradiției, bradul de Crăciun se despodobește după una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Este o zi mare în calendarul creștin ortodox.
04.01.2022 | 17:14
Cand se despodobeste conform traditiei bradul de Craciun Este o zi importanta in calendar
ADVERTISEMENT

Împodobirea bradului de Crăciun este pentru mulți un moment foarte emoționant, cu o încărcătură deosebită, la care participă toată familia.

Însă atunci când vine vorba de a despodobi simbolul venirii lui Moș Crăciun, lucrurile nu mai stau la fel. Tocmai din această cauză, mulți români amână momentul în care pun podoabele la loc de cinste pentru anul care va urma.

ADVERTISEMENT

Bradul se despodobește după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Deși tradiția spune că acesta se împodobește în seara zilei de 24 decembrie, nu mulți cunosc data fixă la care ar trebui să renunțe la bradul de Crăciun.

În unele zone ale țării, bradul se despodobește imediat după trecerea Revelionului, pe 2 sau 3 ianuarie, înainte de Bobotează, în timp ce în alte părți acesta se ține cu globuri, luminițe și beteală până la venirea primăverii.

ADVERTISEMENT

Dar cea mai răspândită variantă este aceea care spune că bradul de Crăciun trebuie despodobit după marea sărbătoare a Sfântului Ioan Botezătorul. Mai precis, pe data de 7 sau 8 ianuarie, atunci când, conform tradiției, se încheie sezonul sărbătorilor de iarnă.

Semnificația sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul

An de an, pe data de 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan și cel al cărui nume înseamnă ”Dumnezeu este milos”.

ADVERTISEMENT

Această dată, cunoscută și sub numele de ”Sfântul Ion”, ”Înaintemergătorul Domnului” sau ”Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, simbolizează, conform tradiției, încheierea sărbătorilor de iarnă deschise pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.

Se spune că pe data de 7 ianuarie, ca să fii vesel tot anul, trebuie să te bucuri, să te distrezi și să te înconjori de cei dragi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, obiciurile străvechi subliniază faptul că de Sfântul Ioan Botezătorul este bine ca fiecare om să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în lunile care urmează.

Tot de pe 7 ianuarie, tradiția spune că odată cu sărbătorirea Sfântului Ioan, se botează gerul, adică încep să crească temperaturile.

ADVERTISEMENT