Fotbal intern

Bradley de Nooijer nu a fost singura victimă! Nouă cazuri de rasism care au zguduit fotbalulul românesc

01.10.2019 | 11:21
Bradley de Nooijer nu a fost singura victima Noua cazuri de rasism care au zguduit fotbalulul romanesc
ADVERTISEMENT

Meciul U Craiova – Viitorul a produs unul dintre cele mai controversate momente din primele 11 etape ale noului sezon din Casa Pariurilor Liga 1, Nicușor Bancu fiind acuzat de remarci rasiste adresate fundașului Bradley de Nooijer. Cazul din Bănie nu este solitar, ci reprezintă doar ultimul dintr-o serie de incidente care a pus o pată neagră peste fotbalul românesc.

“Cazul Mariko Daouda”

Mariko Daouda a ajuns pentru prima dată în fotbalul românesc la Craiova și chiar dacă evoluțiile sale l-au păstrat în lotul formației din Bănie pentru trei sezoane și i-au adus un transfer la Dinamo, nu a scăpat de remarcile rasiste. Primar în Craiova în acea perioadă, Antonie Solomon declara despre portarul ivorian: “Dacă i-l arăt lu’ fi-mea, se sperie! Îi zic, uite tată, maimuța! Uite, tati, vorbește“.

ADVERTISEMENT

Daouda nu a scăpat de probleme nici când s-a transferat la Dinamo, în 2005. Echipa se afla într-o situație mai delicată în singurul sezon al fundașului în București, iar suporterii au venit la un antrenament desfășurat la Săftica. Primul lucru pe care ultrașii l-au făcut a fost să arunce o banană către Daouda, lucru ce l-a făcut pe ivorian să plece de la Dinamo în următoarea perioadă de transferuri.

Mariko Daouda, în tricoul Craiovei. Sursă Foto: Sportpictures
Mariko Daouda, în tricoul Craiovei. Sursă Foto: Sportpictures

Habib Habibou, atacat de fanii celor de la Rapid

Atacantul Habib Habibou a stat doar jumătate de sezon în fotbalul românesc, în a doua parte a stagiunii 2007 – 2008, când a îmbrăcat tricoul roș-albastru, dar nu a fost ferit de injuriile cu tentă rasistă. La pauza meciului FCSB – Rapid, Habibou, fiind rezervă, a ieșit pe gazon, în fața peluzei în care stăteau fanii giuleșteni, pentru câteva exerciții de încălzire. Suporterii au început să-l huiduie pe african și să reproducă sunete ce imită maimuțele. La doar câteva zeci de secunde, atacantul african nu a mai suportat și a plecat spre centrul terenului.

ADVERTISEMENT
Gueye Mansour a fost ținta atacurilor rasiste când juca la Timișoara. Sursă Foto: Sportpictures
Gueye Mansour a fost ținta atacurilor rasiste când juca la Timișoara. Sursă Foto: Sportpictures

Probleme și în Banat

Gueye Mansour a fost ținta unor alte remarci rasiste în fotbalul românesc. În 2010, atacantul senegalez șoca la declarația oferită după un joc, transmițând că s-a săturat de jignire celor din tribune, care, în repetate rânduri, au făcut remarci rasiste la adresa lui și a altor doi jucători de la Timișoara, Winston Parks și Dare Nibombe.

Sunt nişte lucruri care nu îmi plac, pe care le văd. Am venit să vorbesc pentru că nu mai puteam să suport şi să nu mai zic nimic. Că m-au înjurat de mai multe ori asta nu e o problemă. Acum au ajuns şi la Parks, nici nu mai poate să mai joace, şi la Nibombe. Sunt nişte declaraţii ale unor oameni, care sunt foarte nesimţiţi. O chestiune de rasism, să faci pe cineva maimuţoi. Sunt nişte oameni care vin la stadion doar ca să înjure jucătorii, de mama, de tata. Ei nu se gândesc că poate e copilul lor în teren şi nu le-ar conveni să-l înjure alţii. Dacă nu le convine să vorbească cu Marian Iancu să ne dea pe toţi jucătorii de culoare afară. Să nu mai vină la stadion să mânânce seminţe cu burta umflată de bere şi să înjure pe jucători. Nu e prima oară când se întâmplă asta, şi la meciul cu Oţelul am auzit asta“, declara Mansour în 2010.

ADVERTISEMENT

Recidiva giuleștenilor

La șase ani de la incidentele în care a fost implicat Habib Habibou, un alt atacant din Casa Pariurilor Liga 1 a fost victima remarcilor rasiste ale fanilor Rapidului. În 2014, la un meci Chiajna – Rapid, vârfulului Concordiei Wellington i-a fost aruncată la picioare o coajă de banană. La finele partidei, brazilianul, cu lacrimi în ochi, a dezvăluit că a fost foarte afectat de cele întâmplate: “Soția mea a fost la meci împreună cu copilul meu. Când am ieșit de la vestiare, cel mic a întrebat de ce a dat lumea cu banane în mine, ce puteam să-i mai spun?“.

Suporterii dinamoviști, implicați în trei episoade

Mansaly Boubacar a jucat timp de cinci sezoane în România, la Dinamo și Astra, iar în 2015 a dezvăluit că a fost de mai multe ori victima unor remarci reprobabile venite din tribune, în perioada în care evolua în București. Totuși, mijlocașul senegalez declara că a încercat să nu se lase afectat de remarcile rasiste.

ADVERTISEMENT

Am mai auzit de-a lungul timpului că strigau la mine ‘negrule!’, dar nu mă simțeam jignit. Eu sunt negru, sunt un negru mare“, transmitea Boubacar în Prosport.

Harlem Gnohere, jucătorul FCSB-ului care a trecut și pe la Dinamo, a fost ținta remarcilor rasiste la derby-ul disputat în începutul sezonului 2018 – 2019. “Bizonul” a deschis scorul în minutul 10 al meciului ce avea să se termine 3-3, iar imediat după gol, din “Peluza Cătălin Hîldan” au început să se audă sunete ce le imitau pe cele făcute de o maimuță.

Fanii lui Dinamo au mai fost implicați în astfel de incidente la doar câteva luni de la derby, în octombrie, când Armando Cooper a vrut să-și rezilieze contractul din cauza scandărilor rasiste venite din tribune. La un meci cu Chiajna din luna octombrie, după ce a fost înlocuit, Cooper a plecat spre vestiare, trecând prin fața tribunei dinamoviste, unde membrii Peluzei Sud au scos sunete cu tentă rasistă.

Armando Cooper, mijlocașul celor de la Dinamo. Sursă Foto: Sportpictures
Armando Cooper, mijlocașul celor de la Dinamo. Sursă Foto: Sportpictures

Eric, cu ochii în lacrimi după incident

Chiar dacă este unul dintre cei mai apreciați fotbaliști străini din fotbalul românesc, Eric de Oliveira a fost victima remarcilor rasiste în 2017, în perioada în care juca la Gaz Metan Mediaș. Brazilianul a fost ținta fanilor moldoveni la un meci cu Poli Iași, lucru care l-a făcut să vorbească la finele partidei cu lacrimi în ochi.

“Sunt foarte dezamăgit că mi-a strigat lumea că sunt ‘cioară’ și au scos tot felul de sunete. Eu o să merg acasă și o să mă întrebe copiii ce înseamnă cioară. Copiii mei, care sunt români, născuți aici! Eu în zece ani în România am respectat toate stadioanele, am mers în tribună la lume când a cerut. Înainte să adresaţi o înjurătură, să vă gândiţi că sunteţi toţi români. Şi ştiţi cum sunt trataţi românii în Europa!”, declara Eric.

ADVERTISEMENT