Fotbal intern

S-au încins în direct: ”Câţi ani vă mai luptaţi la retrogradare?”

Antrenorul Florin Bratu şi fostul internaţional Ilie Dumitrescu s-au contrat pe tema obiectivului pe care îl va avea Dinamo Bucureşti în sezonul viitor.
14.03.2018 | 00:02
Sau incins in direct Cati ani va mai luptati la retrogradare

Preşedintele ”câinilor”, Alexandru David, a anunţat că obiectivul echipei pentru sezonul viitor este salvarea de la retrogradare, dar acest lucru l-a indignat pe fostul fotbalist stelist Ilie Dumitrecu, care s-a contrat într-o emisiune televizată cu Bratu.

”Preşedintele clubului a anunţat cu o seară înainte. Acesta este obiectivul, aceasta este decizia. Trebuie să mă obişnuiesc cu acest lucru, am alte lucruri la care mă gândesc acum. Acestea sunt datele problemei, trăim vremuri de construcţie, dacă ne asumăm cu toţii aceste lucruri trebuie răbdare. Să îmbinăm jucătorii cu experienţă cu cei pe care îi vom lua, tineri, de la Academie. O să mai vină şi jucători cu experienţă, că trebuie să întărim echipa, dar combinaţi cu cei tineri, împrumutaţi la echipele din Liga 1 sau Liga 2-a şi cei din curtea clubului”, a spus Bratu.

Bratu a acuzat antrenorii care au trecut pe la Dinamo

”Eu nu cred lozinca asta pe care o dă domnul David. Nu cred şi nu o să accept că la Dinamo acesta este obiectivul. Chiar dacă toată lumea este de acord. Asta e o chestie aşa pentru fani, de transmis mesaje, să nu aibă aşteptări foarte mari. Dar în interiorul clubului lucrurile sunt diferite. Hai, să ne gândim puţin la lotul echipei. Mahlangu, Nistor, Salomao, trei exemple, Pesic, Hanca, alte două, da? Romera. Hanca va fi un jucător de bază la Dinamo. Echipa asta, construcţia, ADN-ul ei nu este să se salveze de la retrogradare. Ce să-i facem lui Gică Hagi care vinde 10 jucători pe an? Să ce-i mai facem? Ce să-i mai spunem? Ăsta e obiectivul lui Hagi? Indiferent cu ce mai ai la dispoziţie, băieţii ăia trebuie să creadă că sunt nişte obiective măreţe în club. Chiar dacă vor suferi în materie de restructurări, de jucători de valoare. Eu nu cred lucrul acesta – că Florin Bratu s-a împăcat cu ideea”, a contracarat Ilie Dumitrescu.

Dialogul dintre cei doi a continuat: ”Florin Bratu: S-a vorbit în ultimii ani de construcţie, de New Dinamo şi puţini antrenori au încercat să facă asta. Indiferent cine a venit până acum, toţi au avut presiunea rezultatelor şi nu s-au ţinut de asta. Încercăm să o facem diferit de data aceasta. Mi se pare o idee sănătoasă.

Ilie Dumitrescu: Eu am vorbit despre părerea mea, el (n.r. – Florin Bratu) are părere lui. Câţi ani veţi lupta pentru obiectivul ăsta – să evitaţi retrogradarea? Bănuiesc că e un obiectiv pe termen lung. Care sunt paşii? Nu e nicio ironie.

Florin Bratu: Obiectivul în primul an e să ne salvăm de la retrogradare, în al doilea, vedem ce se va întâmpla. E foarte greu să ai opt sau zece jucători din cei care au evoluat cu un sezon în urmă, se vor tria şi din aceia. Cu nucleul acesta care va rămâne plus patru, cinci jucători care vor veni pe posturi deficitare…

Ilie Dumitrescu: Katsikas rămâne?

Florin Bratu: Posibil să rămână, posibil să rămână. Eu cred că putem face această reconstrucţie, dar nimeni nu a avut curaj să o facă până acum. Acestor jucători tineri nimeni nu le-a dat încredere, nimeni. Eu anul trecut am câştigat campionatul cu juniorii. Nu ştiu dacă au jucat doi, care să debuteze, în timp ce la Gică Hagi, acum sunt cinci sau şase. Trebuie să fim realişti. Băluţă, Măţan, Ciobanu, Dumitrescu, Drăguş. Trebuie să fim realişti, să vedem unde este Dinamo, nu sunt resurse foarte mari. Clubul este în continuare de vânzare, să vedem ce va fi. Dacă va veni cineva şi va cumpăra clubul şi va schimba priorităţile va fi altă situaţie. Dar acum atât se poate. Trebuie să ne gândim că şi cluburile trăiesc din vânzările de jucători, trebuie făcută o strategie. Adică dacă vindem un jucător pe sezon sau unul la fiecare şase luni. Vara sau iarna. Ultimele vânzări, Filip şi Nedelcearu, aveau cinci ani. Costache nu avea cinci ani la seniori, dar era de mult la club. O să pun această problemă şi domnului Negoiţă.

Ilie Dumitrescu: Indiferent de selecţie şi infrastructură, la Hagi este industrie. De a crea şi de a forma este industrie. Dacă ai câştigat campionatul pentru mine este industrie. Dacă reuşeşti să faci un club care să urmeze paşii ăştia şi mai presus de orice să ia campionatul asta înseamnă că cel care conduce acolo are mentalitate de învingător 100%, necondiţionat. Eu văd aceeaşi identitate, acelaşi stil de joc, indiferent că joacă Măţan, că joacă Drăguş. Contează foarte mult ce transmiţi, dacă vii şi zici că obiectivul lui Dinamo e să te salvezi de la retrogradare… păi, când fac un egal cu nu ştiu cine, se bucură, adică fac nuntă. Cu o echipă care joacă în deplasare, la retrogradare… Să dea cuba pe acolo, să sară Florin pe margine… nu vreau să văd chestia asta că se salvează. Pentru mine, Dinamo rămâne Dinamo! Şi încă un lucru, am vrut să văd exprimarea echipei, a lui Dinamo. Fanii unde sunt? Trebuie să vină la stadion. Nu numai la meciul cu FCSB.  Trebuie să se mobilizeze masa asta de suporteri şi să vină alături de echipă.

Florin Bratu: Vorbeam noi, cu ani în urmă, că sunt voci pe la Dinamo care spuneau că în sezonul respectiv echipa se va bate la campionat. Şi ne întrebam cum, pentru că nu cumpără jucători, nu investeşte, stăteam şi discutam. Eu spun că acum aceasta este realitatea. Dinamo a avut 7 milioane sezonul acesta, sezonul viitor nu va mai fi acest buget.

Ilie Dumitrescu: Bugetul echipei va fi de şapte milioane şi omul acesta (n.r. – Ionuţ Negoiţă) nu a mai adus bani. Deci, viaţa echipei a stat în această sumă.

Florin Bratu: Trebuie să creez o echipă. Acesta este obiectivul.

Ilie Dumitrescu: Este o situaţie complicată.

Florin Bratu: Dacă aceasta este situaţia. Şi de ce nu aş putea să o creez chiar dacă pleacă jucători din formaţie?

Ilie Dumitrescu: Ideea este foarte clară, dacă păstrezi un nucleu de şase, şapte jucători valoroşi, Nistor, Hanca, Salomao, Mahlangu, sper ca şi Katsikas să semneze. Eu sunt convins că dacă staful ăsta de scouteri ar avea posibilitatea să se plimbe mai mult, să caute mai mult, pentru că sunt şi jucători destul de buni la preţuri mici, s-ar putea găsi soluţii. Cu două, trei săptămâni înainte probabil o să facă un trial şi o să aducă toţi jucătorii care au fost împrumutaţi, o să stea o săptămână acolo, o să tragă linie şi o să rămână câteva semne de întrebare. Dar repet, cu inteligenţă”.