Editoriale

Bravo, Piţurcă! Să-ţi fie ruşine că n-am fost la Mondiale!

Utilă, pragmatică, binevenită victoria de la Atena, dar cu atît mai dureroasă întrebarea: cum naiba am ratat calificarea la Mondiale?! Ştiam că grecii sînt slabi, ne-au demonstrat în...
08.09.2014 | 00:49
Bravo Piturca Sati fie rusine ca nam fost la Mondiale

Utilă, pragmatică, binevenită victoria de la Atena, dar cu atît mai dureroasă întrebarea: cum naiba am ratat calificarea la Mondiale?! Ştiam că grecii sînt slabi, ne-au demonstrat în “dubla” de baraj că sînt slabi, au reconfirmat în seara asta că sînt slabi, dar ei au mers în Brazilia şi noi am rămas acasă!

Ştiu, încep argumentele: că echipa Greciei nu mai e aceeaşi cu cea de acum 10 luni, că între timp a schimbat antrenorul, că de data asta s-a jucat fără spectatori… Da, dar:

– în primul “11” al Greciei au survenit doar cîteva modificări; killer-ii de anul trecut, Mitroglou şi Samaras, au fost pe teren şi de data asta, dar degeaba;

– în locul antrenorului portughez Fernando Santos n-a venit “Flocea” sau “Săpăligă”, ci italianul Claudio Ranieri;

– contează, desigur, şi presiunea publicului, dar nu spectatorii bagă mingea în poartă.

Aseară am avut tot ce trebuia: o bună organizare (n-au fost 11 jucători, ci o echipă), un arbitraj excelent (ce bine că englezul n-a dat penalty la henţul lui Pintilii în careul nostru!) şi noroc (la bara lui Manolas, din minutul 88).

Acest 1-0 poate conta enorm în ecuaţia finală a grupei, dar să nu uităm că şi campania precedentă am început-o cu o victorie în deplasare, 1-0 în Turcia, şi tot am văzut Mondialul la televizor. Campania e lungă, iar clasamentul ne plasează, chiar şi după această victorie, abia pe locul 3, după Finlanda (3-1 în Feroe) şi Irlanda de Nord (2-1 în Ungaria). Şi nu trebuie să scoatem din calcule perdantele de azi, Grecia şi Ungaria!

Aşadar, se prefigurează o luptă în cinci: România – Grecia – Ungaria – Finlanda – Irlanda de Nord. Cu precizarea că noi avem deja trei puncte, iar astea nu ni le poate lua nimeni.

Şi totuşi, revine aceeaşi obsesie: de ce nu i-am bătut pe greci în barajul de anul trecut? De ce, Piţurcă, de ce??? Felicitări pentru victoria de azi, să-ţi fie ruşine pentru că am ratat Mondialul!

Personal, aş fi preferat să pierdem aseară cu 5-0, dar să nu fi lipsit astă-vară din Brazilia. Dacă aş avea o putere supranaturală, aş da timpul înapoi, l-aş trimite pe Piţurcă într-o croazieră în jurul lumii timp de o lună, pe un vapor-cazinou, aş apela la un antrenor care nu face pe el de frică în momentele-cheie, aş bate Grecia tur-retur şi aş obţine biletele pentru Brazilia…

Stop! Asta se poate doar în filme SF. Realitatea e însă mult mai crudă. Şi totuşi, ne lasă să sperăm că vom fi peste patru ani în Rusia (sau unde-o ajunge World Cup 2018 dacă bombele nu vor înceta)… ori peste patru ani în Qatar… cu escală obligatorie la Euro 2016. Dacă tot ne-am răzbunat pe greci, măcar să ne răzbunăm pînă la capăt!