News

Brazilia, campioană mondială în 2002 fără emoţii! Coşmarul sloven ne-a lăsat acasă! Video

19.05.2018 | 12:06
Brazilia campioana mondiala in 2002 fara emotii Cosmarul sloven nea lasat acasa Video
Ronaldo şi Rivaldo, cei mai buni fotbalişti de la Campionatul Mondial din 2002

Japonia, Coreea de Sud şi Mexic au fost ţările care şi-ai depus candidatura pentru Campionatul Mondial din 2002. Cu o zi înainte să fie aleasă gazda ediţiei, cele două ţări asiatice au anunţat că vor să participe cu o candidatură comună, iar FIFA a acceptat propunerea. Pe 31 mai 1996, la Zurich, se scria istorie. Coreea de Sud şi Japonia primeu organizarea Mondialului, devenind astfel primele două ţări care au găzduit un turneu final în acelaşi timp.

199 de echipe s-au înscris în preliminarii, număr record până în acel moment. În Africa, Senegalul a produs cea mai mare surpriză, lăsându-le pe Maroc şi Egipt acasă. Alte două mari surprize au fost Olanda şi Iugoslavia, ambele echipe ratând chiar şi locul pentru baraj. Cu ocazia calificărilor, Australia a reuşit să marcheze 53 de goluri în două meciuri, în decurs de tot atâtea zile. Selecţionata antrenată de Frank Farina le-a spulberat pe Tonga, scor 22-0, şi Samoa Americană, scor 31-0. În ultimul meci, Archie Thompson a marcat nu mai puţin de 13 goluri, record mondial. În afara Franţei, campioana mondială en-titre, Coreea de Sud şi Japonia, gazdele, la ediţia din 2002 s-au mai calificat China, Arabia Saudită, Camerun, Nigeria, Senegal, Africa de Sud, Tunisia, Costa Rica, Mexic, SUA, Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Irlanda, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia şi Turcia.

Franţa, decepţie totală la Campionatul Mondial din 2002

Franţa, campioana mondială şi europeană, a fost marea surpriză neplăcută a Campionatului Mondial din 2002. Cu Zinedine Zidane accidentat înaintea turneului final şi rezervă în primele două meciuri, selecţionata condusă de Roger Lemerre a ieşit pe uşa din spate, cu un singur punct obţinut şi fără niciun gol marcat în meciurile cu Senegal, Uruguay şi Danemarca. Portugalia, cu o generaţie clădită pe scheletul echipei care a cucerit Campionatul Mondial de tineret în 1991, a clacat şi a fost eliminată în faza grupelor, după o înfrângere în faţa Coreei de Sud, scor 0-1. Tot la capitolul surprize neplăcute se înscrie şi Argentina, care nu a fost în stare să învingă Suedia în ultima etapă, scor 1-1. La polul opus se situau Senegal, Coreea de Sud, Japonia, Turcia, SUA sau Mexic, care au obţinut un bilet pentru optimile de finală.

Zinedine Zidane, decepţionat la Campionatul Mondial din 2002
Zinedine Zidane, decepţionat la Campionatul Mondial din 2002

În faza optimilor de finală, Senegal şi Coreea de Sud au eliminat, spre uimirea multora, Suedia, respectiv Italia. Asiaticii, împinşi de la spate de public, dar şi de arbitrul Byron Moreno, au învins Italia, scor 2-1, după un gol de aur reuşit de Ahn Jung-hwan, jucător dat afară de Perugia în acea vară, în urma reuşitei din partida împotriva “Squadrei Azzurra”. Germania, SUA, Spania, Anglia, Brazilia şi Turcia au obţinut, la rândul lor, calificarea în sferturile de finală.

Coreea de Sud, împinsă de arbitrii la CM 2002

Capul de afiş a fost ţinut de meciul Brazilia – Anglia 2-1, decis de un gol de excepţie marcat de Ronaldinho, după o gafă monumentală a lui David Seaman. Cu toate acestea, vicecampionii mondiali l-au pierdut pentru semifinală pe viitorul star al Barcelonei, eliminat în minutul 57. Coreea de Sud şi-a continuat drumul, presărat de controverse, şi a eliminat Spania, la penalty-uri, scor 5-3, după un meci în care arbitrul a anulat un gol perfect valabil marcat de Fernando Morientes. “Ce s-a întâmplat aici a fost un furt”, avea să declare Ivan Helguera, plin de amărăciune, la finalul meciului, după ce a fost ţinut de colegi ca să nu-l atace pe arbitru. Alături de cele două, în careul de aşi au mai ajuns Germania şi Turcia. În semifinale, visul coreean a fost oprit de nemţi, scor 1-0, în timp ce Brazilia îi trimitea pe turci în finala mică, cu acelaşi scor.

În finala mică, Turcia a deschis scorul în secunda 10,8 prin Hakan Sukur, devenind cel mai rapid marcator în istoria Mondialelor. Lee Eul-yong a egalat după nouă minute, însă Ilhan Mansiz a pecetluit duelul pentru medaliile de bronz cu o dublă în minutele 13 şi 32. În prelungirile meciului, Song Chong-gug a marcat ultimul gol al finalei mici, iar Turcia obţinea cel mai bun rezultat din istoria naţionalei Semilunei.

Ronaldo, eroul finalei Campionatului Mondial din 2002

Pe 30 iunie, la Yokohama, Brazilia şi Germania se duelau pentru trofeul mondial. Incredibil sau nu, cele două mari naţionale nu se mai întâlniseră la un Campionat Mondial. Sud-americanii erau văzuţi drept marii favoriţi ai finalei, Ronaldo, Rivaldo şi Ronaldinho reuşind un turneu final de excepţie. De cealaltă parte, opinia unanimă era că Germania reuşise calificarea în ultimul act şi cu şansă, nemţii neîntâlnind niciun adversar de calibru până în acel moment. După o primă repriză echilibrată, dar în care Ronaldo a ratat trei ocazii mari de gol, părea că meciul ar putea să ajungă în prelungiri. La cinci minute după pauză, Oliver Neuville a trecut pe lângă deschiderea scorului. Minutul 67 a fost fatal pentru Germania. Rivaldo a şutat slab spre poarta nemţilor, Oliver Kahn nu a reuşit să reţină balonul, iar Ronaldo a înscris după gafa monumentală a portarului german. După 12 minute, atacantul lui Inter reuşeşte dubla şi se răzbună pentru finala din 1998. Brazilia cucerea al cincilea titlu mondial din istorie cu Luiz Felipe Scolari pe banca tehnică.

Slovenia l-a forţat pe Gică Hagi să demisioneze

Echipa naţională a României a făcut parte din Grupa a 8-a în preliminarii, alături de Italia, Georgia, Ungaria şi Lituania. Fără Gică Hagi, retras după Campionatul European din 2000, tricolorii au terminat pe locul doi. “Squadra Azzurra” a fost o nucă mult prea tare pentru selecţionata condusă de Ladislau Boloni, învinsă în ambele partide fără drept de apel. În schimb, România a câştigat restul meciurilor, mai puţin cel cu Georgia, din ultima etapă, terminat la egalitate, scor 1-1. Pe ultima sută de metri a calificărilor, Boloni a plecat la Sporting, iar Gică Hagi i-a luat locul pe banca tehnică.

Gică Hagi, antrenorul României în preliminariile Campionatului Mondial din 2002
Gică Hagi, antrenorul României în preliminariile Campionatului Mondial din 2002

Locul doi din grupa a dus în barajul pentru turneul final, iar Slovenia era cel mai slab advesar posibil. Pe 10 noiembrie, la Ljubljanam România a început cu dreptul, iar Marius Niculae a deschis scorul în minutul 26. Cu patru minute înainte de pauză, Milenko Acimovic a adus egalarea. În a doua repriză, Milan Osterc a profitat de o greşeală a lui Bogdan Stelea, iar Slovenia obţinea o victorie puţin aşteptată. La Bucureşti, după patru zile, stadionul “Ghencea” a fost arhiplin, iar suporterii aşteptau a patra calificare la rând la un turneu final de Campionat Mondial. Pe o ploaie câinească, Mladen Rudonja îngroapă speranţele românilor, la primul gol marcat pentru naţionala Sloveniei. Tabela de marcaj arăta minutul 55. Zece minute mai târziu, Cosmin Contra a egalat după o torpilă de la 25 de metri. Până la final, tricolorii au încercat imposibilul, dar Slovenia producea mare surpriză şi se califica în premieră la un Campionat Mondial. La două săptămânii de la meciul din “Ghencea”, Gică Hagi a demisionat de la cârma naţionalei.

Cinci curiozităţi de la Campionatul Mondial din 2002

– Echipa naţională a Mexicului l-a omagiat într-un mod inedit pe scriitorul Gabriel Garcia Marquez. Jucători cu numerele 2, 3 şi 4 se numeau Francisco Gabriel de Anda, Rafael Garcia şi Rafael Marquez. Numele acestora de familie, puse laolaltă, formau numele marelui scriitor.

– Cafu a devenit în 2002 primul fotbalist care a evoluat în trei finale consecutive de Campionat Mondial. Fundaşul brazilian câştigase în prealabil trofeul în 1994, în timp ce în 1998 s-a mulţumit doar cu medalia de argint. La ediţia din Statele Unite ale Americii, fundaşul dreapta a început ultimul act pe bance de rezervă, în timp ce în 2002 a fost căpitanul selecţionatei.

– Suedia a fost a doua echipa naţională care a avut doi antrenori principali pe bancă la Campionatul Mondial din 2002, Lars Lagerback şi Tommy Soderberg. De la ediţia din 1930 nu se mai întâmplase un lucru similar, naţionala Argentinei fiind prima selecţionată pregătită de doi selecţioneri.

– Khalilou Fadiga, mijlocaş al echipei naţionale a Senegalului, a fost acuzat de furtul unui colier cu cinci zile înainte de începerea Campionatului Mondial. Africanii au anunţat că în spatele scandalului ar fi oficialii naţionalei Franţei, înainte de meciul de deschidere al turneului final. Fotbalistul şi-a recunoscut vina, iar patronii magazinului de bijuterii şi-au retras acuzaţiile. La scurt timp, colierul a primit numele fotbalistului.

– Ediţia din 2002 a fost prima în care FIFA a modificat numărul de jucători permişi în lotul fiecărei naţionale. 23 de fotbalişti au putut fi înscrişi pe listă, cu unul mai mult decât la ediţia din 1998.

8 goluri a înscris Ronaldo, cel mai bun marcator al Campionatului Mondial din 2002

Tags: