News
notix pixel id

BRD, autodenunț la Parchet. Mai mulți angajați au oferit cadouri unor funcționari de la CNAS

15.11.2019 | 17:31
BRD, autodenunț la Parchet. Mai mulți angajați au oferit cadouri unor funcționari de la CNAS
BRD are probleme cu legea. Sursa foto: romanialibera.ro
ADVERTISEMENT

BRD, una dintre cele mai cunoscute unități bancare din țara noastră, are mari probleme cu legea. Șapte angajați din cadrul echipei Adelei Jansen, directorul executiv de resurse umane, au depus un autodenunț la Parchet. Potrivit profit.ro, aceștia le-au dezvăluit procurorilor că au oferit diverse cadouri unor funcționari ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu scopul de a urgenta restituirea sumelor datorate de stat băncii în contul plății concediilor medicale ale salariaților.

Angajații BRD au oferit cadouri unor funcționari de la CNAS

Decontarea către angajatori a sumelor pe care aceștia le-au plătit angajaților proprii pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate se face de regulă cu o oarecare întârziere. Potrivit legii, plata concediilor medicale este suportată din bugetul FNUASS, însă angajatorii sunt cei care trebuie să plătească sumele angajaților, urmând să depună apoi cereri de recuperare la CNAS. Întrucât statul nu respectă termenele, companiile apelează adesea la instanță, pentru a obliga instituția să facă plățile.

Pentru a grăbi recuperarea de la stat a banilor, Adela Jansen și colegii săi din departamentul de HR au organizat oferirea, cu diverse ocazii, de cadouri unor funcționari ai Casei, fapte pentru care s-au autodenunțat ulterior la Parchet. Recunoașterea comiterii unor astfel de abateri poate înlătura răspunderea penală sau o poate atenua, reducând astfel limitele pedepsei.

ADVERTISEMENT

Adela Jansen părăsește BRD după 16 ani

De altfel, Adela Jansen, directorul executiv de resurse umane (HR) al BRD-SocGen, cu o vechime de 16 ani în cadrul băncii, și-a anunțat plecarea din cadrul unității. Timp de 11 ani, aceasta a coordonat departamentul de resurse umane al BRD-SocGen.

În vârstă de 49 de ani, Jansen a terminat Facultatea de Automatică şi Calculatoare la Universitatea Politehnică din Bucureşti, iar la BRD a coordonat peste 8.000 de angajaţi. BRD-SocGen avea în 2018 un număr mediu de 6.854 de angajaţi, cu 1.194 mai puțini faţă de 2019, în timp ce cheltuielile de personal ale băncii româneşti cu capital francez s-au majorat în ultimul an, cu circa 11%.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri