UPDATE. Elicopter SMURD prăbuşit. O echipă de procurori militari români se va deplasa în Republica Moldova

UPDATE. O echipă formată din procurori militari români şi specialişti criminalişti se va deplasa în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară în...
03.06.2016 | 00:09
UPDATE Elicopter SMURD prabusit O echipa de procurori militari romani se va deplasa in Republica Moldova

UPDATE. O echipă formată din procurori militari români şi specialişti criminalişti se va deplasa în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară în legătură cu prăbuşirea elicopterului SMURD, informează joi Parchetul General.

“O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară”, se arată într-un comunicat transmis joi de Parchetul General.

La nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi s-a constituit joi un dosar penal în legătură cu accidentul aviatic petrecut în localitatea Haragâş din Republica Moldova. Dosarul a fost preluat apoi de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor accidentului de elicopter din Republica Moldova.

”Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!”, a scris şeful statului, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE. Ministerul de Interne a activat celula de criză după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, precizând că în urma accidentului patru persoane au murit – pilotul, copilotul şi două cadre medicale.

Totodată, ea a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.

Oficialul MAI a mai afirmat că la ora 15,00, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a anunţat faptul că s-a găsit epava elicopterului. Oficialul MAI a adăugat că aeronava era fabricată în august 2014, iar inspecţia a fost făcută în 2016, pilotul având peste 4.000 de ore de zbor.

UPDATE. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, colonelul Cristian Amarandei, şi-a manifestat, joi, regretul faţă de decesul celor patru membri ai elicopterului SMURD Iaşi care s-a prăbuşit în Republica Moldova.

El a declarat, pentru Agerpres, că, în urma evenimentului din raionul Cantemir, întreg sistemul de situaţii de urgenţă din România este în doliu.

“Este un doliu pentru întreaga structură care asigură intervenţia pentru situaţii de urgenţă. Toţi care intervin în situaţii de urgenţă sunt expuşi riscului din momentul în care au recepţionat solicitarea şi până în momentul în care finalizează misiunea”, a afirmat Amarandei.

Patru persoane, toate membre ale echipajului, au decedat, joi, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în zona raionului Cantemir din Republica Moldova. Pilotul elicopterului era născut în judeţul Botoşani.

UPDATE. Ministerul Afacerilor Interne informează că patru persoane au decedat în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâş din Republica Moldova.

“Am fost informaţi de autorităţile din Republica Moldova de dispariţia elicopterului. Nu avea pacient la bord, ar fi dispărut din zona Cantemir-Haragâş. Este elicopterul nostru. MAI se află în contact cu forţele de intervenţie”, au precizat oficiali din MAI.

La bordul elicopterului se afla un echipaj format dintr-un pilot, copilot, medic şi asistent.

Elicopterul prăbuşit în Republica Moldova ar aparţine SMURD Iaşi a declarat, pentru ARGEPRES, colonel Dan Paul Iamandi.

“Autorităţile din Republica Moldova au confirmat prăbuşirea unui elicopter SMURD. După toate datele, se confirmă că elicopterul aparţine SMURD Iaşi”, a spus Dan Paul Iamandi, şeful ISU Iaşi.

UPDATE.  “A fost un sunet straniu. Am ieşit afară să vedem ce se întâmplă. Martorii au văzut elicopterul care zbura cam jos. După 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Primăria vecină a confirmat prăbuşirea. Posibil au vrut să aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasă, iarba era pătulită. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteză. E catastrofă. Vedem multe ambulanţe şi maşini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat”, susţine primarul localităţii Capaclia, Alexei Busuioc.

UPDATE. “Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterul se îndrepta după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical”, a declarat viceministrul Sănătăţii Oleg Crăciun.

 “Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prăbuşit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului”, a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.

UPDATE. “Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic”, a declarat un martor, pentru publika.md.

Un elicopter SMURD a dispărut de pe radare. Aparatul de zbor s-a prăbuşit lângă pădurea din satul Haragîş, raionul Cantemir, la ora 14:13. Informaţia a fost confirmată de şefa serviciului de presă al Departamentul Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaşu. Cel puţin o persoană a decedat în urma accidentului.

Aparatul de zbor s-a prăbuşit într-o zonă împădurită, ceea ce face misiunea de căutare şi mai dificilă.

Elicopterul SMURD, cu patru persoane la bord, membri ai echipajului, zbura spre Cahul să preia un pacient pentru a-l transporta la un spital din Chişinău. La ora 14.13, aparatul de zbor a dispărut de pe radar.

ULTIMELE IMAGINI CU ELICOPTERUL SMURD PRĂBUŞIT