Fotbal intern

Niculae a luat FOC din cauza Stelei: “Mă luaţi la MIŞTO?”

Nicandro Breeveld este cea mai nouă achiziţie a Stelei. Un transfer foarte mediatizat în România, dar care putea să nu se realizeze niciodată la campioana României, dacă traseul profesional...
21.08.2014 | 00:00

Nicandro Breeveld este cea mai nouă achiziţie a Stelei. Un transfer foarte mediatizat în România, dar care putea să nu se realizeze niciodată la campioana României, dacă traseul profesional din 2011 al olandezului de origine surinameză ar fi luat o altă turnură.

1.FOTBAL:PREZENTARE NICANDRO BREEVELD LA STEAUA (12.08.2014)

La începutul acelui an, Breeveld a fost adus la Astra Giurgiu, pe atunci Ploieşti, dar conducerea administrativă, cu excepţia lui Costel Lazăr, directorul sportiv al echipei, a considerat că fotbalistul nu are valoarea necesară să îmbrace tricoul alb-negru. Cum Ioan Niculae, patronul vicecampioanei, nu a ştiut nimic în acel moment despre modul în care s-a gestionat situaţia, el este acum foarte furios pe cei care au scăpat printre degete unul dintre cei mai în formă fotbalişti străini din Liga 1.

Costel Lazăr, singurul „ochi” profesionist

În primele zile ale lui 2011, Nicandro Breeveld a venit liber de contract din liga a doua olandeză, de la Telstar. Visa să-şi facă un nume în România, iar începutul traseului părea a fi unul promiţător avînd în vedere că mijlocaşul ajunsese în curtea Astrei, club care deja începuse să emită pretenţii la locurile fruntaşe din România. Deşi a stat o lună şi jumătate în curtea astralilor, lui Nicandro nu i s-a găsit locul în echipă, cu toate că directorul sportiv Costel Lazăr a insistat pe lîngă colegii din staff-ul administrativ ca olandezul să fie păstrat. „Este un fotbalist foarte bun! Are calităţi excelente şi un potenţial de creştere mare. De ce să nu-l luăm, mai ales că e gratis?! Să nu regretăm mai tîrziu!”, a fost discursul pe care Lazăr l-a avut pentru a-i convinge pe ceilalţi de marea greşeală pe care erau pe punctul de a o comite.

Alungat de la Ploieşti, a ajuns fundaş în liga a patra!

Degeaba, pentru că Breeveld a fost considerat inutil şi lăsat să plece în altă parte. Trezindu-se pe drumuri şi riscînd să nu aibă unde juca pînă în vara lui 2011, adică mai bine de patru luni, „exilatul” a fost ajutat de omul care l-a adus în România, Daniel Cărbunescu. Impresarul l-a dus în liga a patra, la Jiul Petroşani, explicîndu-i că nu va trebui să stea acolo decît cîteva luni şi garantîndu-i că din vară va evolua sută la sută în prima ligă. Breeveld a avut maximă încredere în agent, iar traseul ulterior a fost conform promisiunilor primite. Întîi de toate a fost una dintre cele mai inedite perioade ale carierei sale. Deşi mijlocaş defensiv care poate face şi faza de construcţie, Nicandro a fost pus să joace fundaş central la Jiul. O decizie surprinzătoare, dar care s-a explicat prin faptul că aşa putea să vadă cel mai bine jocul şi, evoluînd la un nivel foarte scăzut pentru valoarea lui, putea experimenta anumite lucruri pe care în primul eşalon nu şi le-ar fi putut permite.

„Profesorul” cu salariu de zece ori mai mare

Cu un salariu de zece ori mai mare decît al celorlalţi colegi, olandezul a fost totuşi foarte îndrăgit de publicul din Valea Jiului, care îl şi porecliseră „Profesorul” datorită calităţilor excelente pe care le poseda, cu mult peste nivelul fotbalului jucat în eşalonul judeţean. Cu atît mai trist a fost momentul despărţirii. Doar că Breeveld trebuia să facă pasul firesc spre prima ligă. L-a luat Pustai la Gaz Metan Mediaş, iar primele meciuri ale jucătorului au venit în Liga Europa, acolo unde medieşenii participau pentru prima dată în istoria lor. Golul senzaţional marcat în poarta Austriei Viena le-a reamintit celor de la Astra ce fotbalist au avut în curte, momente în care au apărut şi primele reproşuri din partea patronului Ioan Niculae.

Niculae vrea să taie în carne vie

Omul de afaceri a luat însă cu adevărat foc în momentul în care transferul la Steaua s-a oficializat, cu atît mai mult cu cît fotbalistul a şi costat jumătate de milion de euro. „Mă simt luat la mişto! Păi cum să pierdem aşa fotbalist?! Eu plătesc oamenii din conducere degeaba sau le dau bani ca să îmi aducă fotbalişti de talia asta? Şi nici măcar nu l-au adus ei, că le-a fost oferit de Cărbunescu pe tavă! Lasă, să joace acum el la Steaua în Liga Campionilor, iar ăia de la Pandurii să se aleagă şi cu o căruţă de bani… Cînd noi puteam să-l plătim cu 2.500 de euro pe lună”, a fost, în linii mari, discursul pe care Niculae l-a avut în ceea ce priveşte ratarea legitimării lui Breeveld. În plus, conform surselor FANATIK, a promis că va face şi o anchetă ca la carte în interiorul clubului pentru a afla cu exactitate cine sînt vinovaţii pentru pierderea jucătorului şi, implicit, pentru a lua măsurile necesare.
Cristi Pustai este omul care a insistat atît pentru aducerea olandezului la Gaz Metan Mediaş cît şi pentru transferul ulterior la Pandurii Tîrgu Jiu, unde el plecase ca antrenor

17 meciuri a jucat Breeveld în Liga Europa: 6 în tricoul lui Gaz Metan şi 11 pentru Pandurii Tîrgu Jiu. Marţi a debutat şi în Liga Campionilor, la 1-0 cu Ludogoreţ

„Steaua este un vis împlinit! E o mare onoare şi oportunitate pentru cariera mea. Ce jucător din România poate să spună că nu îşi doreşte să ajungă la Steaua?” (Nicandro Breeveld)

„Breeveld nu voia salariu mai mare de 2.500 de euro pe lună în momentul în care a fost dus la Astra” (Daniel Cărbunescu, impresar Breeveld)

P: Pariaza cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare! 

Tags: