News

Brevet pentru un vaccin contra COVID, depus în China înainte de declararea pandemiei. Dezvăluiri surprinzătoare

Un om de știință chinez, cu legături cu Statele Unite, ar fi depus un brevet pentru un vaccin contra COVID-19 cu mult înainte să fie declarată pandemia.
08.06.2021 | 19:38
Brevet pentru un vaccin contra COVID depus in China inainte de declararea pandemiei Dezvaluiri surprinzatoare
Patent pentru un vaccin contra COVID cerut înainte de declararea pandemiei. Cine a depus documentele Foto: hepta, Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Yusen Zhou, care lucra pentru Armata Populară de Eliberare (PLA), forțele armate chineze, a depus documentele în numele partidului politic chinez la 24 februarie 2020, potrivit ziarului The Australian, citat de Daily Mail.

Brevet pentru un vaccin contra COVID, depus în China înainte de declararea pandemiei

Zhou a depus solicitarea la doar cinci săptămâni după ce China a confirmat pentru prima dată transmiterea coronavirusului la om.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Zhou ar fi „lucrat îndeaproape” cu oamenii de știință de la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV), inclusiv cu Shi Zhengli, directorul adjunct al laboratorului, care este renumită pentru cercetările sale asupra coronavirusului la lilieci.

Relația lor este probabil să întărească speculațiile potrivit cărora virusul a fost scăpat din laborator și că regimul din China era conștient că se răspândea între oameni cu mult înainte de a alerta comunitatea internațională.

ADVERTISEMENT

Yusen Zhou a murit în mod misterios la mai puțin de trei luni după ce a depus documentele. New York Post susține că moartea sa a fost raportată doar într-un singur mijloc media din China, în ciuda faptului că a fost unul dintre cei mai proeminenți oameni de știință din țară.

Zhou a lucrat anterior la cercetări legate de instituțiile SUA, inclusiv Universitatea din Minnesota și New York Blood Center, a relatat publicația americană.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, mulți dintre oamenii de știință de top din lume au făcut presiuni pentru a determina dacă virusul a fost scurs din WIV. Teoria scurgerilor de laborator a fost inițial respinsă în mass-media și comunitățile academice.

Președintele SUA a ordonat agențiilor de informații să lanseze o anchetă cu privire la teoria scurgerii din laborator

Peste o duzină de laboratoare naționale conduse de Ministerul Energiei au primit ordinul de a ajuta comunitatea de informații într-un sprint de 90 de zile pentru a examina originea virusului.

ADVERTISEMENT

Biden solicită, de asemenea, agențiilor de informații americane și celor ale aliaților să caute informații noi care ar putea face lumină asupra acuzației conform căreia China a acoperit o scurgere de laborator.

Dovezile circumstanțiale au ridicat de multă vreme semne de întrebare cu privire la Institutul de Virusologie din Wuhan, în care se știa că cercetătorii efectuează experimente pe tulpini de coronavirus de lilieci similar cu cel responsabil pentru COVID-19.

La început, mass-media și academicienii din SUA au ignorat posibilitatea, numind-o o teorie a conspirației.

Dar dovezi noi, inclusiv rapoarte ale a trei lucrători de la laboratorul din Wuhan care s-au îmbolnăvit grav de simptome asemănătoare COVID în noiembrie 2019, au forțat o reevaluare sobră în rândul celor care se îndoiesc.

Frustrarea față de China a crescut săptămâna aceasta după ce Beijingul a spus că nu va mai participa la alte investigații ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Biden a mustrat China în anunțul privind noua revizuire a serviciilor de informații, apelând la aliați să ajute „să preseze China să participe la o anchetă internațională completă, transparentă, bazată pe dovezi și să ofere acces la toate datele și dovezile relevante”.

China a denunțat eforturile SUA de a investiga în continuare această teorie. Ministerul de Externe de la Beijing a acuzat SUA de „manipulare politică”.

Autoritățile chineze au respins orice legătură între SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19 și un laborator de cercetare a virusurilor din orașul chinez Wuhan.

China a insistat încă de la început și adesea că virusul nu s-a scurs din laborator, susținând că trecerea la oameni trebuie să se fi produs la o „piață umedă” din Wuhan care vândea animale vii.

În ce constă teoria scurgerii de laborator?

Este o suspiciune conform căreia coronavirusul ar fi putut scăpa, accidental sau nu, dintr-un laborator din orașul Wuhan din centrul Chinei, unde au fost înregistrate primele cazuri de COVID-19.

Susținătorii teoriei indică prezența unei facilități majore de cercetare biologică în oraș. Institutul de Virusologie Wuhan studiază coronavirusurile la lilieci de peste un deceniu.

Laboratorul este situat la doar câțiva kilometri de piața Huanan, unde a apărut primul grup de infecții în Wuhan. Cei care susțin teoria spun că s-ar fi putut scurge din această facilitate și s-ar fi extins în piața.

Cei mai mulți susțin că ar fi fost un virus nealterat colectat din sălbăticie, mai degrabă decât proiectat de om.

Teoria controversată a apărut pentru prima dată la începutul pandemiei și a fost promovată de președintele american de atunci, Donald Trump. Unii chiar au sugerat că ar fi putut fi concepută ca o posibilă armă biologică.

În timp ce multe voci din mass-media și politică au respins aceste idei ca teorii ale conspirației la acea vreme, alții au cerut o mai atentă luare în considerare a posibilității.

Există o altă teorie?

Aceasta se numește teoria „originii naturale” și susține că virusul s-a răspândit în mod natural de la animale, fără implicarea vreunui om de știință sau vreunui laborator.

Susținătorii ipotezei originii naturale spun că boala a apărut la lilieci și apoi a sărit la oameni, cel mai probabil prin intermediul unui alt animal „gazdă intermediară”.

Această idee a fost susținută de raportul OMS, care spunea că este „probabil foarte probabil” ca virusul să fi ajuns la oameni printr-o gazdă intermediară.

Această ipoteză a fost larg acceptată la începutul pandemiei, dar odată cu trecerea timpului, oamenii de știință nu au găsit un virus la lilieci sau la un alt animal care să se potrivească cu componența genetică a virusului care provoacă COVID-19, punând la îndoială teoria.

ADVERTISEMENT