Premier League

Brexit-ul va avea impact şi asupra fotbaliștilor români! Cine sunt cei mai afectaţi

16.11.2018 | 15:31
Brexitul va avea impact si asupra fotbalistilor romani Cine sunt cei mai afectati

Decizia politică a Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, cunoscută în mod uzual ca „Brexit”, va afecta foarte mult unul dintre fenomenele cele mai îndrăgite de britanici: fotbalul. Impactul va fi unul puternic atât asupra jucătorilor consacrați din Premier League și ligile inferioare ale fotbalului englez, dar și asupra sportivilor care sunt recrutați de tineri în „Insulă” și încearcă să își facă o carieră pornind din patria fotbalului.

După negocieri intense între guvernul din Marea Britanie și Uniunea Europeană, Brexitul va intra în vigoare în martie 2019, coincidență, chiar în timp ce România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Unul dintre cele mai importante aspecte cu privire la aceste negocieri îl reprezintă situația cetățenilor UE aflați la muncă în spațiul britanic, iar printre aceștia se numără și fotbaliștii. Trebuie precizat că un număr important de români se află la muncă în Regatul Unit, aproape 400.000, potrivit ultimelor date oficiale. O parte dintre ei s-au organizat și și-au făcut și o echipă de fotbal, numită FC România, care acum joacă în liga a 7-a din Anglia. Alții joacă fotbal profesionist și sunt legitimați la cel mai înalt nivel.

Fotbaliștii români din Premier League ar putea avea probleme după Brexit

După Brexit, forța echipelor din Premier League s-ar putea să fie mult diminuată. Asta pentru că ieșirea Regatului Unit din UE va limita drastic numărul de jucători extracomunitari pe care o echipă de fotbal îi va putea deține. Dacă în acest moment formațiile pot deține până la 17 jucători străini, după Brexit echipele vor fi nevoite să aibă cel puțin jumătate din lot fotbaliști de „producție” autohtonă. Adică 12 din 25 de fotbaliști vor trebui să fie crescuți la școlile de fotbal din insulele britanice. În acest moment, 13 cluburi din prima ligă de fotbal din Anglia sunt afectate de această decizie, cele care primesc cea mai importantă lovitură fiind Tottenham și Manchester City, ambele cu câte 17 jucători străini.

În acest moment singurul fotbalist care ar putea fi afectat de noile reglementări politice este atacantul Florin Andone. Fostul jucător al lui Deportivo Alaves a ajuns în acest sezon la Brighton, unde a jucat în doar două meciuri și în total 39 de minute până în acest moment din cauza unei accidentări. Un alt fotbalist cu ștate vechi în Premier League și care ar putea reveni în prima divizie engleză este Costel Pantilimon, care evoluează în acest moment la Nottingham Forrest, în liga a doua.

Cum va afecta Brexitul fotbaliștii români. Florin Andone este singurul român din Premier League

După Brexit s-ar putea să nu mai avem niciun „nou Alex Pașcanu”

O altă reglementare care s-ar putea schimba substanțial după ce britanicii vor ieși din construcția europeană este cea care privește recrutarea fotbaliștilor europeni minori. În prezent, regulile FIFA protejează fotbaliștii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani dacă se mută de la un club aflat în UE la altul. Cum Marea Britanie va ieși din construcția europeană, acest lucru va îngreuna enorm transferurile fotbaliștilor tineri în Regat. De exemplu, jucători precum Cesc Fabregas sau Gerard Pique nu vor mai putea face pasul către fotbalul englez de la vârste fragede.

În aceeași situație s-ar putea afla și tinerii fotbaliști români. În acest moment la echipele britanice evoluează mai mulți tineri jucători români cu un potențial foarte important. Unul dintre ei este fundașul Alex Pașcanu, cel care a copilărit în Anglia, unde a ajuns la 7 ani după ce s-a mutat cu părinții. De asemenea, Marco Dulca a ajuns la 16 ani Swansea, la fel ca Vlad Dragomir, cel care în prezent joacă în Serie B la Perugia, după ce a fost acontat de Arsenal Londra de la Timișoara. Totodată, Răzvan Oaidă, în prezent la FC Botoșani, și-a făcut și el junioratul la Wolverhampton.

Cum va afecta Brexitul fotbaliștii români. Florin Andone este singurul român din Premier League
Cum va afecta Brexitul fotbaliștii români. Alex Pașcanu (Leicester) a ajuns în Anglia la 7 ani

Așadar, cum negocierile privind fotbalul nu sunt încă definitivate între UE și Regatul Unit, rămâne de văzut ce se va întâmplă până când Marea Britanie va părăsi proiectul european. Veștile deocamdată nu sunt însă încurajatoare pentru fotbaliștii străini care evoluează dincolo de Canalul Mânecii.