BREXIT. UPDATE. Rezultate parţiale! Marea Britaniei a ieşit din UE

UPDATE, 24 iunie, ora 08:00 / Predicţiile BBC şi Sky News: Rezultatul votului este în favoarea ieşirii din UE. Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,4%...
24.06.2016 | 08:03
BREXIT UPDATE Rezultate partiale Marea Britaniei a iesit din UE
ADVERTISEMENT

UPDATE, 24 iunie, ora 08:00 / Predicţiile BBC şi Sky News: Rezultatul votului este în favoarea ieşirii din UE. Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,4% după numărarea voturilor în peste două treimi din circumscripţii la referendumul istoric care a avut loc joi, relatează Sky News.

Astfel, pentru Brexit au votat 10.828.624 de britanici, după numărarea voturilor în 265 din totalul de 382 de circumscripţii.Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,6% din voturi (10.249.064 de alegători).

ADVERTISEMENT

 UPDATE 23:57  Fostul primar al Londrei Boris Johnson a votat cu cateva minute inainte de inchiderea urnelor, impreuna cu sotia sa.

UPDATE 23:44  Cu un sfert de ora inainte de inchiderea urnelor apare un posibil indiciu despre rezultat. Un londonez sustine ca s-a intalnit la metrou cu Boris Johnson, lider al taberei proBrexit, si ca acesta a dat de inteles ca tabara sa a pierdut batalia.

ADVERTISEMENT

UPDATE 23:14  Sociologi citati de The Guardian spun ca 61,6% dintre tineri au votat ca Marea Britanie sa ramana in UE.

UPDATE 23:10  Ambele tabere fac un ultim apel la vot, pe ultima suta de metri, tabara proBrexit fiind mai incisiva.

ADVERTISEMENT

UPDATE 23:00  Britanicii mai au o ora sa voteze.

UPDATE 22:32  Britanicii l-au inspirat pe presedintele Turciei. Erdogan vrea si el referendum sa vada daca poporul vrea sau nu in UE, chiar daca perspectivele Turciei de aderare sunt indepartate.

UPDATE 22:14 Tabara proBrexit se pregateste de petrecere. Este asteptat si liderul UKIP, Nigel Farage, care va tine un discurs dupa ora 23:00 (01:00 ora Romaniei).

ADVERTISEMENT

UPDATE 22:05.  S-au rupt norii in doua in Londra si in toata partea de sud a Marii Britanii, chiar in ziua referendumului. Din cauza ploilor torentiale si a inundatiilor puternice din zona, unele sectii de votare au fost mutate. Cartiere intregi ale Londrei au fost inundate, iar pe alocuri nivelul apei atingea si cativa zeci de centimetri. SI in sudul tarii a fost prapad, unde cateva strazi au fost pur si simplu blocate de suvoaiele de apa. O parcare a fost complet acoperita de apa, iar oamenii spun ca de mult nu au mai vazut astfel de furtuni puternice.

UPDATE 21.50 Politia din West Yorkshire a confirmat ca langa o sectie de vot din Huddersfield a fost injunghiata o persoana, insa incidentul nu are nicio legatura cu referendumul. Cu toate acestea, sectia de vot a fost inchisa o jumatate de ora.

UPDATE 21.30 BBC anunţă că mai sunt 165 de minute în care cetăţenii britanici mai pot vota.

UPDATE 20:58 – Si in Scotia prezenta la vot este una foarte mare, in jur de 80%.

UPDATE 20:55 – Furtuna face in continuare ravagii la Londra. In statia de metrou Waterloo, mii de oameni sunt blocati, unii dintre ei neapucand sa isi exprime votul si riscand nici sa nu reuseasca sa o faca.

UPDATE 20:47 – Un ziar local anunta ca o persoana a fost injunghiata la o sectie de vot din Huddersfield, informeaza The Telegraph.

UPDATE 20:40 – Hugh Laurie, indragitul actor care l-a jucat pe Doctor House, ia atitudine pe Twitter: “Nici n-as visa sa va spun cum sa votati Remain”

UPDATE 20:21 – Prezenta masiva la votul pentru referendum. Britanicii au venit la urne in numar mult mai mare fata de alegeri

UPDATE 19:50 – Pe Internet circula un mesaj prin care britanicii sunt informati ca, avand in vedere numarul mare de votanti, cei care vor ca Marea Britanie sa ramana in UE sunt asteptati la urne joi, pe cand cei proBrexit pot vota vineri. Tabara proBrexit isi avertizeaza sustinatorii sa nu se lase pacaliti.

UPDATE 18:52 – Desi e ziua votului, campania continua. Tabara proBrexit trimite emailuri in care avertizeaza ca desi “inima tarii” vrea afara din UE, Londra si Scotia ar putea decide soarta votului. Mesajul este insotit de o fotografie cu cozile de la sectiile din cele doua locatii indicate.

Sursă: www.ziare.com

……………………………………………………………………………………………………

UPDATE Britanicii votează de 10 ore la referendumul pentru ieşirea sau rămânerea în Uniunea Europeană. Primii la urne s-au prezentat adepţii rămânerii, printre ei şi premierul David Cameron, cel care a convocat de altfel referendumul. Urnele se vor închide la ora 22.00, ora Londrei.

UPDATE Preşedinţii principalelor instituţii comunitare s-au abţinut joi să vorbească despre referendumul pe tema Brexitului, dar au continuat discuţiile şi consultările cu toţi liderii europeni pentru a-şi pregăti răspunsul după ce va fi cunoscut rezultatul votului prin care britanicii decid dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană, relatează agenţia EFE.

Atât preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât şi cei ai Consiliului European, Donald Tusk, şi Parlamentului European, Martin Schulz, s-au întâlnit joi cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi cu cel palestinian, Mahmud Abbas, dar niciunul dintre cei trei şefi ai principalelor instituţii comunitare nu au oferit presei ocazia de a pune întrebări şi nici nu au avut iniţiativa de a lansa un ultim apel în favoarea unui vot pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar.

UPDATE  Va fi nevoie de o “relansare a construcţiei europene” indiferent care va fi rezultatul referendumului din Marea Britanie cu privire la menţinerea sau ieşirea Regatului Unit din UE, a estimat joi preşedintele francez Francois Hollande, informează AFP.

UPDATE: Mai multe secţii de votare din Londra au fost inundate şi au fost mutate joi, în timpul referendumului pe tema apartenenţa regatului la Uniunea Europeană, relatează DPA, citată de News.ro.

Alegători întâmpinau de asemenea probleme în mai multe secţii de votare din capitala britanică, din cauza unor inundaţii provocate de ploile torenţiale din noaptea de miercuri spre joi, potrivit AP.

Două secţii de votare au fost deschise târziu din cauza unor probleme cu transportul al membrilor birourilor acestor secţii, provocate de creşterea nivelului apelor.

UPDATE: Tabăra pro-Brexit are „şanse foarte mari” să câştige una dintre cele mai intense lupte politice din ultimii ani din Marea Britanie şi să câştige referendumul privind apartenenţa la UE, a declarat liderul formaţiunii eurosceptice Nigel Farage, în condiţiile în care ploaia torenţială riscă să ducă la o rată de participare scăzută, relatează The Independent.

„Chiar cred că avem şanse foarte mari, sincer cred”, a declarat Farage în drum spre secţia de votare. „Dar totul depinde de rata de participare”, a adăugat el.

UPDATE: Campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană şi-a recăpătat avansul asupra taberei rivale “Out” (afară) înaintea referendumului de joi asupra apartenenţei la UE, potrivit unui sondaj YouGov pentru ziarul The Times miercuri, informează Reuters, citată de Agerpres.

Tabăra “In” conduce asupra “Out” cu 51%, faţă de 49%, respectiv, după un calcul al prezenţei la vot şi intervievarea persoanelor care au răspuns iniţial “nu ştiu” cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE: Indiferent de votul britanicilor – de a pleca sau de a rămâne -, Uniunea Europeană va fi nevoită cu siguranţă să opereze schimbări de o amploare fără precedent, cu scopul de a-şi continua drumul.

Un divorţ între Regatul Unit şi UE, primul de acest fel, ar da o nouă lovitură unei Uniuni deja slăbite de criza migraţiei, situaţia proastă în care se află economia europeană şi ameninţarea tot mai mare a terorismului.

Iar chiar dacă regatul decide să rămână, statu-quoul nu va mai fi o opţiune valabilă, în aşa măsură şi-au găsit ecoul pe Bătrânul Continent temele care au agitat campania în vederea referendumului britanic, un continent care pare că şi-a pierdut încrederea în utopia europeană postbelică.

“Ar fi o nebunie să ignorăm un semnal de alarmă ca referendumul britanic”, a avertizat însuşi preşedintele Consiliului European Donald Tusk. Mai mult AICI

UPDATE: Lira sterlină a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni faţă de dolar, iar euro este la rândul său în creştere, în ziua referendumului referitor la apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, relatează MarketWatch.

Yenul, considerat plasament sigur, la fel ca dolarul, este în declin, după ce ultimele sondaje de opinie înaintea referendumului au arătat că tabăra pro-europeană a câştigat teren.

Salt în necunoscut

Potrivit unui sondaj al Institutului Opinium, grupul politic favorabil ieşirii Marii Britanii din UE are o susţinere de 45%, în timp ce mişcarea care susţine rămânerea ţării în comunitatea europeană este creditată cu 44%.

Sondajul precedent, efectuat sâmbătă, arăta un scor de 44% pentru ambele grupuri politice. Un alt sondaj, difuzat de Institutul TNS, relevă că 43% dintre respondenţi sunt favorabili ieşirii ţării din UE, în timp ce 41% se opun iniţiativei.

În ultimele săptămâni, tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din UE a obţinut progrese, dar nu depăşise niciodată ca popularitate grupul politic care pledează pentru menţinerea ţării în Blocul comunitar.

Sursă: www.realitatea.net

…………………………………………………………………………………………………….

UPDATE. Primele rezultate exit-poll indică faptul că peste 52 la sută dintre britanici doresc rămânerea în Uniunea Europeană, şi doar 48 dintre ei au votat împotriva acestei decizii.

Vom reveni cu amănunte.

Sursă: www.antena3.ro

…………………………………………………………………………………………………….

Campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană şi-a recăpătat avansul asupra taberei rivale “Out” (afară) înaintea referendumului de joi asupra apartenenţei la UE, potrivit unui sondaj YouGov pentru ziarul The Times miercuri, informează Reuters, citată de Agerpres.

Tabăra “In” conduce asupra “Out” cu 51%, faţă de 49%, respectiv, după un calcul al prezenţei la vot şi intervievarea persoanelor care au răspuns iniţial “nu ştiu” cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter.

Un sondaj anterior YouGov pentru The Times punea “Out” înainte, aminteşte Reuters.

De asemenea, potrivit unui sondaj ComRes publicat miercuri şi citat de Reuters, campania pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană şi-a extins avansul asupra taberei “Out”, cu o zi înaintea referendumului privind UE.

Sondajul telefonic, realizat pentru ziarul Daily Mail şi televiziunea ITV între 17 şi 22 iunie, arată că “In” are un avans asupra “Out” de 48%, faţă de 42% pentru ieşirea din UE.

Un sondaj ComRes anterior pentru ziarul Sun, care a fost publicat la data de 14 iunie, acorda “In” un avans de doar un singur punct, aminteşte Reuters.

Sursă: www.agerpres.ro

ADVERTISEMENT