News

Brexit-ul aduce reguli noi pentru românii care vor să se mute în Marea Britanie

25.12.2020 | 13:57
Brexit-ul aduce reguli noi pentru românii care vor să se mute în Marea Britanie
Cetățeni UE, printre care și români, reținuți în Marea Britanie. Au încercat să intre fără permis de muncă
ADVERTISEMENT

Denumit Brexit, ”divorțul” dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie aduce o serie de reguli noi pentru cei care locuiesc în Regatul Unit, dar și pentru cei care vor dori să se mute acolo.

Din ianuarie, britanicii vor avea nevoie de o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate și vor trebui să verifice dacă furnizorul de telefonie mobilă le mai oferă roaming gratuit atunci când călătoresc în UE.

ADVERTISEMENT

Pentru transportul de animale de companie e nevoie de un certificat medical obținut de la medicul veterinar. Actualul sistem de pașapoarte pentru animale de companie nu se va mai aplica post-Brexit.

Ce trebuie să facă românii care vor să se mute în Marea Britanie după Brexit?

Se vor aplica reguli noi pentru imigrarea în Marea Britanie din ianuarie 2021. Va exista un sistem bazat pe puncte pentru cetățenii străini (cu excepția cetățenilor irlandezi) care doresc să se mute în Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Guvernul a precizat că va trata cetățenii UE și non-UE în mod egal și va viza atragerea de oameni care pot contribui la economie.

Cei care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite o viză și să plătească pentru ea.

Cât va costa viza pentru cei care vor să se stabilească în Marea Britanie după Brexit?

O viză de student din afara Marii Britanii va costa 348 de lire sterline, iar solicitarea unei vize pentru un muncitor calificat va costa între 610 și 1.408 lire sterline, cu excepția cazului în care aceștia sunt în domeniile în care Regatul Unit are lipsă de personal.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care vor să se mute în Marea Britanie vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru sănătate de 624 de lire sterline pe an. Există o excepție pentru cei care  sunt angajați din domeniul sănătății.

Ce se întâmplă la graniță?

La controalele de la frontieră, cetățenii britanici vor sta la cozi diferite de cetățenii UE. Turiștii vor putea călători fără viză în țările din zona Schengen dacă stau în aceste țări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de ședere este valabilă și pentru europenii care merg în Marea Britanie.

Un alt amănunt interesant este faptul că vor apărea din nou cumpărăturile duty-free. Ele vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE și invers, începând cu 2021.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri