News

STEAUA. Cum s-a apucat de fotbal briliantul Tănase: “Băi, mucoşilor!”

STEAUA. Gigi Becali i-a fixat o clauză de reziliere de 30 de milioane de euro lui Florin Tănase, al cărui idol în copilărie a fost Adi Mutu....
15.09.2016 | 00:05
STEAUA Cum sa apucat de fotbal briliantul Tanase Bai mucosilor

STEAUA. Gigi Becali i-a fixat o clauză de reziliere de 30 de milioane de euro lui Florin Tănase, al cărui idol în copilărie a fost Adi Mutu.

STEAUA. Doi ani. Atît i-a trebuit lui Gigi Becali să pună mîna pe Florin Tănase. În toată această perioadă, Gică Hagi s-a ţinut tare. A purtat mai multe negocieri cu latifundiarul din Pipera. Transferul a întîrziat, însă, să devină oficial. În principal din cauza banilor. Dar şi a „Regelui”, care visa să facă o trupă de vis la Viitorul. Asta pînă în această vară. Cînd Steaua este calificată în grupele Ligii Europa. Competiţie pe care gruparea din Ovidiu a părăsit-o pe uşa din dos.

STEAUA. A fost momentul în care Hagi a decis să renunţe la Tănase. Bineînţeles dacă şi oferta era una pe măsură. Şi a fost. Becali are deja asiguraţi 10 milioane de euro. Aşa că şi-a permis să-şi îndeplinească un vis mai vechi. Acela de a-l avea legitimat la Steaua pe Florin Tănase. Atacantul este aşteptat să rezolve criza din ofensiva Stelei, chiar dacă în decembrie va împlini doar 22 de ani. 1,5 milioane de euro a plătit Becali în schimbul lui. Şi, imediat, i-a fixat o clauză de reziliere de 30 de milioane de euro. FANATIK vă prezintă povestea lui Florin Tănase. Care visează să ajungă la Bayern München şi al cărui idol în copilărie a fost Adi Mutu.

STEAUA. Prima întîlnire cu Hagi. Ce emoţii!

Florin a început fotbalul la o vîrstă fragedă, în şcoala generală. „Băi mucoşilor, care vreţi să veniţi la fotbal?”, a fost întrebarea profesorului. Florin nu a stat pe gînduri. S-a dus imediat la selecţie. Şi, logic, a fost păstrat fără nici o emoţie. Primul contact cu viitorul său „profesional” şi cu Viitorul lui Hagi l-a avut în 2011. LPS Piteşti, grupa de juniori B la care era legitimat, a avut meci cu Academia Hagi. Remarcat imediat, transferul sub comanda „Regelui” a fost o formalitate.

Puştiul argeşean a avut prima întîlnire cu noul său „patron” la hotelul Iaki, din Mamaia. Venea, asudat, de la antrenament, iar fostul căpitan al „Generaţiei de Aur” cobora scările: „Florine, ce faci? Te-ai acomodat la noi?”. Florin a înghiţit atunci în sec. Era emoţionat, nu-i venea să creadă că însuşi „Regele” îl cunoaşte. Că-l ştie după nume. Mai ales că, la momentul respectiv, erau sute de puşti în Academie. A dat uşor din cap, semn că totul este în regulă. Aşa a ales să reacţioneze cînd a conştientizat că se află faţă în faţă cu, probabil, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor.

Idolul Mutu

STEAUA. Dar care nu i-a fost idol! Pentru că orice puşti care visează să ajungă fotbalist are un idol. Un model căruia visează să-i calce pe urme. Al lui Florin n-a fost Hagi, a fost Mutu. „Briliantul”. Argeşean de-al lui. Pe care a avut privilegiul să-l urmărească pe viu. „Florin s-a născut la Găeşti, dar de la şase ani s-a mutat cu părinţii la Piteşti. I-a plăcut foarte mult de Mutu. Era idolul lui din copilărie. Mergea foarte des la meciurile lui FC Argeş. Era înnebunit după execuţiile lui Mutu, îşi dorea să ajungă ca el, să fie aclamat de un întreg stadion”, au povestit pentru FANATIK prietenii atacantului stelist.

A mai avut o afinitate pentru un fotbalist care a încîntat tribunele stadionului „Nicolae Dobrin”. „Mutu a plecat de la FC Argeş, iar Florin a început să-l admire pe Nicolae Dică. Iar cînd a ajuns să joace alături de el, la Viitorul, s-a simţit cu adevărat împlinit. Era în al nouălea cer. Nu-i venea să creadă că împarte vestiarul cu un fotbalist pe care, cu ceva ani în urmă, îl aplauda din tribună”.

Visează să ajungă la Bayern

STEAUA. Toată lumea aşteaptă ca Florin Tănase să confirme la Steaua. Să rupă plasele şi să facă performanţă în tricoul roş-albastru. Acesta este şi ţelul „vîrfului” născut la Găeşti. Pentru că nu doreşte să facă istorie doar în Liga 1. Visează să ajungă la o formaţie puternică din străinătate. „Are obiective înalte. Îşi doreşte enorm să ajungă în Spania sau Germania. Consideră că stilul său se pliază pe fotbalul jucat acolo. Florin adoră fotbalul spectaculos, ofensiv. Cel mai mare vis al său este să ajungă la Bayern München. Este înnebunit după jocul practicat de nemţi. Speră să se transfere, la un moment dat, acolo. Dar, pînă atunci, trebuie să demonstreze ce poate la Steaua. Să cîştige trofee şi să ajungă la echipa naţională. Abia apoi poate spera la un contract cu o formaţie mare din străinătate”, a aflat povestea FANATIK.

Pînă să ajungă în Bundesliga sau Primera Division, noul „Briliant” al lui Becali trebuie să confirme la Steaua. Şi să demonstreze că nu degeaba are clauză de 30 de milioane de euro.

5 sezoane este perioada pentru care Tănase a semnat cu Steaua

„Sînt foarte fericit că m-am transferat la Steaua. Trebuie să muncesc ca să-mi cîştig un loc de titular. Eu cînd am ajuns la Academie, în primul an nu prea am jucat, eram rezervă. Am muncit şi mai mult, am progresat, iar rezultatele s-au văzut, fiindcă am prins şi locul de titular” (Florin Tănase)

INTERVIU

“Înaintea lui Hagi, l-a dorit şi Universitatea Craiova!”

FANATIK.RO a luat legătura cu Niculae Vameşu, antrenor care a activat peste 30 de ani la centrele de copii şi juniori, şi care l-a avut legitimat la LPS Piteşti pe Florin Tănase.

Bună ziua domnule Vameşu. Cum a ajuns Florin Tănase la LPS Piteşti?

– A venit la un trial împreună cu tatăl său de mînă. Eram o catedră acolo, iar Dumitru Cioran l-a remarcat şi a insistat să-l păstrăm. Avea un talent ieşit din comun. Tatăl său l-a supravegheat îndeaproape. Venea de două, trei ori pe săptămînă la antrenamente. Are un merit deosebit în ascensiunea sa.

Ce v-a impresionat în mod deosebit la el?

– În primul rînd, ţin să precizez, că era foarte cuminte. Nu lipsea de la nici o şedinţă de pregătire. Era serios şi nu păcălea antrenamentele. Avea orientare în spaţiu, o inteligenţă rară, găsea tot timpul soluţii bune în timpul partidelor.

Cum a ajuns la Academia lui Hagi?

– Am avut mai multe turnee la Constanţa. L-au remarcat scouterii de la Academie, care au venit, apoi, la LPS şi i-am dat dezlegarea. Nu-l puteam împiedica să ajungă acolo pentru că Gică Hagi a construit ceva fantastic. Este singura academie în adevăratul sens al cuvîntului. Mai sînt cele particulare, însă acestea, pentru a supravieţui, primesc şchiopi, orbi, surzi, pe toţi care pot plăti.

Pînă să ajungă la Constanţa s-au mai interesat şi alte echipe de el?

– Bineînţeles! L-a dorit Şcoala Dani Coman, FC Argeş, cînd exista, şi Universitatea Craiova, din ce-mi aduc aminte. Însă vreau să precizez un lucru.

Vă rog.

– Florin ţine şi acum legătura cu antrenorul care l-a descoperit, ceea ce nu pot spune despre alţi copii. Discută la telefon, iar Florin nu ezită să-l viziteze pe domnul Cioran atunci cînd timpul îi permite.

Unde ar mai avea de lucrat?

– Ar trebui să aibă o încredere în sine mai mare pentru că personalitate are. Însă trebuie încurajat tot timpul. Încă de la început eram sigur că va ajunge cel puţin la nivelul Ligii 1.

10.000 de euro pe lună este salariul lui Tănase la Steaua

“Tănase nu trebuie să mai demonstreze nimic la nimeni, a demonstrat la Viitorul cine e. A demonstrat tuturor, pe cînd juca la Viitorul. E cel mai bun jucător de U 21, are cele mai bune cifre în play-off şi cele mai multe goluri. Are mai multe goluri ca Stanciu şi a jucat la Viitorul, nu a jucat la Steaua. E cel mai bun, chiar dacă e greu la Steaua, dar e fotbalist” (Gică Hagi)

23 de goluri şi 14 assist-uri ale Tănase în Liga 1 pentru Viitorul şi Steaua