News

Britanicii vor primi un ser diferit pentru a treia doză de vaccin contra COVID. Ce spune OMS

Marea Britanie se pregătește să devină prima mare țară care administrează vaccinuri contra coronavirusului de la producători diferiți pentru programul său de rapel.
10.09.2021 | 12:21
Britanicii vor primi un ser diferit pentru a treia doza de vaccin contra COVID Ce spune OMS
ADVERTISEMENT

Mulți britanici ar urma să primească un vaccin diferit față de primele două doze pentru a treia doză de rapel, pe baza faptului că ar oferi o protecție mai bună împotriva Covid-19, au spus surse din cadrul guvernului de la Londra, citate de Financial Times.

Britanicii vor primi un ser diferit pentru a treia doză de vaccin contra COVID

Miniștrii doresc să continue o campanie de rapel în această toamnă după ce studii separate de la Universitatea Oxford și echipa din spatele aplicației Zoe Covid au constatat că protecția împotriva infecțiilor simptomatice oferită de vaccinurile BioNTech/Pfizer și Oxford/AstraZeneca a scăzut la patru până la șase luni după a doua doză.

ADVERTISEMENT

O decizie finală a guvernului cu privire la planul său de rapel va fi luată după ce Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), un organism consultativ, va face o recomandare.

Programul de vaccinare din Marea Britanie a fost dominat de AstraZeneca, care sa dovedit a avea o eficiență mai mică împotriva infecției cu varianta Delta a coronavirusului în comparație cu Pfizer. Cu toate acestea, unele studii au sugerat că AstraZeneca a generat anticorpi pentru o durată mai lungă decât Pfizer și alte jab-uri care utilizează tehnologia ARNm.

ADVERTISEMENT

JCVI a pregătit îndrumările pentru guvern cu privire la programul de rapel.

Membrii JCVI s-au întâlnit joi pentru a analiza datele din procesul Cov-Boost de la Universitatea din Southampton. S-au analizat răspunsurile imune în rândul persoanelor cărora li s-au administrat inițial serurile produse de AstraZeneca sau Pfizer atunci când li se administrează ulterior unul dintre cele șapte vaccinuri diferite ca a treia doză.

Cercetările anterioare au sugerat beneficii în combinarea vaccinurilor. Un studiu universitar de la Oxford, publicat în iunie, a arătat că persoanele care au primit o primă doză de AstraZeneca, urmată de o a doua de Pfizer, au prezentat o creștere de nouă ori a nivelurilor de anticorpi comparativ cu cei care au avut două doze de AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Oficialii guvernamentali au declarat că se așteaptă ca mulți oameni să primească un vaccin de rapel diferit de cel utilizat pentru primele două doze.

Israelul, țara cea mai avansată în programul său de administrare a celei de-a treia doze de vaccin, se bazează pe Pfizer, care a fost utilizat în principal pentru dozele inițiale de vaccin. Este probabil ca SUA să rămână la administrarea acelorași vaccinuri, pe baza datelor studiilor pentru a treia doză furnizate de producători.

ADVERTISEMENT

Dar alte țări au administrat seruri combinate pentru prima și a doua doză. În Europa, unele guverne au aprobat combinarea după ce îngrijorările cu privire la un efect secundar foarte rar de la AstraZeneca care implică coagularea sângelui i-au determinat să permită persoanelor cărora li s-a administrat prima doză să aibă apoi un al doilea vaccin diferit.

În Turcia și Thailanda, unde existau îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinului chinez Sinovac, unora li s-a oferit o doză suplimentară de Pfizer.

Șeful OMS solicită amânarea administrării celei de-a treia doze de vaccin pentru restul anului

Țările bogate, cu cantități mari de vaccinuri împotriva coronavirusului, ar trebui să se abțină de la a oferi doze de suprarapel (a treia doză) până la sfârșitul anului și să pună dozele la dispoziția țărilor mai sărace, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, dublând apelul anterior pentru un „moratoriu” care a fost în mare parte ignorat.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a mai spus că a fost „consternat” după ce a auzit marți comentariile unei asociații de top a producătorilor de produse farmaceutice că aprovizionarea cu vaccinuri este suficient de mare pentru a permite atât doze de suprarapel pentru persoanele din țările bine aprovizionate, cât și primele doze pentru țările mai sărace care se confruntă cu lipsuri.

Tedros a solicitat anterior un moratoriu pentru rapeluri până la sfârșitul lunii septembrie. Dar țările bogate – inclusiv Marea Britanie, Danemarca, Franța, Grecia, Germania și Spania – au început sau iau în calcul planurile de a oferi a treia doză de vaccin persoanelor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă sau celor cu sistem imunitar compromis.

Israelul a oferit a treia doză unui număr mare de persoane care au primit deja cele două doze. Și luna trecută, oficialii din domeniul sănătății din Statele Unite au recomandat ca toți americanii să primească rapeluri pentru a-și consolida protecția, pe fondul dovezilor că eficacitatea vaccinurilor scade.

Oficialii OMS insistă că justificarea științifică a stimulatorilor rămâne neclară.

Statele din UE sunt libere să decidă dacă vor administra o a treia doză de vaccin

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a lăsat la latitudinea statelor membre UE administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

„Statele membre ale UE, prin grupul lor național de consultanță tehnică pentru imunizare, pot merge mai departe oricum cu planurile de administrare a dozelor suplimentare sau de rapel ca măsură proactivă pentru protejarea sănătății publice înainte de a putea fi luată o decizie de reglementare. Astfel de decizii sunt foarte bine înțelese de Agenție în contextul urgenței actuale prin care trecem”, a declarat Marco Cavaleri, șeful pentru Strategie privind amenințările biologice pentru sănătate și vaccinuri în cadrul EMA.

Agenția evaluează o aplicație pentru utilizarea unei doze de rapel de Comirnaty (vaccinul dezvoltat de BioNTech/Pfizer) care ar urma să fie administrată la cel puțin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste. Decizia oficială este așteptată în următoarele câteva săptămâni.

Alți producători ar urma să trimită în curând date cu privire la a treia doză de rapel. Moderna a început să transmită date din studiul lor clinic cu doze de rapel, au mai precizat reprezentanții Agenției în cadrul unei conferințe de presă. EMA colaborează îndeaproape cu ECDC (Centrele Europene pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) pentru a colecta și revizui date privind dozele de rapel.

ADVERTISEMENT