News

British Council închide mai multe birouri din Europa din cauza crizei financiare. Ce se întâmplă în România

British Council, instituție culturală și diplomatică, închide birouri în 11 țări din Belgia până în Statele Unite.
10.09.2021 | 17:25
British Council inchide mai multe birouri din Europa din cauza crizei financiare Ce se intampla in Romania
ADVERTISEMENT

British Council, principala instituție culturală și diplomatică a Regatului Unit din străinătate, se confruntă cu reduceri substanțiale de personal și închidere de birouri, inclusiv în Belgia și SUA, după ce venitul din predarea limbii engleze și examene a scăzut în timpul pandemiei.

British Council închide mai multe birouri din Europa din cauza crizei financiare. Ce se întâmplă în România

Potrivit oamenilor familiarizați cu planurile, British Council își va reduce prezența europeană nu numai prin închiderea completă a biroului său belgian, ci și prin reducerea personalului din Bosnia, Croația, Kosovo, Malta, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia și Elveția. În schimb, vor exista numai programe online disponibile în aceste țări.

ADVERTISEMENT

Aliații Marii Britanii în domeniul securității din așa-numita inițiativă de schimb de informații Five Eyes – Australia, Canada, Noua Zeelandă și SUA – nu au fost scutiți de închideri, în ciuda hotărârii guvernului de a lucra îndeaproape cu aceste țări după Brexit.

De asemenea, se așteaptă închiderea avanposturilor din Afganistan, Chile, Namibia, Sierra Leone, Sudanul de Sud și Uruguay.

ADVERTISEMENT

În vârful pandemiei de anul trecut, organizația a fost deja nevoită să închidă 44 din cele 47 de școli de limba engleză și 195 din cele 223 de centre de testare din întreaga lume.

Wendy Chamberlain, deputat liberal-democrat pentru Fife în Scoția, a cerut guvernului Marii Britanii să sporească finanțarea pentru British Council pentru a preveni daune suplimentare relației Marii Britanii cu restul Europei. Guvernul urmează să își stabilească planul de cheltuieli pentru anii următori pe 27 octombrie.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este din nou o parte a modului în care demonstrăm prietenilor și vecinilor noștri europeni că vrem să continuăm cu un parteneriat strâns, în ciuda părăsirii UE”, a spus ea, potrivit POLITICO.

Sophia Gaston, directorul grupului de reflecție al British Foreign Policy Group, a declarat că British Council joacă un rol crucial în răspândirea valorilor britanice și promovarea intereselor țării într-un moment în care autoritarismul și fundamentalismul cresc în altă parte.

ADVERTISEMENT

„Preocuparea mea generală cu privire la închiderea birourilor British Council este că proiectul Global Britain necesită o investiție considerabil mai mare în prezența diplomatică globală a Regatului Unit la fața locului, inclusiv în vecinătatea noastră europeană, și valoarea pe care aceste birouri și celelalte noastre instituțiile încorporate în alte comunități pot promova în proiecția influenței britanice nu ar trebui subestimate”, a spus ea.

Instituția, în plină criză financiară

British Council este finanțat prin subvenție guvernamentală, ajutor pentru dezvoltare în străinătate și venituri comerciale.

Răspunsul inițial al guvernului la criza financiară a instituției a fost o subvenție de urgență de 26 de milioane de lire sterline, în plus față de subvenția anuală a British Council de 161 de milioane de lire sterline pentru a acoperi deficitul de finanțare.

Dar acest lucru a fost contrabalansat la scurt timp după o reducere de 18 milioane de lire sterline a ajutorului guvernamental pe care îl primește instituția.

Un purtător de cuvânt al British Council a declarat anul trecut că „COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra finanțelor noastre. Suntem recunoscători pentru finanțarea pe termen scurt din partea guvernului Regatului Unit și suntem în discuții constructive cu guvernul pentru a identifica o soluție pe termen lung”.

British Council a primit, de asemenea, două împrumuturi comerciale de la Foreign, Commonwealth and Development Office în valoare totală de 245 de milioane de lire sterline, cu rate de dobândă și condiții de rambursare nedivulgate și în funcție de măsuri de economisire a costurilor.

Guvernul prezice acum că veniturile British Council din operațiuni comerciale nu se vor recupera până cel puțin în 2023. În luna iulie, veniturile din învățământ s-au întors doar la aproximativ 50% din nivelurile pre-pandemice. În acea lună, British Council a lansat o consultare pentru a-și reduce salariile cu 15-20%, ceea ce va afecta personalul din Marea Britanie și din străinătate.

Nigel Adams, ministru la Biroul de Externe, al Commonwealth-ului și Dezvoltării, a insistat că guvernul a venit deja în salvarea British Council prin „sute de milioane” de finanțare suplimentară, în ciuda faptului că Marea Britanie se confruntă cu un deficit bugetar de 400 miliarde de lire sterline cauzat de pandemie .

„Recunoaștem contribuția considerabilă a British Council la promovarea influenței și valorilor noastre în străinătate, dar este important să recunoaștem, totuși, impactul devastator al pandemiei COVID asupra operațiunilor instituției”, a declarat el într-o dezbatere parlamentară miercuri.

Adams a adăugat că sprijinul guvernului ajută British Council la digitalizare. „Ar fi o greșeală strategică să judecăm impactul British Council într-o lume digitală după prezența sa fizică”, a spus el.

Reducerile vor fi puse în aplicare de Scott McDonald, fostul director executiv al firmei de consultanță Oliver Wyman Group, care a preluat frâiele British Council luna aceasta.

British Council în România

Consiliul Britanic își desfășoară activitatea în Romania încă din 1938, având în prezent centre în orașele București, Cluj-Napoca și Iași. România a fost una dintre primele patru din lume în care British Council și-a deschis un sediu, împreună cu Egipt, Portugalia și Polonia.

British Council oferă cursuri de limba engleză celor interesați de învățarea sau îmbunătățirea abilităților de engleză, cursuri de pregătire pentru certificatele britanice de limbă engleză, IELTS și Cambridge, precum și cursuri dedicate mediului de afaceri.

Administrează certificatele de limba engleză – IELTS și Cambridge, testul APTIS pentru organizații – stabilește nivelul cunoștințelor de engleză al angajaților sau al studenților, precum și o varietate de examinări profesionale și universitare.

Instituția are și proiecte în domeniile artei, educației și societății, care au ca scop sprijinirea artiștilor, liderilor culturali, studenților, tinerilor lideri, profesorilor și instituțiilor guvernamentale și non-guvernamentale.

ADVERTISEMENT
Tags: