News

Brutarii din Sri Lanka, izgoniți de comunitatea secuiască din localitatea Ditrău. CNCD s-a autosesizat în acest caz

Brutarii din Sri Lanka izgoniti de comunitatea secuiasca din localitatea Ditrau CNCD sa autosesizat in acest caz
ADVERTISEMENT

200 de localnici din comunitatea Ditrău, județul Harghita, s-au adunat miercuri în fața primăriei întrucât erau nemulțumiți de faptul că la fabrica de pâine din localitate au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka.

Cei doi brutari asiatici sunt angajați cu actele în regulă de către patroni, care nu au mai găsit mână de lucru în zonă. Cu toate acestea, preotul din sat i-a organizat pe localnici împotriva sri-lankezilor, influențați negativ și de mass-media de stat maghiară care a promovat un mesaj dur împotriva migranților.

ADVERTISEMENT

Protest în localitatea Ditrău împotriva a doi brutari din Sri Lanka

Chiar dacă pare o glumă pe tema „cine a fost primul în Ardeal”, supărarea etnicilor maghiari din comuna Ditrău este una destul de adâncă. Aceștia chiar au creat un grup de facebook numit “Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care au publicat mai multe mesaje împotriva celor doi asiatici.

Mai mult, preotul catolic Bírók Károly, a adunat circa 200 de enoriași în curtea bisericii și a mers cu ei la Primărie pentru a cere ca această problemă să fie pusă în discuție. Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 de ani. Unul dintre ei este chiar catolic.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu a contat însă pentru preotul din comună, care a tunat la adresa migranților: „Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin şapte, după aia pentru ei trebuie şcoală, biserică şi după aia? Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici”, a spus Karoly, pentru Agerpres.

Locuitorii din Ditrău, înfierați împotriva migranților de televiziunea de stat maghiară

Un factor important pentru care în acest colț de Românie s-a reacționat atât de vehement la adresa a doi brutari asiatici este faptul că acești cetățeni români de etnie maghiară au fost ignorați de autoritățile statului român. Astfel, aceștia au acces numai la mass-media din țara vecină.

ADVERTISEMENT

Acolo Viktor Orban a câștigat alegerile pe o platformă vehement anti-imigranți, iar postul public de televiziune nu a făcut rabat de la această temă. Astfel, și secuii din România au aflat de migranții care au venit în hoardă să cucerească Europa: „Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franţa sunt oameni care de 100 şi ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 şi acum sunt cartiere unde nu are curaj nici miliţianul să intre, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici şi femeile noastre, copiii noştri să nu poată să iasă”, susține Deak Ferenc.

„Nu am avea nicio obiecţie împotriva celor doi oameni, dar vor aduce din ce în ce mai mulţi şi vedem ce se întâmplă peste tot în Europa. Nu este rasism, dar ne este frică de acţiunile pe care ar putea să le facă, am vrea să prevenim ceea ce se întâmplă prin Europa, că nu o să mai putem lăsa copiii pe afară, o să ajungem că o să fie deranjaţi şi de crucea de pe biserică”, a mai spus un locuitor.

ADVERTISEMENT

Primarul și proprietarul explică de ce s-a ajuns la această situație

Primarul localității îndeamnă însă la calm: „Oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce văd în mass media, că vin migranţii, cum fac, ce fac cu localnicii şi de aceea a izbucnit această problemă. Sunt nişte oameni, care şi ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest şi ei au fost cei mai mulţi care i-au instigat pe cei de acasă că ‘vin ăştia, vă atacă, vă ia nu ştiu ce’.

În primul rând, aş vrea să ne liniştim, pentru că cu forţa nu facem nimic. Celor care sunt în străinătate le-aş spune să vină acasă, pentru că aici sunt locuri de muncă. Bineînţeles, aici nu primesc mii de euro salariu, dar şi cu 500-600 Euro pe lună putem lucra, putem trăi în această comună frumoasă”, a zis edilul din Ditrău, Puskas Elemer.

Kollo Katalin, patroana brutăriei, arată că a fost forțată de faptul că nu a găsit oameni și din acest motiv a trebuit să angajeze brutari din Sri Lanka: „Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală. Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu.

Și ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari”, a declarat Katalin.

CNCD s-a autosesizat în cazul brutarilor nedoriți în secuime

Acest caz a căpătat notorietate și, pe lângă cei de la pressone.ro și Agerpres, a fost prezentat și la Televiziunea Română, acolo unde cei doi muncitori s-au arătat foarte încântați de noul lor job.


De asemenea, cazul a ajuns și la urechile celor de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Am văzut cazul de la Ditrău. O să ne exprimăm, facem deja analiza. Nu pot să mă exprim privind sursa acestor frici, dar trăim într-o perioada în care problematica migrației a fost prezentă pe agenda publică și locală și regională și în Europa și avem un grad destul de ridicat de respingere a migranților, în general, inclusiv în România, chiar dacă noi avem migranți în țara noastră”, a spus pentru FANATIK președintele CNCD, Csaba Asztalos.

„Vom avea o poziție oficială pe acest subiect, dar nu este în regulă ce s-a întâmplat acolo”, a promis fostul parlamentar UDMR.

Sociologul Gelu Duminică a îndemnat statul român să investească în acele zone, dacă vrea ca astfel de scenarii să nu se mai repete: „În zonele din Harghita, Covasna, Mureș, statul român nu a investit mai deloc, cu fonduri europene, sau cu fonduri naționale. De cealaltă parte, accesul la informație le oferă discursuri de “tu trăiești așa din cauza migranților, tu trăiești așa din cauza UE”. Singurele investiții la nivel local sunt cele promovate de statul maghiar. În momentul în care statul maghiar investește mai mult decât statul român în educațiea din zona respectivă, oare care valori vor fi promovate? Cele românești sau cele maghiare? Nu ar trebui să judecăm atât de aspru, ci ar trebui să ne uităm la ce face statul român în astfel de situații, pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, astfel încât să contrabalanseze, astfel încât să ofere bunăstare, astfel încât să ofere valorile alea ale Uniunii Europene la care România a achiesat, dacă se consideră mai europeană decât Ungaria”, ne-a spus Duminică.

Rămâne de văzut așadar ce poziție va avea statul român cu privire la acest caz. Ce-i drept, cazul Ditrău pare a fi încă o dată o mărturie pentru felul în care autoritățile din România au pierdut contactul cu cetățenii români din zonele în care etnia maghiară este predominantă.

ADVERTISEMENT