Life

Bucatele delicioase de pe masa de Crăciun care nu sunt, de fapt, românești. Caltaboșul, toba și salata au alte origini

Preparatele de pe masa de Crăciun nu sunt tocmai tradiționale. Caltaboșul, salata de bouef și sarmalele nu își au originile în România.
18.12.2024 | 08:13
Bucatele delicioase de pe masa de Craciun care nu sunt de fapt romanesti Caltabosul toba si salata au alte origini
Preparatele de Crăciun care nu sunt originare din România. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toată familia se strânge în jurul mesei de Crăciun, iar românii abia așteaptă delicioasele sarmale și salata de boeuf. Totuși, adevărul este că aceste preparate nu sunt specifice țării noastre.

Preparatele celebre de pe masa de Crăciun nu sunt chiar românești

Preparatele pe care românii le pun pe masa de Crăciun sunt, de fapt, bazate pe rețete vechi folosite de mii de ani și nu neapărat pe teritoriul țării noastre. De pildă, sarmalele au fost gătite pentru prima oară în urmă cu 2000 de ani și erau gătite de evrei.

ADVERTISEMENT

Rețeta tradițională evreiască se remarcă prin combinația inedită de carne tocată învelită în foi de varză, completată de ingrediente precum stafide, zahăr brun, lămâie și roșii, care îi oferă un gust unic.

Toba, de origine europeană, își are rădăcinile în Evul Mediu, însă locul exact al primei sale producții rămâne un mister. Există teorii care susțin că ar fi apărut în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

În 1732, o carte de bucate intitulată „The Compleat City and Country Cook” includea o rețetă de tobă. Deși recomandată ca delicatesă pentru înalta societate britanică, toba era, de fapt, o mâncare rustică, pregătită de cei care nu își permiteau cele mai bune bucăți de carne. Tradițional, se prepară din carne de porc, dar există și variante realizate din carne de vițel sau oaie.

De unde provine caltaboșul

Cârnații își au originea în urmă cu aproximativ 5000 de ani, în Sumeria (teritoriul actualului Irak), fiind creați inițial din două motive principale. Gary Allen, autorul cărții Sausages: A Global History, a dezvăluit faptul că motivul principal pentru crearea cârnaților era utilizarea oricărei bucăți de carne, oricât de mică, pentru a evita risipa.

ADVERTISEMENT

Iar prin adăugarea de sare și afumare, se obținea o metodă eficientă de conservare a alimentelor. Pe de altă parte, caltaboșul, servit de fiecare dată la masa de Crăciun, a fost amintit pentru prima oară în Odiseea lui Homer, cântul al 18-lea: Pe focul/ Din vatră-aici sunt puse burți de capre / Ce le-am umplut cu sânge și grãsime / Și le pãstrãm de cină”, notează româniatv.net.

Nu există sărbătoare în România fără salată de bouef, dar ea a fost preparată pentru prima oară în anul 1860 de către Lucien Olivier, un bucătar rus de origine franco-belgiană, proprietar al restaurantului L’Ermitage din Moscova.

ADVERTISEMENT

Acesta a murit la vârsta de 45 de ani, fără a dezvălui vreodată secretele rețetelor sale. Chiar și după moartea sa, unul dintre cei doi bucătari care-l asistau a încercat să recreeze invenția, dar fără a reuși complet. După 1905, mulți bucătari din estul Europei au creat rețete similare, înlocuind ingredientele originale cu unele mai ieftine, cum ar fi carnea de pui sau de vită.

ADVERTISEMENT
Tags: