Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a dat din nou asigurări, miercuri seară, că pensiile nu vor scădea după recalculare. „Se păstrează pe principiul pensiei celei mai favorabile, se păstrează cuantumul în plată”, a spus ea. Consiliul Concurenței va face verificări în ce privesc practicile deținătorilor de arhive, în urma taxelor mari percepute pentru eliberarea adeverințelor pentru pensionari.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, i-a asigurat din nou pe pensionari că nici o pensie nu va scădea după recalculare și că, potrivit Legii 360/2030, „se păstrează pe principiul pensiei celei mai favorabile, se păstrează cuantumul în plată”.
„Este important ca toți pensionarii din sistemul public să știe că nicio pensie nu scade (…)Avem aici articolul 144 din lege și inclusiv domniile lor au pe decizia de recalculare pe care au primit-o stipulat foarte clar faptul că în momentul acesta pe prevederile Legii 360/2023, se păstrează pe principiul pensiei celei mai favorabile, se păstrează cuantumul în plată.
Am văzut în zilele trecute prezentate situații ale unor pensionari care sunt în indemnizația minimă socială. Domniilor lor li s-au recalculat pe contributivitate drepturile de asigurări sociale, dar este foarte important să știe că vor rămâne cu același cuantum în plată de 1281 de lei, aferent pensiei minime garantate”, a declarat Simona Bucura Oprescu la TVR.
Totodată, Simona Bucura Oprescu a mai declarat că, în legătrură cu adeverințele pentru pensionari, la cererea Ministerului Muncii, Consiliul Concurenței și Arhivele Naționale fac verificări la deținătorii privați de arhive, care trebuie să elibereze aceste adeverințe, deoarece aceștia percep taxe foarte mari, existând suspiciunea unei înțelegeri la prețuri.
„Pentru pensionarii ale căror unități, ai căror angajatori au încetat activitatea și arhivele acelor angajatori au fost preluate de deținătorii privați de arhive, aceștia trebuie să se adreseze acestor deținători de arhive. Este foarte important ca aici pensionarii să-și cunoască drepturile și, cunoscând aceste drepturi, la rândul dânșilor, să fie atenți cu privire la modul cum le sunt calculate costurile pentru eliberarea acestora. Ministerul Muncii a redirecționat la Arhivele Naționale și la Consiliul Concurenței petițiile primite de la pensionari în care aceștia sesizau faptul că, pentru eliberarea adeverințelor de către deținătorii privați de arhive, unele costuri sunt foarte mari”, a spus ministrul Muncii.
„Am avut petiții de la pensionari pe care le-am redirecționat celor de la Arhivele Naționale, entitate publică care autorizează și verifică deținătorii privați de arhive, pentru verificări. În urma verificărilor s-au constatat și situații în care deținătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverințelor mai mare sau un cuantum nejustificat. Dar, de asemenea, în urma petițiilor pe care le-am primit de la pensionari noi am sesizat și Consiliul Concurenței, astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deținătorii de arhive le au”, a explicat Simona Bucura Oprescu.
Potrivit Blocului Național Sindical, aceste taxe pe care le cer firmele de arhivare pentru adeverințe de vechime sunt cu mult peste puterea financiară a unui pensionar, existând riscul ca peste un milion din aceștia să nu intre în posesia adeverințelor de vechime pentru că nu au bani să le plătească.
„Peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe! De exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro”, arată BNS.