Sporturi

Bucureștenii care se lasă testați pentru SARS-CoV-2 vor primi bani din partea Primăriei Generale

08.05.2020 | 12:05
Bucurestenii care se lasa testati pentru SARSCoV2 vor primi bani din partea Primariei Generale
Gabriela Firea: ”Sunt comparată cu primari care au 3,4 mandate”. Ce își dorește primarul Capitalei. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un proiect de hotărâre al Consiliului General prevede că bucureștenii care participă în mod voluntar la testarea PCR vor primi 200 de lei din partea Primăriei. Proiectul urmează să fie dezbătut de consilierii generali în  ședința CGMB din 11 mai, informează Agerpres.

11.000 de bucureșteni vor fi testați

Se aprobă acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 200 lei/beneficiar, cetăţenilor din Municipiul Bucureşti care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în proiectul intitulat ”Testăm pentru Bucureşti”.

ADVERTISEMENT

Banii vor fi acordați celor care se înscriu în mod voluntar în acest proiect și care nu au fost până acum diagnosticați cu COVID-19.

Testarea se va face în cadrul unităților din subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), dar vor putea fi făcute și la unitățile private care doresc acest lucru. ASSMB va trebui să stabilească regulamentul de implementare a proiectului în termen de 5 zile de la adoptare.

ADVERTISEMENT

Propunem ca din ansamblul măsurilor şi acţiunilor care vor fi adoptate în perioada stării de alertă să facă parte şi testarea populaţiei asimptomatice, care reprezintă un vector important de transmitere intracomunitară a virusului SARS-CoV-2. În acest sens, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti vine cu o propunere de proiect prin care se doreşte limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populaţiei Municipiului Bucureşti, precum şi a efectelor extrem de grave ale acestuia, prin acordarea unui sprijin financiar în cuantum de 200 de lei/beneficiar, pentru testarea PCR a persoanelor asimptomatice, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în referatul de aprobare elaborat de primarul Gabriela Firea.

Programul are ca obiectiv testarea a 11.000 de persoane pe durata acestui  an și va beneficia de un buget de  2.233.000 lei, dintre care 2.200.000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat pentru cei care se înscriu.

ADVERTISEMENT

Un proiect contestat

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că proiectul Primăriei Generale este inutil deoarece acest gen de testare este lipsit de acuratețea necesară.

Testele RT-PCR detectează prezenţa fragmentelor de ARN viral şi sunt utilizate pentru diagnosticul persoanelor infectate. Ele au o rată de până la 30% de rezultate fals negative (persoane infectate, dar care la testare ies negative), şi nu pot să ne spună dacă o persoană a trecut deja prin infecţie sau nu (în acest scop se utilizează testele serologice)”, a afirmat Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT