News

Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură. ELCEN amenință din nou cu sistarea acestora

Bucureștenii ar putea rămâne din nou fără apă caldă și căldură ca urmare a neînțelegerii dintre ELCEN și Termoenergetica
23.07.2021 | 12:49
Bucurestenii risca sa ramana fara apa calda si caldura ELCEN ameninta din nou cu sistarea acestora
ADVERTISEMENT

Printr-o notificare adresată Termoenergetica, ELCEN avertizează că există riscul ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și căldură în urma compromiterii sistemului de termoficare din Capitală ca urmare a relației financiare defectuoase dintre ELCEN și RADET.

Acest lucru se datorează în principal unei nebuloase financiare în care se complac instituțiile responsabile cu livrarea agentului termic, ELCEN reclamând sumele mari datorate de Termoenergetica, dar și datoriile mare pe care le are la rândul său către furnizorul de gaze naturale ROMGAZ.

ADVERTISEMENT

ELCEN, de altfel, societate aflată în reorganizare judiciară, a solicitat Termoenergetica plata a peste 379 de milioane de lei reprezentând sume restante pentru companie, după cum informează news.ro.

Datoriile nu sunt singurul motiv pentru lipsa apei calde și a căldurii

Astfel, spre ghinionul bucureștenilor, pe lângă problemele cauzate de litigiile dintre companiile implicate în furnizarea agentului termic final, rețeaua veche de termoficare, care a crăpat în repetate rânduri în această iarnă, are la rândul său probleme ce par să fie fără sfârșit.

ADVERTISEMENT

Cât despre notificarea adresată Termoenergetica, ELCEN cere inclusiv notificarea Ministerului Dezvoltării, în sensul emiterii unui ordin comun al ministrului Dezvoltării, precum și al celui al Finanțelor, ordin prin care cotele defalcate din impozitul pe venit cuvenite să fie alocate bugetului local al municipiului București.

Aceste cote, specifică compania, se ridică la o valoare de peste 504 milioane lei, reprezentând contravaloarea subvenției pentru energia termică livrată populației în perioada ianuarie – mai 2021.

ADVERTISEMENT

Totodată, ELCEN invocă și datoria semnificativă pe care o are față de furnizorul de gaze naturale, dar și către furnizorii de servicii auxiliare, datorie care la jumătatea lunii mai se ridica la suma de 181,6 milioane lei.

Nu doar companiile ce furnizează căldură bucureștenilor au probleme, ci și municipalitatea

Problemele financiare ale companiilor ce furnizează căldură bucureștenilor sunt de notorietate, dar la fel este situația și pentru municipalitatea condusă de primarul Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Astfel, deși noul edil al Capitalei a semnalat în repetate rânduri problemele financiare care i-ar fi fost pasate de vechea administrație, promițând o rezolvare a situației, totuși reformele promise în campanie întârzie să se facă simțite, incluzând, aici, problemele cauzate de lipsa căldurii ori de rețeaua de termoficare veche.

Comunicatul ELCEN vine de altfel în contextul în care primarul Nicușor Dan și echipa instalată la venirea sa sunt din ce în ce mai contestați în rândul populației, inclusiv la nivelul societății civile care i-a susținut.

Cât privește disputa ce implică ELCEN, în data de 21 mai, de altfel, primarul afirma că Primăria Capitalei a acumulat datorii de 400 de milioane de lei către Compania Municipală Termoenergetica, reprezentând contravaloarea subvenției pentru energia termică livrată populației.

ADVERTISEMENT