News

Bucureștenii vor avea facturi duble la căldură față de anul trecut. Anunțul primarului Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan le dă vești proaste bucureștenilor și spune că aceștia vor plăti facturi duble față de anul trecut, la căldură.
21.10.2022 | 07:51
Bucurestenii vor avea facturi duble la caldura fata de anul trecut Anuntul primarului Nicusor Dan
Nicușor Dan, vești despre termoficare. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Problema e reprezentată de faptul că gigacaloria a fost majorată de la 160 de lei la 350 de lei. Așadar, cu toate că nu va mai fi majorat în această iarnă, prețul gigacaloriei va aduce facturi duble pentru bucureșteni.

Bucureștenii vor plăti facturi duble la iarnă

Cu toate acestea, Nicușor Dan se laudă că bucureștenii vor plăti cel mai mic preț din România comparativ cu alte orașe mari din țară.

ADVERTISEMENT

”Prețul de aproape 350 de lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA, este mai mult decât dublu decât prețul pe care bucureștenii l-au plătit iarna trecută. Cu toate acestea, este cel mai mic preț din țară, pentru că orașele din țară au între 400 și 500 de lei gigacaloria”, a subliniat Nicușor Dan.

”Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț care a venit undeva în noiembrie 2021. Consiliul General a aprobat această creștere de preț începând cu aprilie. Trebuie spus în completare că bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări.

ADVERTISEMENT

Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350”, a completat Nicușor Dan.

Așa cum a anunțat și în trecut, Primăria București va suporta orice creșteri ale prețului la gigacalorie, astfel că bucureștenii nu trebuie să își facă griji în acest sens pe timpul iernii ce vine.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, în momentul de față prețul este 860 de lei. Din 860 de lei, Primăria plătește 510, iar cetățenii, bucureștenii – 350. Nu există nicio intenție de a majora acest preț pentru cetățeni. Pentru acest preț total și implicit al diferenței pe care o plătește Primăria Municipiului București – evident, din impozitele vărsate de bucureșteni – o să vedem răspunsul ANRE-ului pe la sfârșitul lunii octombrie, cu aplicare de la 1 noiembrie.

În ceea ce privește prețul pe care bucureștenii îl vor plăti în această iarnă, el va fi 350 de lei – 346 de lei, cu tot cu TVA așa cum este acum – orice s-ar întâmpla”, a completat primarul la Digi24.

ADVERTISEMENT

În încheiere, bucureștenii au aflat de la Nicușor Dan că nu au scăpat de riscul de a rămâne fără apă caldă sau căldură la iarnă, din cauza avariilor la sistemul de termoficare bucureștean.

”Există un un indicator, singurul indicator obiectiv, care este câtă apă pierzi pe toată această rețea, care are 1.000 de kilometri de rețea principală și 3.000 de kilometri de rețea secundară. Cu câtă apă pierzi mai mult, cu atât înseamnă că ai găuri mai multe și cu atât presiunea care trebuie să ajungă la toți bucureștenii e mai mică. Acest indicator, după ce el a crescut – acum 10 ani, era la 24 la sută, iarna anului 2020 a fost cea mai rea, cu 37 la sută. Noi am reușit să-l mai scădem puțin, este 36 și un pic.

Trebuie să ajungem înapoi cel puțin la 25. Asta necesită timp, dar cel puțin știm în ce direcție mergem. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât este riscul să se să se crape mai mai mult, numai că în acest an, cel puțin, cunoaștem unde sunt cele mai frecvente incidente și s-a intervenit acolo unde știm că ele au fost cele mai frecvente și, în plus, am avut aceste lucrări sistematice pe mai multe locuri, cum ar fi Ferentari. În Ferentari, lumea este foarte mulțumită pentru că în sfârșit am făcut acea magistrală”, a concluzionat Dan.

ADVERTISEMENT