News

București, în topul celor mai poluate capitale din UE. Situație îngrijorătoare și pentru Cluj

București, Capitala României, se află în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu Cluj - Napoca.
15.03.2023 | 00:01
Bucuresti in topul celor mai poluate capitale din UE Situatie ingrijoratoare si pentru Cluj
București, în top 4 cele mai poluate capitale din UE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

București ocupă un loc nedorit în ceea ce privește gradul de poluare din capitalele UE. IQAir, o platformă elveţiană care se ocupă cu monitorizarea aerului, a prezentat o statistică în ceea ce privește nivelul de poluare la nivel european și mondial.

București, în top 4 cele mai poluate capitale din UE

Pe ”Bătrânul Continent”, lider este Zagreb. Capitala Croației conduce topul cu 22,4, micrograme de particule fine PM2.5, pe metrul cub de aer. Urmează, pe locul secund, Atena, Capitala Greciei, cu 19,2 micrograme de particule fine PM2.5, pe metrul cub de aer.

ADVERTISEMENT

Podiumul este completat de Sofia, Capitala Bulgariei (19,1 micrograme PM 2.5). Imediat vine București, Capitala României cu 17,1 micrograme PM 2.5 pe metrul cub de aer.

La polul opus al acestui criteriu, cele mai ”curate” capitale europene sunt Tallinn, Capitala Estoniei (4,8 micrograme PM 2.5). Un aer respirabil mai este în Helsinki, Capitala Finlandei (5,5 micrograme PM 2.5) și Stockholm, Capitala Suediei (6,8 micrograme PM 2.5).

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor IQAir, citate de dcnews, localitatea Ojdula, din județul Covasna (28,1 micrograme PM 2.5), este cea mai poluată din România. Este pe locul 38 la nivelul întregului continent european. Municipiul Cluj-Napoca, cu 26,4 micrograme PM 2.5, este pe locul 46 la nivelul continentului.

Care este cel mai poluat oraș din lume

La nivel mondial, Lahore din Pakistan deține supremația în topul celor mai poluate orașe din lume în 2022. Ciad (Africa) a fost desemnată ţara cu mai ridicată poluare atmosferică, potrivit unui raport anual publicat de IQAir, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Platforma elvețiană de monitorizare atmosferică anunță că, în Lahore, calitatea aerului s-a înrăutăţit în 2022. Aici, rata particulelor fine de PM2.5 a ajuns la 97,4 micrograme pe metru cub de aer, faţă de de la 86,5 în 2021.

Locul 2 pe lista celor mai poluate oraşe revine oraşului Hotan, din China. Aici s-a raportat un nivel de particule nocive PM2.5 de 94,3, o uşoară îmbunătăţire de la 101,5 în 2021. Urmează în top două oraşe din India. E vorba de Bhiwadi, cu un nivel de particule PM2.5 de 92,7, şi New Delhi cu 92,6.

ADVERTISEMENT

De subliniat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o concentraţie maximă de particule fine PM2.5 de 5 micrograme pe metru cub de aer. În prezent, la nivel mondial, una din zece persoane locuieşte într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o ameninţare pentru sănătate, potrivit IQAir.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița...
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița de două luni. „A strâns-o pe mama de gât”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu...
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu trebuie să le fie ruşine! Aş fi vrut să facă mai mult!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1