News

București, orașul fără apă caldă! Cartiere întregi, în avarie de luni de zile. Câți bani vin de la UE pentru modernizare

București a devenit orașul fără apă caldă, metropola în care oamenii se spală la lighean
28.05.2021 | 17:01
Bucuresti orasul fara apa calda Cartiere intregi in avarie de luni de zile Cati bani vin de la UE pentru modernizare
ADVERTISEMENT

Concret, discutăm de câteva sute de mii de oameni care spun că nu au apă caldă de zile bune. Mai mult de atât, situația nu se va schimba prea curând, astfel că, locuitorii celui mai mare oraș al țării vor continua să încălzească apă la aragaz la fel ca în vremurile de tristă amintire.

Într-un noian de vești proaste și țevi sparte sau înghețate există și câteva bune. Prima dintre ele ar fi legată de faptul că reprezentanții Comisiei Europene au aprobat o investiție serioasă pentru modernizarea sistemului de transport al energiei termice din București.

ADVERTISEMENT

Cum a devenit Bucureștiul orașul fără apă caldă!

Despre datoriile acumulate de Termoenergetica FANATIK a scris încă din iarnă AICIși a tras un semnal de alarmă. Apoi, alegerile și-au urmat cursul firesc, Primăria Generală a Capitalei a fost câștigată de Nicușor Dan, dar apa caldă nu avea cum să apară peste noapte într-un oraș ciuruit.

De altfel, noul edil nu a ezitat o clipă și a înțepat-o pe Gabriela Firea în timpul campaniei electorale pe această temă. Bucureștenii au făcut frigul în case și vina s-a plimbat de la un pol politic la celălalt.

ADVERTISEMENT

Nici venirea primăverii nu a avut darul de a schimba situația. Datoriile au rămas la fel de uriașe, țevile, de asemenea, înțesate de avarii.

Orașul a devenit un șantier, însă, spune echipa lui Nicușor Dan, nu pot fi schimbați kilometri de țevi peste noapte și fără disconfort.

ADVERTISEMENT

Unde sunt probleme cu apa caldă în București

Furnizarea apei calde este deficitară sau oprită la aproximativ o mie de imobile din Capitală. Cel puțin lucrul acesta reieșea din datele postate pe site-ul Companiei Municipale Termoenergetica în urmă cu nici 24 de ore.

În Sectorul 2 , în zonele Calea Moşilor, bd. Doamna Ghica, str. Teiul Doamnei, str. Luncşoara, Şos. Mihai Bravu, Şos. Pantelimon se înregistrează parametri insuficienţi pentru furnizarea agentului termic.

ADVERTISEMENT

În Sectorul 3 , furnizarea apei calde este deficitară pentru blocuri de pe Aleea Feteşti, str. Vasile Goldiş, Calea Călăraşi, str. Matei Basarab, Bd. Unirii.

Furnizarea agentului termic a fost oprită în zonele bd. Camil Ressu, str. Foişorului, Calea Vitan, ca urmare a unor intervenţii în punctul termic.

În Sectorul 4 se află cele mai multe imobile unde furnizarea agentului termic se realizează la parametri insuficienţi. Este vorba despre blocuri din zonele: str. Constantin Rădulescu Motru, str. Albinelor, bd. Gheorghe Şincai, str. Constantin Mănescu, str. Şerban Vodă, Şos. Olteniţei, bd. Constantin Brâncoveanu, Şos. Olteniţei sau bd. Alexandru Obregia. Pe bd. Libertăţii, furnizarea apei calde a fost oprită din cauza unei avarii la reţeaua primară.

În Sectorul 5 s-a produs o avarie la reţeaua primară pe Calea 13 Septembrie. Şi în acest sector sunt mai multe sute de blocuri în cazul cărora furnizarea apei calde este deficitară, fiind vorba despre imobile din zonele: Şos. Alexandriei, Calea Rahovei, Şos. Giurgiului.

Din cauza unei alte avarii, apa caldă va fi oprită până sâmbătă seara în zonele Aleea Botorani, str. Lacul Plopului, str. Novaci, str. Petre Ispirescu, Calea Rahovei, Calea Ferentari, Şos. Alexandriei

În Sectorul 6 , tot din cauza unei avarii, apa caldă este oprită până vineri, în jurul orei 11.00, pentru blocuri din zonele: str. M. Vintilă, str. Ceahlău.

Cum va fi iarna 2021-2022 în București

Reprezentanții Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului nu au stat o clipă pe gânduri și au tras un semnal de alarmă cât se poate de serios.

Aceștia spun că situația alimentării celui mai mare oraș este una critică, și că fără investiții, iarna care vine va fi una aproape imposibil de trecut.

Speranța stă acum în fondurile europene, fonduri pe care Nicușor Dan le-a promis în campania electorală. Ar fi nevoie de bani serioși pentru o modernizare a sistemului de transport al energiei termice și apei calde din București.

Mai ales că, experții au transmis că la fiecare oră trecută, prin țevile ciuruite ale Bucureștiului, se pierd între 2000 și 2500 de tone de apă fierbinte.

Câți bani vin de la Uniunea Europeană pentru modernizarea Bucureștiului

Conform anunțurilor de la Bruxelles, Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 216 milioane de euro din Fondul de coeziune, bani care trebuie să ajungă în Capitală pentru reparații.

„Această investiţie a UE în modernizarea unei infrastructuri esenţiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătăţire a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, cât şi cele ale Pactului verde şi în materie de schimbări climatice”, a spus și comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira

De remarcat că sistemul de transport al energiei termice din Bucureşti este unul dintre cele mai mari din lume. Acesta furnizează căldură şi apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.

Mai exact, discutăm despre 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, kilometri care vor fi înlocuiţi pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28 % din căldură între sursă şi consumator.

Banii de la Bruxelles, motiv de sporovăială dâmbovițeană

Nu a durat mult până când banii de la Bruxelles au fost transformați în scandal politic. Nicușor Dan a acuzat-o din plin pe Gabriela Firea pentru felul în care se prezintă situația Bucureștiului, în timp ce aceasta s-a lăudat cu reușita proiectului.

„216 milioane euro din fonduri europene pentru refacerea a 212 km de conducte din Bucureşti! Mă bucur că proiectul realizat de mine şi echipa mea este apreciat şi finanţat de Comisia Europeană.

Vor fi înlocuiţi 212 km de conducte, unele vechi de peste 50 de ani. Am muncit 3 ani, dosarele acestui proiect umplu o cameră întreagă.

Chiar dacă fostul ministru al Fondurilor Europene a ţinut contractul în sertar din luna iulie 2020 pană după alegeri, ca să fie semnat de noul primar, reprezentanţii autorităţilor europene ştiu cine a muncit şi a realizat acest proiect.

Îi felicit pe toţi cei implicaţi, profesioniştii din PMB, fostul RADET, acum Termoenergetica, pentru seriozitatea şi implicarea lor. Sper că noul primar va folosi aceşti bani europeni corect, legal şi la timp, în beneficiul bucureştenilor”, a notat Gabriela Firea.

Prinși la mijlocul contrelor politice, bucureștenii sunt singurii care plătesc noata de plată. Deocamdată se spală la lighean încălzind apa la aragaz.

ADVERTISEMENT