News

Bucureștiul continuă să fie în topul celor mai poluate orașe din România. Unde se respiră cel mai bine

Poluarea reprezintă o problemă semnificativă în România, Bucureștiul fiind în continuare prezent în topul orașelor românești cu cele mai mari probleme de mediu
19.08.2021 | 16:15
Bucurestiul continua sa fie in topul celor mai poluate orase din Romania Unde se respira cel mai bine
ADVERTISEMENT

Bucureștiul ocupă în continuare un loc fruntaș în topul nedorit al celor mai poluate orașe din România, deși noua echipă venită la Primăria Capitalei a promis să facă mai multe pentru a combate poluarea excesivă din oraș.

Astfel, conform unui studiu Airly, Bucureștiul ocupă locul al cincilea în acest top, fiind depășit de Covasna, Ilfov, Iași și Dolj. La polul opus, orașele unde românii pot respira cel mai curat aer sunt Harghita, Galați, Vâlcea, Brăila și Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Cât despre percepția generală, conform căreia calitatea aerului ar crește în orașele românești pe timpul iernii, datorită aerului mai rece, Organizația Mondială a Sănătății afirmă exact contrariul. Cauza: “în principal încălzirea cu ajutorul centralelor termice și emisiile vehiculelor”, conform organismului mondial.

România, ținta mai multor proceduri de infringement UE pe mediu

Poluarea reprezintă de altfel o problemă veche în România, țara noastră fiind ținta mai multor proceduri de infringement deschise de Comisia Europeană pe tema mediului.

ADVERTISEMENT

Ultima dintre acestea a fost făcută chiar în luna februarie a acestui an, fiind efectul unei reclamații făcute de Greenpeace privind transpunerea defectuoasă a Directivei privind emisiile industriale, dar și a amenzilor mici aplicate operatorilor de centrale termice cărbune.

Ca în multe alte cazuri, legislația românească, mai precis carențele ei, par a fi problema pentru care România nu reușește să-și facă temele în ce privește temele pe subiectul mediului.

ADVERTISEMENT

Totodată, în raportul oficialilor europeni se arată faptul că poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României, cca. 25.000 de persoane murind, anual, din această cauză.

Ce trebuie să facă țara noastră pentru a implementa “Green Deal”

Pentru a contracara acest trend, România s-a angajat să urmeze pașii necesari implementării Green Dealului (Pactul verde) european, care presupune, în esență, ca toate cele 27 de state europene să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030.

ADVERTISEMENT

Nu este însă un deziderat tocmai simplu, în cazul României, care, pentru a putea face acest lucru, trebuie să reducă emisiile în toate sectoarele, de la industrie și energie până la construcții, transporturi și agricultură.

Unul dintre lucrurile pe care le poate face țara noastră pentru a grăbi procesul este, conform specialiștilor, includerea gazului natural în circuitul energetic, până la momentul așa-numitei neutralități climatice.

Totodată, vechea infrastructură minieră, care constituia mândria României în anii comunismului, în special cea legată de extracția de cărbune, trebuie de asemenea eficientizată în urma unui amplu proces de investiții, de care, cel puțin pentru moment, țara noastră nu pare capabilă.

Nu în ultimul rând, energia nucleară este de asemenea considerată o formă de energie “curată”, investițiile americane în proiectele de la Cernavodă consolidând direcția României către ținta de zero emisii de carbon.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!