News

Bucureștiul poate rămâne fără încălzire și apă caldă la iarnă. Primăria Capitalei caută soluții pentru a evita dezastrul

Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Claudiu Creţu, a atras atenția asupra datoriilor uriașe pe care le are CMTB și care la iarnă ar putea afecta încălzirea și furnizarea apei calde în București.
29.08.2022 | 19:48
Bucurestiul poate ramane fara incalzire si apa calda la iarna Primaria Capitalei cauta solutii pentru a evita dezastrul
Bucureștiul riscă să rămână fără încălzire și apă caldă la iarnă. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

În acest context, Claudiu Creţu a transmis la Primăria Capitalei o informare în care a solicitat găsirea rapidă a unor soluții financiare care să ajute Termoenergetica să evite intrarea în insolvență. Și implicit pentru a proteja Bucureștiul de o situație critică la iarnă. În prim-plan apare o sumă uriașă.

Bucureștiul este aproape de o situație critică în sezonul rece

Este o adresă care a fost transmisă către Primărie, către ministere, către consilierii generali, astfel încât să atragem atenţia la situaţia financiară critică în care se găseşte Compania Municipală Termoenergetica şi la faptul că este nevoie de soluţii urgente, mai ales că ne apropiem de luna octombrie, când va trebui să dăm drumul la căldură, să reluăm furnizarea de încălzire în oraş.

ADVERTISEMENT

(…) Obligaţia noastră a fost de a informa Consiliul General, pentru că el este acţionarul acestei companii. Domnul primar, primăria caută soluţii pentru a se împrumuta, pentru a face rost de finanţare, pentru a plăti aceste datorii“, a declarat Claudiu Creţu pentru jurnaliștii agenției de presă Agerpres.

Cel care conduce CMTB a mai completat că dacă nu vor fi plătite datoriile, se poate ajunge la insolvența companiei care asigură încălzirea și furnizarea apei calde în București.

ADVERTISEMENT

Avertismentul unui consilier al PSD

Cu privire la această situație, consilierul municipal PSD Adrian Vigheciu a scris pe Facebook că situaţia de la Termoenergetica a devenit dramatică.

Social-democratul a subliniat că directorul CMTB a anunţat falimentul şi faptul că Bucureştiul poate rămâne fără căldură şi apă caldă la iarnă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Adrian Vigheciu a avut un mesaj dur și pentru primarul Capitalei, Nicușor Dan. Consilierul PSD a spus că dacă edilul continuă să doarmă pe el, bucureștenii vor avea cea mai ruşinoasă iarnă din ultimii 30 de ani.

În urmă cu o lună, Nicuşor Dan a cerut reprezentanților Guvernului României să ridice plafonul de îndatorare a Primăriei Capitalei. Solicitarea a fost înaintată pentru a putea fi achitate datoriile Municipalităţii către Termoenergetica, dar şi datoria operatorului de termoficare către ELCEN. Totodată, s-a avut în vedere plata primei rate pentru achiziţia capacităţilor de producţie ale ELCEN.

ADVERTISEMENT