News

Bucureștiul rămâne sub restricții încă 14 zile. Ministrul Sănătății nu exclude carantinarea Capitalei

21.03.2021 | 20:38
Bucurestiul ramane sub restrictii inca 14 zile Ministrul Sanatatii nu exclude carantinarea Capitalei
ADVERTISEMENT

Restricțiile aflate în vigoare în Capitală au fost prelungite pentru o perioadă de 14 zile în urma ședinței Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).


UPDATE / Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit la rândul său despre situația îmbolnăvirilor cu COVID-19 din Capitală. Ministrul spune că este o chestiune de zile până când rata de infectare va ajunge și depăși nivelul de 6 la mia de locuitori, moment în care carantina nu va putea fi exclusă.

ADVERTISEMENT

„După o rată de 6 la mie nu putem exclude carantinarea Bucureștiului. Ajungem acolo în câteva zile. După șase la mie o să revizuim toate criteriile pentru impunerea carantinei (…) Aceleași măsuri cu care ne-am obișnuit în carantină. Foarte probabil că una dintre măsuri va fi declarația pe propria răspundere.

Dintre închiderea școlilor și închiderea centrelor comerciale, cel puțin în weekend, cred că eu și Guvernul preferăm centrele comerciale (…) Când nu mai putem îngriji pacienți la Terapie Intensivă suntem cu toții în pericol”, a declarat Voiculescu.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că Bucureștiul are „cu siguranță” o incidență a cazurilor mai mare decât cea raportată, după calculele Ministerului Sănătății.


ȘTIREA INIȚIALĂ / Astfel, elevii vor continua să învețe în regim online, cu excepția preşcolarilor, elevilor din ciclul primar şi celor din clasele terminale, care se vor prezenta fizic la ore. De asemenea, rămâne interzisă activitatea unităţilor de spectacole, dar și activitatea în interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, discotecilor, cluburilor.

ADVERTISEMENT

Autoritățile monitorizează evoluția ratei de infectare pentru a determina dacă se impun măsuri suplimentare, prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, declarând că nu este exclusă carantinarea Capitalei, dacă această rată ajunge la 6 la mia de locuitori.

Restricții prelungite în București pentru încă 14 zile

CMBSU a decis duminică să fie prelungite restricţiile în Bucureşti pentru o perioadă de 14 zile, începând de luni ora 00.00. Astfel, vor merge fizic la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele terminale. Activitatea în interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, discotecilor, cluburilor, dar şi a unităţilor de spectacole este interzisă.

ADVERTISEMENT

Poate continua activitatea teraselor, însă este interzisă organizarea spectacolelor şi a altor manifestări în aer liber. De asemenea, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise este obligatorie, conform hotărârii comitetului.

Textul Hotărârii CMBSU adoptată astăzi:

„Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, a constatat că la nivelul Municipiului Bucureşti rata de incidenţă cumulată calculată la 14 zile, în data de 21.03.2021 este de 5,33/1.000 locuitori fapt pentru care, începând cu data de 22.03.2021, ora 00:00 au fost  dispuse următoarele măsuri pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia:

1.     În unităţile de învăţământ participarea la ore se desfăşoară astfel:

A.   Cu prezenţă fizică pentru:

– toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale;

Este permisă organizarea cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ  a următoarelor activităţi:   simulările examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;   evaluările naţionale; orele remediale pentru toate clasele.

B.   Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

2.     Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici  care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi în interiorul altor spaţii publice închise care au acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de faptul că sunt construcţii cu caracter temporar sau permanent;

3.     Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepţia deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unităţi;

4.     Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum şi în spaţiile publice dacă au un tavan şi un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

5.     Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

6.     Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci;

7.     Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia desfăşurării activităţii de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri şi loz, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară;

8.     Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in;

9.     Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale;

10.  Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice.

Menţionăm că, regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020.

În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul Municipiului Bucureşti se va putea institui orice altă măsură de siguranţă cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi cu respectarea normelor legale în vigoare.

Totodată, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, luând în considerare:

– dispoziţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19, cu modificările şi completările ulterioare;

– dispoziţiile art. 3 alin.2, coroborat cu art. 5 din Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare;

– adresa Inspectoratului Şcolar al Municipiului  Bucureşti  nr. 5450/18.03.2021, înregistrată la Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti sub nr. 7252/21.03.2021 prin care se înaintează solicitarea Grădiniţei speciale pentru Hipoacuzici nr. 65 de  suspendare a activităţilor ce presupun prezenţa fizică în unitatea de învăţământ, justificată de motive de infrastructură, avizată de către DSP Bucureşti şi ISMB a hotărât ca începând cu data de 22.03.2021 să se suspende activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică, la nivelul unităţii de învăţământ Grădiniţa specială pentru Hipoacuzici nr. 65 situată în Bucureşti, strada Nicolae Caramfil nr.24, sector 1. Perioada de suspendare va dura până când grădiniţa va obţine Autorizaţia de funcţionare pentru spaţiul identificat pentru relocare. Pe perioada suspendării, procesul de învăţământ la această unitate se va desfăşura în sistem online. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va asigura aducerea la cunoştinţă a hotărârii adoptate, directorul unităţii de învăţământ menţionate va asigura punerea în aplicare a prevederilor hotărârii adoptate.”

Prefectul Capitalei: Dacă ajungem la o rată peste 6 la mie, este foarte posibilă carantinarea Bucureștiului

Carantinarea zonală a Bucureștiului și localităților limitrofe este foarte posibilă, dacă în Capitală se va ajunge la o rată de infectare peste 6 la mie, a spus prefectul Alin Stoica într-o declarație după ședința CMBSU.

Potrivit acestuia măsura va fi necesară pentru ca „circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere”.

Alin Stoica a precizat că luni va avea loc o discuție cu specialiştii în sănătate, DSP şi INSP: „La momentul creşterii ratei vom vedea ce ne propun specialiştii în sănătate. Mâine (luni – n.r.) după ce discut cu specialiştii în sănătate putem să discutăm mai multe. Dacă ajungem la o rată peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri, conform ordinului comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, şi Bucureştiul şi localităţile limitrofe care sunt deja în carantină în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere. Acum nu sunt alte măsuri pe masă”, a spus prefectul.

Carantinarea zonală va fi decisă numai în urma unei discuții cu specialiștii referitoare la fezabilitate și oportunitatea acestei măsuri a mai precizat oficialul.

„Urmează să discutăm cu specialiştii pe acest scenariu, ce se poate, ce nu se poate, ce este eficient, ce nu este eficient. Nu vom lua măsuri doar de gradul de a le lua ci dacă sunt eficiente din punctul de vedere al epidemiologilor şi dacă spun că acea măsură e eficientă, o vom lua. Am prelungit peste 14 zile dar dacă intervin noutăţi vom reveni cu alte măsuri. Cred este nerelevant care sector stă mai prost pentru că suntem un singur oraş, nu putem să privim lucrurile secvenţial, nu putem să spunem cartierul Berceni stă mai prost decât cartierul Drumul Taberei. Nu poţi să carantinezi zone din Bucureşti, este imposibil”, a explicat Alin Stoica.

ADVERTISEMENT